Головна arrow Розділи arrow Бізнес та технології arrow IoT-платформа для бізнесу: як працює та які переваги пропонує
IoT-платформа для бізнесу: як працює та які переваги пропонує Печать
02.03.2021 г.



Системи управління – обов’язкова частина великих компаній, що воліють автоматизувати процес збирання й аналізу даних. На підставі отриманої інформації можна прогнозувати, розробляти стратегію й регулювати роботу для підвищення її ефективності. Щоб “розумна” електроніка була й дійсно корисною, потрібно замислитися про приєднання її до IoT-платформи.

Які завдання виконує IoT

Internet of Things, або технологія Інтернет речей, керує великими групами смартпристроїв. Найчастіше використовуються спеціальні SIM-карти, налаштовувати які до появи IoT було складно. 

Фахівці Київстар розповіли про переваги онлайн-платформи, зокрема це:

  • можливість контролювати роботу датчиків і сенсорів в режимі онлайну;
  • блокування роботи окремих SIM-карт або обмеження отримання інформації;
  • контрольована витрата ресурсів на зв'язок.

Центр управління дає можливість у будь-який момент скористатися особистим кабінетом компанії та відрегулювати роботу SIM-карти. Допомагає у контролі простий і зрозумілий інтерфейс.

Як працює IoT

Інтернет речей забезпечує комунікацію смартпристрів і гаджетів між собою. Найчастіше система працює на основі програмованих сценаріїв, які заздалегідь прописані розробником. Наприклад, якщо в холодильнику знижується температура, то потрібно відрегулювати налаштування холоду.

Принцип роботи простий:

  1. Спочатку центр управління з під’єднаними пристроями збирає дані, отримані з датчиків і сенсорів встановленого обладнання. Передаються вони через мобільний інтернет або Wi-Fi з Bluetooth.
  2. Зібрані дані у відповідному форматі пересилаються на хмарний сервер, де користувач може відстежити докладні логи (журнал) роботи кожного пристрою.
  3. Після оброблення й аналізу техніка надсилає сигнали девайсам і гаджетам. Якщо прописані умови або правила були порушені, активується один зі сценаріїв і починається відновлення роботи пристрою до прийнятних параметрів.

Почитати докладніше про алгоритм можна за посиланням hub.kyivstar.ua/iot/.

Такий алгоритм роботи скорочує витрати на роботу операторів і персоналу контролю, створюючи автоматичне відстеження параметрів обладнання. Таким чином власник чи адміністратор бізнесу вчасно дізнається про несправності трактора або вологість ґрунту й завдяки цьому ухвалєю правильне рішення. Можна прописати окремі сценарії на різні події без обмежень, щоб техніка працювала самостійно.

Якому бізнесу будуть корисні можливості системи



IoT-платформа вигідна для галузей, де залучена велика кількість “розумних” пристроїв або операторів. Робота системи особливо ефективна й економічно корисна у віддалених зонах. Завдяки чітким сигналам група техніків звільняється від щотижневого огляду обладнання й отримує час на виконання термінових заявок. Оглядати й регулювати техніку потрібно лише після сигналу про неможливість її самостійного налагодження.

Серед 160 мільйонів пристроїв по всьому світі в IoT відчувають гостру потребу такі галузі:

  • сільське господарство для відстеження складу, вологості, якості ґрунту, витрати палива;
  • охоронні структури для швидкого реагування на сигнали, для своєчасного виявлення порушення роботи сигналізації та стеження за камерами спостереження;
  • ритейл, щоб власники могли звільнитися від обов’язку постійно контролювати температуру контейнерів і цехів.

Сценарії IoT-платформ дають змогу заощадити на персоналі й збільшити продажі завдяки підвищенню якості наданих послуг або вироблених товарів.


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg