Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Ольга Саліпа про себе, про "Олю", Охтирку та про свої теплі історії
Ольга Саліпа про себе, про "Олю", Охтирку та про свої теплі історії Печать
Автор ГородА   
04.05.2021 г.



Письменниця, поетка, фотографиня, комунікаторка, речниця міського голови. Так позиціонує себе Ольга Саліпа. 

Не так давно, а саме 12 квітня, у неї був день народження.  На своїй ФБ сторінці іменинниця написала: 

«Сьогодні я буду дуже відверта, Мені 35. І я вже не та маленька дівчинка, яка :

 у 5 років розповідала прабабусі фантастичні історії;

у 7 організовувала концерти до свят на вулиці;

у 10 перепробувала майже всі гуртки у ЦДЮТ Гусятина і знайшла свій;

Писала вірші і гордо перемагала у районних і навіть у обласних конкурсах;

Школяркою надсилала свою писанину в газети «Вільне життя», «Свобода», «Вісник Надзбруччя»;

Я вже не та юна дівчина, яка в один рік закінчила ВУЗ, вийшла заміж, а через рік народила синочків;

Не та віддана дружина, яка переїхала з чоловіком за 1000 км від батьків;

Не та розгублена дівчина, яка у 25 насмілилася повірити у мрію бути журналісткою і прийти на першу роботу на телебачення;

Не та впевнена панянка, яка захотіла працювати з Yuriy Bova;

Не та розгублена жінка, що у 28 стала вдовою;

Не та смілива, яка у 29, заплющивши очі, за рік змінила все: місто, роботу, друзів;

Не та, що в 30 цілком і повністю пірнула у нову улюблену роботу в Хмельницькій міській раді і не мала часу для рідних і  закрилася в собі ще більше. 

Сьогодні мені 35. І я в гармонії з собою і світом. Роблю те, що люблю. Насолоджуюсь роботою, хобі, сім’єю і квітами!».

Мабуть усі охтирчани знають це прізвище - САЛІПА. Сергій Саліпа – Герой України, служив у Охтирській в/ч А0563, загинув у 2014 році у російсько-українській війні. 

Ольга Саліпа – сьогодні вже відома письменниця. Наразі вона з дітьми живе у місті Хмельницький.

Роман «Оля» вже відомий і  охтирським книгоманам. Невдовзі виходять з друку «Теплі історії про справжнє».

І сьогодні ми пропонуємо вам, шановні читачі, онлайн інтерв’ю із Ольгою Саліпою:

- Спочатку ми читали твої поезії. Вже вийшли друком твої «Території…»:

- Так, друкуватися я почала з поезії. То були дві книги віршів «Територія жінки» у 2019 році та «Територія вогню» у 2020-ому;

- Розкажи про свої прозові твори.

- Серйозно коротку прозу я почала писати приблизно з 2011-2012 років. Тоді якраз працювала у газеті «Круглий двір» у Тростянці, задумала зробити там сторінку для жінок і про жінок. Там і друкувала свої оповідання і життєві історії. А у 2018 році написала перший роман, але він так і залишився невиданим.

- А потім твоя «Оля» перемогла у конкурсі «Коронація слова», вийшла друком і всі в захопленні. А чому ти вибрала саме Ольгу Кобилянську своєю героїнею?

- Мабуть це не я, а вона мене обрала. Згадала про Кобилянську, коли шукала цікавий жіночий образ, значимий для України. Її внутрішня боротьба – те, що захоплює в першу чергу. А непроста історія кохання дуже близька і сучасним жінкам.

- Тепер у тебе вже три прозові книги. А далі – вже народилися ідеї?

- Наразі маю надруковану одну прозову книгу – роман «Оля», днями вийде «Теплі історії про справжнє». На початку літа чекає на вихід ще один роман – «Зламані речі» (дипломант конкурсів «Смолоскип» та «Гранослов»). Також у 2021 році планується до виходу перший із серії ретро роман про Проскурів. Зараз починаю роботу над другою книгою із цієї ж серії. Зізнаюся чесно – сподівання, що книг вийде більше, бо маю ще готові рукописи, про які нікому не розказую, але вони чекають свого часу.

- Певний час ти з родиною жила в Охтирці. Можливо, це сумна сторінка твого життя. Та все ж яким запам’яталося тобі наше місто? Чи згадується Охтирка якимось чином у твоїх історіях? 

- Якихось прямих згадок про Охтирку в оповіданнях немає. Коротка проза обмежує у конкретиці. Але майже всі «Теплі історії про справжнє» писалися якраз тоді, коли я жила в Охтирці. Тому, без сумніву, місто там живе у кожному слові. «Теплі історії про справжнє»  - якраз про те, найцінніше, що ми завжди цінуємо тільки тоді, коли втрачаємо: сім’ю, любов, дружбу.

У 2014 році на війні загинув мій чоловік, я переїхала з Охтирки до Хмельницького, ближче до рідних. У мене тоді було багато часу, щоб спитати себе, що робити далі, чим займатись і ким я хочу бути? Саме тоді упорядкувала кращі із своїх оповідань. Обрала саме з тієї теми, яка тоді найбільше боліла: про сім’ю, любов, родинне тепло. Я на собі відчула, що таке важка втрата і як важливо вміти вистояти у складних життєвих обставинах. 

Та все ж часто згадую Охтирку, вулицю Київську, дорогу якою водила дітей  до дитсадочка «Казка», Ківшар, зелень. Я любила свій двір, вигляд із свого вікна. З цим містом пов’язані мої найкращі спогади.

- Чи плануєш провести презентацію своїх книг в Охтирці?

- Так, звісно. Планувала у травні організувати презентації на Сумщині, але конкретно наперед не загадую – складно прогнозувати, як складеться ситуація з карантином. Але при нагоді обіцяю приїхати!

- Скільки вже було презентацій «Олі»?

- На жаль, роман «Оля» я презентувала онлайн. Також мала одну живу презентацію в Хмельницькому. Як тільки дозволять карантинні обмеження – поїду в інші міста.

Image- Твої синочки вже виросли. Ким планують стати?

- Дмитро та Ігор закінчують 7 клас технологічного багатопрофільного ліцею, вже зовсім дорослі хлопці. Як і мама, пишуть прозу. Хочуть стати відомими письменниками. Люблять історію і право, тому мріють про навчання у юридичних ВУЗах. Але поки що загадувати рано – час покаже. Хлопці часто згадують свою Охтирську п’яту школу і дуже хочуть знайти своїх однокласників через соцмережі. Тому, якщо хтось із них чи їхніх батьків читає це інтерв’ю – зголосіться мені або їм у повідомленні!

- І, найголовніше, коли ти все встигаєш: бути мамою, речницею, господинею, письменницею і просто собою?..

- Так, мій темп життя досить швидкий, але я таке люблю. Звісно, не всюди встигаю добре. З домашніми справами мені допомагають рідні, діти вже не потребують такої уваги, швидше навпаки, відвойовують свою самостійність. З віком я прийшла до потреби в організації свого часу, тому вранці чітко прописую, що маю робити сьогодні. Головне – не планувати надто багато. Карантин перевів усі зустрічі з читачами в онлайн. Я маю щотижня ефіри у різних мережах. Вони забирають багато сил і часу, хоч і не треба нікуди їхати. Це дуже незвично і виснажливо, але ж я сама зробила свій вибір іти в літературу, тому не нарікаю. Навіть насолоджуюсь. На одній із презентацій мене запитали, чи маю я вільний час. Так, маю. В цей час я пишу, читаю або займаюся спортом. Просто нічого не робити – мені не цікаво.

- Дякуємо, Олю за те, що зголосилася на інтерв’ю. Щиро вітаємо із успіхами в літературі. І з нетерпінням чекаємо на презентацію в Охтирці.

 

Валерія Бакуліна

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg