Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Район arrow Бійка з участю заступника голови Охтирської райради розглядалася на сесії
Бійка з участю заступника голови Охтирської райради розглядалася на сесії Печать
Автор ГородА   
22.02.2021 г.



16 лютого відбулася ІІ сесія Охтирської районної ради. До порядку денного пропонували внести 18 питань. За виключенням 2-х всі були розглянуті. 

Депутати затвердили звіти про виконання бюджетів районів, що увійшли до Охтирського, та внесли зміни до Програми економічного і соціального розвитку на 2021.

Також на засіданні розглянули наступні програми: здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд; соцзахисту населення; попередження дитячої безпритульності; мобілізаційної підготовки місцевого значення та забезпечення заходів, пов’язаних із виконанням військового обов’язку, призовом громадян України на строкову військову службу на 2021-2023 роки.

Серед вилучених з розгляду питань обидва стосувалися Валерія Партали - заступника Охьтирської райради. 11 лютого у вестибюлі Тростянецької міської ради виник інцидент, який сторони конфлікту трактують діаметрально протилежно. 

За словами Партали він, як і раніше до свого призначення, хотів прийти на розгляд земельних питань, щоб інформувати громадськість про те, як приймаються рішення міськрадою. Однак, йому стали заважати у виконанні депутатських повноважень люди у військовій формі без пізнавальних  знаків. Перший подібний випадок у Тростянці стався ще 1 лютого, однак тоді обійшлося без мордобою та спецзасобів. Хоча і не зовсім мирно. Хтось з охоронців витягнув з приміщення за капюшон депутата Охтирської районної ради Олександра Курпіля. Парталу депутати теж хотіли вилучили з залу і, навіть, проголосували за вилучення. Однак, ні своїми силами, ні залучивши поліцію  вивести з залу посадовця не вдалося. Заступник начальника поліції відмовився виводити Парталу, бо той мав право знаходитися в залі (на цьому акцентує увагу Партала). Тоді депутати проголосували про продовження сесії в закритому режимі. Хоча на думку заступника райради у регламенті Тростянецької міської ради по-перше, такого немає, а по-друге, якби й було це ніяким чином не поширювалося б на нього, депутата та заступника районної ради. 

Після засідання Партала подав заяву в поліцію про перешкоджання депутатській діяльності. 11 лютого відбувалося друге пленарне засідання відкладеної сесії. У Партали з Курпілем знову виявилися проблеми з допуском на сесію. Але в цей раз заступник райради не зміг подолати кордон людей у військовому одязі, які пропускали в зал тільки депутатів міськради, або осіб з персональним запрошенням. Словесний конфлікт вилився у штовханину. Однак, сили були нерівними. До Партали застосували сльозогінний газ та випроторили з будівлі. Посадовець звернувся в лікарню за допомогою.

Зовсім інший погляд на це у Тростянецького міського голови Юрія Бови та депутатів Охтирської районної ради, які підписали звернення проти Партали.

Мер Тростянця, спираючись на регламент міськради переконаний, що не слід шукати утисків у вилученні особи, яка себе веде неетично, ображаючи інших та зриваючи в різні способи сесію.

Дану норму вносили в регламент саме для запобігання деструктиву та всіляких провокацій. В конкретному випадку депутати прийняли до уваги те, що Партала порушує регламент систематично і тому 1 лютого проголосували за проведення даної сесії без одіозного політика. 

Крім того, з-за карантинних обмежень та несприятливої епідеміологічної ситуації довелося перейти у закритий режим засідання. У зал допускали або по посвідченню депутата (працівника) Тростянецької міськради  або за запрошенням. 

У Партали не було жодного з зазначених документів. Але, навіть, якби й були, він в зал не попав би, так як рішення про його вилучення ніхто не відміняв. 

Для забезпечення порядку у місті – на масових заходах, зібраннях у Тростянці вже давно залучаються представники громадського формування «Сила і честь». В його складі колишні працівники правоохоронних органів. Вони стали на заваді Парталі, коли той спробував силоміць прорватися у зал засідань. Зрозумівши, що його план провалився, молодий чоловік наніс одному з охоронців удар в обличчя, а потім ще й заїхав ліктем.  У відповідь на таки дії був застосований сльозогінний газ. При чому спочатку спробували обійтися без спецзасобу. Потім попередили про розпилення. Однак порушник не вгамовувався. Охоронці вимушені були приснути газом з балончика (який мали та застосували на законних підставах) інакше постраждалих побільшало б.

Виставивши Парталу за двері, стали розбиратися, як діяти далі. Охоронець отримав травму, струс мозку. Його відправили на лікування. Відповідно, треба було звертатися у поліцію, щоб винний у хуліганських діях, поніс відповідне покарання. Що і було зроблено. У даному випадку, напевне, воно буде не адміністративним, а кримінальним. А питання, до речі на «скандальній» сесії, за словами Тростянецького міського голови розглядалися абсолютно буденні. Навіщо людина створила проблеми іншим, в тому числі й собі, зрозуміти важко – переконаний Юрій Бова. 

Щоб вплинути на Парталу аби він «не паплюжив авторитет посадовців органів місцевого самоврядування» 13 депутатів Охтирської районної ради підготували звернення. Одним з виключених з порядку денного пунктів якраз і було заслуховування колективного листа. А другим пунктом – дострокове припинення повноважень заступника голови райради.

Про це наполягав на комісії, що передувала сесії депутат Юрий Заяц. В своєму виступі заступник Бови навіть намагався продемонструвати особливо цікаві відео фрагменти прориву Партали.

Однак, на великому екрані ролик не дали показувати, а в телефоні з відстані не розгледіти деталей. Про те, що опозицію в Охтирській раді влада не боїться, подібні моменти дуже гарно характеризують. 

Виявилося, що чи то флешка у них не та, чи то віруси. Опозиція ні відео показати не змогла, ні, навіть, не спромоглася зачитати своє звернення. Чому його ніхто з присутніх так і не почув? Знову ж таки з бюрократичних причин. Депутати не додумалися оформити текст запитом. Тоді б хоча б оголосити його перед початком сесії можна було б. За регламентом, без будь-яких проблем. А так голова ради Сергій Кірічко маючи великий досвід управлінця 2 питання  по Парталі у порядок денний включив. Але потім провладна більшість проголосувала за їх виключення. Все по закону. І ніхто про Парталу більше не згадував. Хоча ні, одного разу опозиція хотіла проголосувати проти пропозиції щодо перегляду премій, бо почула неприємне ПІБ. Однак, Кірічко вмовив проголосувати, бо премію Парталі  з-за браку коштів відміняли, а не навпаки. Вдалося це не з першого разу. Бо довіри між провладною більшістю та опозицією не набагато більше нуля. Про те що виборів нового заступника ніхто не планує, наглядно свідчила відсутність кабінок для таємного голосування. Тобто, у провладної більшості ніяких сумнівів у своєї монолітності немає.

Андрій Міхєєв


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg