Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Футбольні активісти про Охтирський чемпіонат
Футбольні активісти про Охтирський чемпіонат Печать
Автор ГородА   
07.06.2021 г.



З минулого року через карантинні заходи виникають великі, інколи непереборні проблеми для спорту.

Так, у 2020 році чемпіонат Охтирського району з футболу не відбувся взагалі. Хоча ще у 2019-му там грало 7 команд. Олександра Дідова, який був одним з тих, хто 10 років тому перезапустив чемпіонат Охтирщини, така ситуація не влаштовувала. Знайшов однодумців і разом з Артемом Петровим (колишнім міським депутатом) вони прийшли до нового формату турніру. Минулими вихідними пройшов відкритий чемпіонат м. Охтирка з міні-футболу, організатором якого виступила міська рада (відділ молоді і спорту Світлана Долганова. 

З ініціаторами футбольного турніру наша бесіда:

Що не так з великим футболом в Охтирці? Чому лишився тільки футзал?

Артем Петров (АП):  Футбол, (не міні, не футзал), а той, який звично називають «на великому полі» - недешеве змагання. Його усі люблять. Хочуть грати, але… Щоб забезпечити гідне проведення матчу потрібна суддівська бригада, підготовлене поле – без бур’янів по коліно, ворота, розмітка, транспорт, пальне. Це ще ми не беремо до уваги базову амуніцію, взуття, 2 комплекти форми тощо. Навіть мінімальні 11 комплектів (хоча потрібно більше) – вже немаленька сума. Деякий час ще випливали на ентузіазмі, на старих запасах. Досі ми бачимо на змаганнях, наприклад, футболки «Нафтовика-Укрнафти». Але колись все закінчується…

Давайте згадаємо, як відродився великий футбол в Охтирці…

АП: Це скоріше питання до Дідова, бо він став одним з засновників першої громадської організації, яка якраз і відновила у нас турніри зі справжнього футболу.

Олександр Дідов (ОД): Все почалося з того, що сільська молодь скучила за великими полями. Перший турнір пройшов, коли ще ніякої громадської організації не було. Ініціатива любителів спорту «з низу» спонукала створити таке формування. Бо провести одноденне змагання – це по силі багатьом. Але щоб провести чемпіонат, який розтягнеться на місяці, потрібна системна праця.

З якими проблемами зіткнулися в першому відновленому турнірі?

ОД: Обмаль бажаючих. Не тільки допомагати, але й просто грати. Шукали однодумців по сільрадах, агропідприємствах, військових. Бо чемпіонат стає цікавим тільки коли змагається 8-10 команд. Забігаючи наперед, скажу, що нам вдалося через рік сформувати не одну, а цілих дві ліги. Мабуть ми єдині з райцентрів, які могли таким похвалитися. На початкахі, катастрофічно не вистачало полів. Тобто втрачався сенс домашнього та виїзного. Наприклад, 4 команди грали у військовій частині. Окрім «Сапера», там бігали «Тайфун» рятувальників, «Лідер», де грали хлопці з мкр. Дачний та юнаки з «Метеору».

АП: Але все вирішувалося. Поля відновлювалися. «Гусинка» зі «Спартаком» реанімували поляну в с.Велике Озеро, «Укроп» на Підлозіївці. В селах привели стадіони до ладу. Крок за кроком проблеми розв’язувалися. Якщо тоді катастрофічно не вистачало суддів, тепер в Охтирці з арбітрами проблем немає. В цьогорічному чемпіонаті на кожній грі у нас працює по 2 арбітра. Варто згадати Володимира Віслова, якого вже немає разом з нами, але який своїм прикладом та настановами спонукав хлопців розбиратися в правилах футболу.

Хто обслуговує ігри чемпіонату зараз, як ділять, кому яку гру судити?

АП: Артем Петров, Олександр Марченко, Олександр Зінченко, Юрій Дейнека, Роман Громак, Володимир Ровинець, Сергій Сухарєв. Не судять арбітри матчі «своїх» команд, бо все-таки ми усі любителі футболу – тому граємо. Я за «Метеор», Мара за «Лідер» і т.д. 

На чемпіонат заявилося 14 міських та 2 районні команди. Ви стільки й очікували? Розкажіть як ви бачили турнір в проекті? 

АП: Очолюючи Охтирську місцеву організацію Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства "Колос" я розумів, як важко зібрати людей. Зараз молодь роз’їхалася – хто на заробітки, хто пішов служити. Втім, довго з Дідовим ми не були готові відмовитися від ігор на великому полі. Обдзвонювали, агітували друзів, колег-футболістів. Втім, дійшли висновку, що зараз в Охтирці та районі на довгу дистанцію важко назбирати більше 5 команд: Чупахівка, Комиші, Чернеччинська ОТГ, Рибальське та ще кілька під питанням. 

ОД: Ми поставили в пріоритет залучити якомога більше бажаючих. Зараз на міні-футбольний турнір заявилися команди, які виходять вп’ятьох, навіть без замін. Але через 1-2 гри до них підтягнуться друзі. Таким чином, за рахунок більшої кількості команд ми зможемо згуртувати любителів футболу і повернутися до великого поля. Якщо раніше були можливості, були бажаючи для ігри на великому полі – але не вистачало організаторів, то тепер все навпаки. Сподіваємось, що виникне симбіоз з 2-3 футзальних команд, які дозволять перезавантажити охтирський футбол знову. Літо ще не почалося – попереду весь сезон. Великі поля чекають.

Кому охтирчани мають дякувати за цьогорічне повернення найулюбленішої гри в наше місто «наживо»?

АП: Вирішальна роль Павла Кузьменка – Охтирського міського голови, хоча заслуговують подяки і депутати, і посадовці. Ми з Дідовим звикли спілкуватися з керівниками різного рівня з футбольних питань. Якщо людина по-справжньому зацікавлена, це побачиш неозброєним оком. Мер хотів допомогти, і він допоміг. Допоміг усім, чим потрібно. Легко урегулювали питання полів та суддівства. Також міськвиконком узяв на себе Кубки, грамоти, медалі. Наша з міським головою розмова відбулася на початку весни. Чемпіонат мав стартувати в квітні, але з-за карантину довелося чекати на травень. В іншому все що планували, про що домовлялися з мером – без змін.

ОД: Хочу наголосити, що ці, як і усі інші змагання не відбулися би без ентузіастів, які об’єднували однодумців – капітанів команд, тренерів. Андрій Кагукін «Метеор», Роман Громак «Лідер», Валерій Бездрабко «Ветеран», Андрій Яковенко «Кремінь», Олександр Швець «Портал», ДЮСШ Володимир Сопітько, Іван Курочка «Старий Млин», Андрій Богомол «Гусинка», Олександр Касьяненко «Таксі 777», Олексій Падалка «Пром-Енерго», Юрій Чут «Сапер», Сергій Кривоколіско «Бізнес Ліга», Валентин Рогальський «Рибальське». Відмічу також спонсорів спортколективів. Наприклад, команду з «Рибальського» зараз підтримує Олексій Сугак (ЗАТ «САД»), чернеччан – місцевий підприємець Олександр Запорожченко, спонсор таксистів Ірина Касьяненко «777», а команду «Старий Млин», база відпочинку "Старая мельница". Усім вищезгаданим велике спасибі. Сподіваюсь на найскоріше повернення до ігор на великому полі!

Підготував Андрій Міхєєв

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg