Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow На виконкомі затвердили нові тарифи
На виконкомі затвердили нові тарифи Печать
Автор Админ   
12.12.2018 г.
11 грудня члени виконавчого комітету на засіданні прийняли рішення щодо прийняття у власність територіальної громади міста квартири для дитини-сироти, узгодили зміну тарифів на теплову енергію, підігрів гарячої води та вивіз твердих побутових відходів, затвердили розмір плати за харчування дітей у закладах освіти.

Згідно з чинним законодавством було проведено необхідні процедури та обговорення, за результатом яких підготовлено і прийнято рішення щодо збільшення тарифів на теплопостачання, підігрів гарячої води та вивезення твердих побутових відходів, які почнуть діяти в січні 2019.

Міський голова зазначив, що прийняття рішень про зміну тарифів не чиясь примха, а обгрунтована вимога часу, адже всім відомо, що підвищення тарифів - це загальнодержавна тенденція, а не проблема лише нашого міста.

Члени виконавчого комітету заслухали звіти про роботу КП "Благоустрій", ТОВ "Водоторгприлад", ДП "Водоочистка" ТОВ "Водоторгприлад" та ДП "Верп" ТОВ "Водоторгприлад".

Нажаль, звіти не публікують на офіційному сайті, тому приведу деякі факти, які були озвучені на засіданні виконавчого комітету. Ну і прокоментую дещо..

У звіті ДП «Верп» середня зарплата по підприємству станом на 01.10.2018 - 4824 грн. Чисельність працівників - 23. Вивіз побутових відходів здійснюється 3 сміттєвозами, 2 з яких нещодавно затримала патрульна поліція і виявила дуже цікаві факти, і одним вантажним автомобілем. Навіть за наявності підміни на вихідні (керівник жалівся на нестачу кадрів), на одного реально працюючого виходить майже вдвічі більша «надбудова».

Всі витрати мають сплатити 16200 мешканців багатоквартирних будинків (6586 договорів) та засекречена (а точніше не обрахована) кількість мешканців 4570 приватних будинків.

З такою самою середньою кількістю осіб на 1 договір як в багатоквартирних будинках, можна припустити, що охоплено договорами приблизно 11-12000 населення приватного сектору.

За даними статистики постійна кількість населення в Охтирці 47 000. Не охоплені договорами на вивіз сміття приблизно 40% мешканців Охтирки. 

Нових договорів за рік було укладено близько 300. З такими темпами ще довго хтось посміхаючись над платниками буде підвозити, підносити сміття до контейнерів...

Ну дякуємо, що хоч не ліс засмічують...

Плавно переходимо до іншого звіту. Ліквідацією несанкціонованих сміттєзвалищ займається КП «Благоустрій». За 10 місяців цього року від несанкціонованих смітників розчищали вул.Першотравневу, Молодіжну, Успенську, пров. Кубанський, Заводський, Бородіна, Ярмарочний, Амурський.

Працівники КП «Благоустрій» прибирають вулиці міста, розчищають дороги. Майже щоденно 8 м3 сміття вивозиться на міський полігон.Проводиться технічне обслуговування вуличного освітлення. Встановлено 79 світлодіодних ламп на центральних вулицях міста.Зрізано 24 аварійних дерева.

Несанкціоноване накопичення сміття згадується і в розділі «Утримання міських кладовищ».90 % !!! - з приватного сектору.

У зв'язку з весняним підтопленням (яке ще не скоро забудеться, та й пошукові системи по слову Охтирка зразу нагадують нам про це) були проведені роботи з розчищення русла річки.

Встановлено 41 дорожній знак, здійснено ремонт 4 знаків. Автобусами підприємства за маршрутами №3а, № 6а було перевезено150 920 пасажирів, з них 107 511 пільговиків. Приблизно 500 пасажирів в день (2 маршрута), з них 350 пільговіків. Не дуже веселі цифри.

На ремонт доріг УЯР-ом було витрачено 1 млн.63 тис.грн. Робіт по грейдеруванню виконано на 80 тис. грн.

Маю визнати, що навіть за поганої якості ремонту центральних доріг, все одно я маю почуватись щасливою. Якось трохи не туди повернули з вул.Чкалова. Господи! Це ж просто напрямки, або тільки для джипів чи танків... Зовсім недалеко від центру. Приватний сектор, де кількість виборців на квадратний кілометр мінімальна...

Ну і відзначу, що працює КП «Благоустрій» з невеликим, але прибутком. На підприємстві 46 працівників, середня зарплата- 4991 грн.

Переходимо до звіту підприємств, які надають послуги з водопостачання та водовідведення. В ньому дуже ретельно була названа кількість звернень, від кого, з яких питань...Фінальна фраза просто вбиває наповал: «На всі звернення громадян надані відповідні роз'яснення або виконані роботи». А ви що, як і я, хотіли б дізнатись, так що ж вони зробили? Та таке...

Привели цифри скільки проб води зробили. Десь 3% з поганими бактеріологічними показниками, 1.5 % з поганими санітарно-хімічними (залізо). Могла б і не писати, ви і так знаєте це... На практиці.

Центральний водозабір відключений від електропостачання за борги, що більше 1 млн. грн. При цьому в підприємстві намагались впевнити, що це через недоотримані прибутки за відсутності гарячого водопостачання та борги населення.

Ну то й що, що воду гріли на плиті або бойлерами? ... Переплачували за газ, електроенергію, миючі засоби? Ну це тільки дурні так думають. Водоторгприлад не зміг заробити на нас 1,03 млн грн.  На таку суму менше води використали за їх підрахунками. 

Борг населення вказаний в сумі 1,6 млн. грн при щомісячному платежі 1,1 млн. грн. Саме дійсно боргу виходить на 0,5 млн. грн. Де діли ще півмільйона, нам все одно не скажуть. Меценатами бути нелегко.То туди гроші потрібні, то сюди.

По кількості працівників у Водоторгприлада недобір - 53 при нормативі 117. Середня заробітна плата - 8665 грн. Ну хоч цей показник значно кращий, ніж у Верпа чи Благоустрою.

Про застарілі труби, обладнання не буду.Тут одним словом - жах! Послугами централізованого водовідведення користується 34% населення.  Окремо про каналізаційний колектор на Чкалова згадаю: «Частково виконані роботи та продовжуються підготовчі роботи по продовженню реконструкції (санації) каналізаційного колектора по вул.Чкалова». Конгеніально! Це вже який рік поспіль «підготовчі роботи»? 

Наприкінці вже про освіту. Щодо розміру плати за харчування дітей у закладах дошкільної освіти на наступний рік збережено принцип відсоткового фінансування: 40 - за рахунок міського бюджету, а 60 - за рахунок батьківської плати. У 2019 році вартість харчування для учнів 1-4 класів становитиме 23  грн. 12,5грн - батьківська плата, для 5-11 класів - 25,3 грн.

Ще рішенням виконавчого комітету затверджено Порядок проведення конкурсу з розгляду проектів програм, розроблених громадськими організаціями осіб з інвалідністю і ветеранів, затверджено відповідну конкурсну комісію, яка визначатиме переможців для отримання фінансової підтримки з міського бюджету. 

З прийнятими рішеннями можна ознайомитися у розділі "Документи" офіційного сайту Охтирської міської ради.

Не назвала саме нові тарифи? Побачимо в платіжках.

Нагадаю. Свіі аналіз тарифів я надавала  трохи раніше. 

Ірина Шор. 

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg