Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Охорона природи – це життєва необхідність
Охорона природи – це життєва необхідність Печать
Автор Админ   
08.06.2021 г.



ОЛЕКСАНДР ЯКОВЕНКО, директор Гетьманського НПП: результати конференції стосуються безпосередньо Охтирки. Шкода, що в міській раді нас майже не чують.

«Актуальні проблеми дослідження довкілля» - тема IХ міжнародної наукової конференції, яка проходила 25-27 травня на базі Сумського державного педагогічного університету ім. А.С.Макаренка.

Організатори конференції – Сумський державний педагогічний університет ім. А.С.Макаренка, Гетьманський НПП, Поліський державний університет (Республіка Білорусь), Ченстоховський політехнічний університет (Польща), St.Cloud State University (Minnesota. USA)

У конференції взяли участь науковці, представники студентської та учнівської молоді, міської та районної ради, преси та громадські активісти.

26 червня виїзна секція міжнародної конференції працювала в Охтирці, в актовій залі РБК. У вестибюлі учасники конференції мали можливість ознайомитись із виставкою книг та інформаційних матеріалів на природоохоронну тематику.

ПРОГРАМА КОНФЕРЕНЦІЇ

У програмі другого дня міжнародної конференції були заслухані доповіді наукових співробітників Гетьманського НПП та науковців Сумського ДПУ ім. А.С.Макаренка та Харківського НУ ім.В.Н.Каразіна:

С.М.ПАНЧЕНКО, доктор біологічних наук, доцент, начальник науково-дослідного відділу Гетьманського НПП зазначив: «Національні парки – це можливості для реалізації природоохоронних ідей громадськими активістами в аспекті українського досвіду. Прикладом служать Гетьманський НПП, Сеймський НПП, Сумський ботанічний сад. Охороні природи допомагають інформаційні матеріали та різноманітні екскурсії, робота музеїв, бібліотек та будинків культури».

М.П.КНИШ, кандидат біологічних наук, доцент, заступник начальника науково-дослідного відділу Гетьманського НПП порушив питання про збереження та використання лучних біотопів Гетьманського НПП: «…Луки вироджуються. На їх місці з’являється агресор серед рослин – очерет. Луки потрібно експлуатувати! Тримати в режимі випасів та сінокосів. Якщо луки не експлуатуються, вони заростають малоцінними травами… По весні й по осені починаються підпали. Це – кримінальний злочин, це – небезпека для екосистеми. Гинуть птахи, занесені до Червоної книги України… Вирішення проблеми можливе тільки в розумному ставленні до природи».

О.Ю.АКУЛОВ, кандидат біологічних наук, доцент кафедри мікології та фітоімунології Харківського НУ ім. В.Н.Каразіна, заслужений працівник освіти України поділився інформацією про наукові дослідження по темі: «Нові види грибів, описані з території Гетьманського НПП».

«Від охорони природи залежить наше існування. Природа – це не тільки естетика, це – життєва необхідність».

О.С.ДАНИЛЬЧЕНКО, кандидат географічних наук, доцент кафедри зоології та регіональної географії Сумського ДПУ ім.А.С.Макаренка: «Стан річки Ворскли – причини природні чи антропогенні?» 

«Річки – це продукт клімату. Зараз річка Ворскла в маловодній фазі. У басейні Ворскли багато родовищ нафти і газу, що призводить до забруднення води, міграції підземних вод… Наразі забруднювачі Ворскли – «Тростянецький комунсервіс» і Охтирський сиркомбінат. Посилення ерозії та замулення річки сприяє висока розорюваність басейну Ворскли. Болота також потребують охорони – це 100%!».

Ю.К.КУЦОКОНЬ, кандидат біологічних наук, науковий співробітник Інституту зоології ім.І.І.Шмальгаузена НАН України, старший науковий співробітник Гетьманського НПП: «Цінність Ворскли для аборигенних видів риб».

«У Ворсклі співіснують 26 видів риб. Різновид риб високий, річка в межах Гетьманського НПП є достатньо придатною для забезпечення їх у високій чисельності».

О.М.ДУГІНА, науковий співробітник Гетьманського НПП: «Джмелі навколо нас. Рідкісні види бджіл та джмелів для Гетьманського НПП». 

«Бджоли – важливі запилювачі диких та культурних рослин. Загрозою для них являється розорюваність ділянок природної рослинності, застосування ядохімікатів».

Теми, як бачите, вельми актуальні для Охтирщини. Це стосується як і заповідних територій Гетьманського НПП, так і взагалі нашого довкілля - збереження та використання луків, експлуатація Ворскли, цінність риб, джмелів та грибів. В ході конференції обговорили причини повені річки Охтирки дворічної давнини. Все взаємопов’язане у природі, у світі.

Для учасників конференції науковий співробітник краєзнавчого музею Ірина Журило провела оглядову екскурсію вулицею Незалежності. Наступного дня науковці мали екскурсію в селищі Боголюбове.

ПІСЛЯМОВА

1.Яке значення має науково-практична конференція для міста?

2. Як пришвидшити реалізацію наукових досліджень та втілення їх у життя? 

ОЛЕКСАНДР КОВАЛЬЧУК, науковий співробітник Національного науково - природничого музею НАН України, викладач Вроцлавського університету:

«1.Наш музей при НАН України підтримує зв’язок і співпрацює з університетами, заповідниками, природничими фондами і установами. Тому, я традиційно приймаю участь у наукових конференціях. Безперечно, конференція має значення для мене, як науковця, працівника музею і людини. Питання, які піднімалися на конференції, важливі для всіх.

2. По-перше, проведення заходу такого високого рівня – це вже подія в такий міжкарантинний період. І те, що його вдалося провести – заслуга організаторів. Це реклама для міста. Тому, наступного разу, треба раніше рекламувати подію, ставити до відома міську владу, інформувати громадськість і зацікавлених активістів з інших міст і сіл. Це буде корисно для всіх. Обов’язково треба залучати громадськість. Щоб пришвидшити процес – ми, науковці, можемо інформувати й консультувати».

ОЛЕКСАНДР ЯКОВЕНКО, директор Гетьманського НПП:

«1. На конференцію були запрошені керівники міста і району. Ця конференція суто наукова. Та результати стосуються безпосередньо Охтирки. Шкода, що в міській раді нас майже не чують. Ми «б’ємо у всі дзвони» про виконання Закону України про утилізацію сміття. Неодноразово просили організувати і забезпечити вивіз сміття. 

2. Ми співпрацюємо із науковими кураторами Сумського педуніверситету та іншими науковими установами. Тому наша задача №1 – розмістити на сайті Гетьманського НПП всі цікаві думки, наукові відкриття, пропозиції. Тоді буде гарантія бути почутими. І будуть використовувати наші напрацювання.

Наша задача – залучити фахівців з конкретними науковими дослідженнями. Організувати конкретні заходи. Видати резолюцію, проєкт. Надіслати запит  на фінансування в Міністерство. Часу йде багато.

Тому, потрібно шукати спільні рішення Гетьманського НПП із керівниками територіальних громад. Питання збереження природи актуальне, як ніколи».

Валерія Бакуліна


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg