Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Після дощу
Після дощу Печать
Автор Админ   
27.04.2021 г.



День довкілля – чергове нагадування усім нам, що треба відповідально ставитися до природи і починати активні дії, аби знизити навантаження на довкілля.

В океани щороку потрапляють тонни сміття, від якого гинуть тисячі тварин, і багато смертей у світі пов’язано із забрудненням повітря. Тисячі людей мають хвороби від забруднення грунту та води. Головна загроза для природи, це ми – люди.

«Після дощу» так називаються мотиваційні відеоролики юних журналістів. Символічна назва, яка має на увазі очищення планети від сміття і відновлення екосистеми. 

17 квітня відбулася підсумкова сесія Обласної школи журналістики для учнів 8-11 класів. В ній взяли участь вихованки гуртка «Юні журналісти» ОМЦПО-МАН: 

1. Мальвіна Корець (9кл. ЗОШ №11);

2. Вікторія Грєхова (9 кл. ЗОШ №11);

3. Анна-Марія Сталинська (8 кл. ЗОШ №1);

4. Ірина Золотарьова (9 кл. ЗОШ №1);

5. Тетяна Смоляр (11 кл. ЗОШ №3).

Керівник гуртка – Тетяна Стась. Дівчата презентували свої напрацювання, які проводили впродовж декількох місяців. А завдання було – як зберегти планету? Наша планета -  наше місто Охтирка. Юні журналістки збирали матеріал по околицях, на узбіччях вулиць, біля озер і річок, у лісі. Від побаченого стає сумно і страшно. Купи сміття, залишені після відпочинку або привезені з приватних садиб. Вікторія Грєхова побувала в березовому гаю біля Соснового озера. Там під ногами не трава, а пластик хрустить. Мальвіна Корець неодноразово приходила на околиці Гусинки, до села Залісового. Там з давніх давен накопичуються мішки із сміттям, скло, бляшанки, пластик і всілякий непотріб. Звозять «злі люди» і залишають відпочивальники пластик, скло, жерстянки і всяку всячину.  

Ірина Золотарьова пройшлася по вулицях міста. Під парканами, вздовж об’їзних доріг – сміття, сміття... Анна- Марія їздила до Чернеччини. Там картина не краща. Біля річок і озер – сміття, сміття… Дівчата збирали відходи в мішки, знімали на відео, як було «до» і «після». Тетяна Смоляр зв’язувалася з молодіжним гуртом «GreenAkhtyrka». Ви мабуть чули про них. Вони постійно прибирають в урочищі Ківшар і деінде. А сміття все одно не зникає. Як хочеться, щоб було чисто!

Безгосподарна діяльність людства, вирубка лісів, забруднення повітря вихлопними газами від транспорту веде до екологічної катастрофи. Забруднення грунту впливає на все: їжу, повітря, воду впродовж тривалого часу. Із-за своєї бездумності маємо жахливі наслідки.

Кожен відеоролик закликає бути свідомим, відповідальним і рішучим в подоланні екологічної катастрофи. У відзнятих матеріалах – прагнення змінити світ навколо себе. «Майбутнє планети у наших руках!» - так вважають діти. Екологічна освіта повинна бути обов’язковим предметом в освітніх закладах.

Юні журналісти закликають не бути байдужими до нашого довкілля: «Не смітіть на вулицях. Краще спробуйте прибрати у вашому лісі. Не думайте про проблеми. Вирішуйте їх!».

Після захисту власного напрацювання на екологічну тематику кожна учасниця отримає свідоцтво про закінчення Обласної школи журналістики та відзнаку за створення мотиваційного ролика.

ПОБУТОВІ ВІДХОДИ. ВИВЕЗЕННЯ, СОРТУВАННЯ, ЗНИЩЕННЯ

Юні журналісти справилися зі своїм завданням. А питання стихійних сміттєзвалищ залишається відкритим. І що з цим робити?

Адміністрація ДП «Верп» ТОВ «Водоторгприлад» визначила, що в Охтирці 2/3 – мешканці приватного сектору. І вирішили усунути проблему стихійних сміттєзвалищ шляхом обов’язкової оплати за послуги вивезення сміття кожного мешканця приватного сектору. Уже всім надіслали повідомлення про своє рішення і встановили норми надання послуг і дати прибуття автомобіля.

«В разі вашої несплати за вивіз твердих побутових відходів, борг буде зростати щомісяця ( так як автомобіль буде до вас приїжджати два рази на місяць).

ДП «Верп» посилаються на Закон України, ст.35-1 «Про відходи» та розпорядження міського голови. Та, здається, тут вони «перегнули палицю». В ст.35-1 Закону України «Про поводження з побутовими відходами» йдеться про виконання послуг з вивезення побутових відходів: «Виконавці послуг з вивезення побутових відходів зобов’язані укласти договір про надання послуг з вивезення побутових відходів та забезпечити роздільне збирання побутових відходів».

Тож, виникає питання, чому за споживання газу, електроенергії та води споживачі платять «по факту», а за вивезення сміття – повинні платити по встановлених нормах ДП «Верп»? І про який борг без укладеного договору може йти мова?

Однозначно, людина свідома збирає, розподіляє сміття і платить за його вивезення. І платити мусить конкретно «по факту» вивезення. Чи не так? Чому свідомі громадяни повинні платити за несвідомих, та ще й за ними прибирати, хворіти, рятувати планету?..  

Щодо розділення сміття: по всіх вулицях міста встановлені контейнери для пластику. Скло приймають у відповідних місцях. Макулатуру, залізяччя – теж. Органічні відходи треба компостувати. 

А несвідома людина нишком везе в ліс, у поле, під сусідній двір… То, може треба виявляти цих негідників і шкідників і карати їх штрафами. Звісно, законними методами, згідно Закону України. Для цього діють сучасні методи: відеокамери спостереження, штрафи, чергування громадських поліцейських. І Закон, суд, покарання. 

Після дощу нікуди сміття не зникне, на жаль. Тож, питання вивезення і переробки сміття залишається відкритим.

Валерія Бакуліна

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg