Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Район arrow Охтирщина просить Київ про допомогу
Охтирщина просить Київ про допомогу Печать
Автор ГородА   
27.03.2017 г.
ImageОхтирщина звернулася до центральних органів влади про допомогу у вирішенні екологічних проблем, пов'язаних з видобутком нафти на території району. 

Основним питанням порядку денного позачергової сесії Охтирської районної ради став негативний вплив нафтовидобутку на довкілля та обмежений  доступ до інформації про його стан внаслідок діяльності НГВУ «Охтирканафтогаз». На землях Кардашівської сільської ради склалася надзвичайна ситуація.

«Лише протягом січня-лютого місяця поточного року на території сільської ради сталися три пориви. Внаслідок аварій, що викликані розгерметизацією трубопроводів, забруднюються землі, джерела води», - зазначив у своєму виступі заступник голови комісії з питань ТЕБ НС Володимир Гуць. 

Повідомляється, що у зв'язку з визнанням районною комісією з питань ТЕБ НС (протокол засідання від 14.03.2017 року) цієї події надзвичайною ситуацією, НГВУ «Охтирканафтогаз» ПАТ «Укрнафта» в найкоротші терміни повинні вжити вичерпні заходи щодо ліквідації наслідків аварії.

На підтримку своєї позиції Охтирська районна рада ухвалила звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, керівництва ПАТ «Укрнафта» та народного депутата України Бухарєва В.В.:

«З 1961 року на території Охтирського району здійснює свою діяльність НГВУ «Охтирканафтогаз» ПАТ «Укрнафта». Дане підприємство забезпечує 53% видобутку нафти з конденсатом та 36% видобутку газу від загального видобутку по ПАТ "Укрнафта" і більше - 37% від видобутку нафти з конденсатом та 5% видобутку газу в цілому по Україні. При цьому за останні роки свого існування НГВУ «Охтирканафтогаз» забезпечуючи країну стратегічно важливою сировиною постійно забезпечує Охтирський район та її мешканців комплексом екологічних, соціальних та фінансових проблем.

Зберігаючи обсяги виробництва, підприємство з кожним роком зменшує витрати на відновлення обладнання. Експлуатація трубопроводів минулого століття, фізичний знос яких досягає подекуди 100%, призводить до постійних витоків нафтопродуктів. Внаслідок аварій, що викликані розгерметизацією трубопроводів, забруднюються землі, джерела води. Лише протягом січня-лютого місяця поточного року на території Охтирського району сталися три пориви. Як приклад, забруднені земельні ділянки загальною площею 9432,75 м2 на території Кардашівської сільської ради, орієнтовна сума завданої шкоди складає 265024,93 грн. При усуненні аварії та вивезенні забрудненого ґрунту була пошкоджена земельна ділянка під тимчасовою ґрунтовою дорогою площею 1710 м2 , сума завданих збитків склала 48044,61 грн.

Фактично, за результатами засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій площа забруднення і сума завданих збитків є значно більшими. Але факт даних аварій підприємство намагається приховати. В порушення чинного екологічного законодавства, забруднена земля з нафтою зберігається серед поля на невеликій земельній ділянці, яка знаходиться в оренді НГВУ «Охтирканафтогаз».

В порушення вимог Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві державні адміністрації» НГВУ «Охтирканафтогаз» на запит районної державної адміністрації та районної ради відмовляється надавати об'єктивну інформацію з питань, віднесених до відання органів місцевого самоврядування, органів державної влади на місцях, а саме дотриманням земельного і природоохоронного законодавства, використанням і охороною земель, природних ресурсів загальнодержавного та місцевого значення.

Керівництво підприємства НГВУ «Охтирканафтогаз» особисто ігнорує засідання спеціалізованих комісій, направляючи кожен раз різних представників на рівні спеціаліста.

Масово порушуються вимоги Конституції України щодо права мешканців району на безпечне для життя і здоров'я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди. Всі ці дії призвели до високої напруги серед жителів Охтирського району по відношенню до підприємства НГВУ «Охтирканафтогаз».

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg