Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Візерунки художньої школи
Візерунки художньої школи Печать
Автор Админ   
25.01.2021 г.



У виставковому залі Львівського історичного музею триває експозиційна виставка творчих робіт переможців Всеукраїнського проєкту молодих митців «Просто небилиці». Серед картин юних художників і роботи Вікторії Глоби, Діани Ковбати, Анастасії Федоренко, Ади Якимової, Ярослави Бойко,  Анни Ткаченко із Охтирки.

Експозиція триватиме до кінця січня 2021 року. Якщо будете у Львові – зайдіть, огляньте, порадійте за наших дітей. А далі виставка мандруватиме світом.

ПРОСТО НЕБИЛИЦІ

Проєкт «Просто небилиці» у 2020-ому був не простий, а ювілейний, йому виповнилось 10 років. Проєкт ініціював та організували ГО «Центр Культурно Мистецьких ініціатив (International Association Culture and Art). Координатори проєкту – Львівський обласний благодійний фонд «Торба».

Мета конкурсу – відкриття простору для творчого самовираження молодих українських мистців й популяризація їхнього мистецтва у світі. «Просто небилиці» вже презентувалися у Львові, Києві, Дніпрі, Житомирі, Варшаві, Кракові, Цугу (Швеція), Мілані й Парижі.

У 2020-ому році на конкурс було надіслано 805 робіт із 22 областей України. До участі за кваліфіковано 638 робіт. Поважне журі – це представники всесвітнього сучасного мистецтва: відомі художники, мистецтвознавці, теоретики мистецтва України, Польщі, Еквадору, Чехії, Франції. Як бачите, це дуже складний конкурс. Те, що юні художники з Охтирки отримали особливі відзнаки від іменитих митців означає, що наша художня школа не пасе задніх, викладачі виявляють у дітях «божу іскру» і розвивають дитячі таланти. Це просто прекрасно. 

ЧИМ ЖИВЕ ХУДОЖНЯ ШКОЛА?

І як викладачі вчать дітей досягати успіху,- вирішила я запитати у  директорки Охтирської дитячої художньої школи імені Т.Г.Шевченка.

ЯНІНА ТИЩЕНКО відповідає: «Працюємо. Продовжуємо творити красу. Нещодавно підводили підсумки, перевіряли семестрові роботи наших учнів. Хочеться особливо відзначити яскраві барви робіт учнів Анни Якимової, живопис учнів Тетяни Матвійчук, творчість учнів Юлії Шейко, ніжне мереживо витинанок Олени Маландій захоплює своєю тендітністю, академічні роботи з рисунку, скульптури, живопису здаються серйозними. Наші роботи заполонили весь простір художньої школи. Ми побачили, що працювали недаремно.

На період карантину переходимо на дистанційне навчання. Це, звичайно, не те навчання, як хотілося б, та що поробиш? Пристосовуємось, працюємо онлайн, в ZOOM. Чекаємо нормального, живого навчання.

Ще на початку навчального року склали робочі плани, це сталі програми, в процесі навчання адаптуємо їх під наших учнів. Треба вміти зацікавити дитину, а потім закріпити матеріал. Все просто, як і в математиці - дати дітям основу, а потім закріпити вміння. 

В цьому році у нас 19 випускників. Багато з них збираються продовжувати навчання в мистецьких закладах, зокрема в Сумському фаховому коледжі мистецтв і культури імені Д.С.Бортнянського. Ми готуємо наших випускників до вступу. Готуємо за нинішніми програмами.

З 2022 року програми можуть змінитися. Менше уваги приділятиметься на академічні основи, більше на розвиток творчості. Програми стануть європейського зразка, які передбачають розвиток фантазії, уяви творчого погляду. Та все ж я вважаю, що академічні основи повинні бути. Ми – первинна ланка мистецької освіти, тому повинні навчити дітей основам.

Якщо підводити підсумки за минулі роки, можу сказати, що ми досить плідно працювали. Постійно брали участь у різноманітних мистецьких конкурсах, як от «Натхнення», «Вижницька палітра», «Слобожанські візерунки», «Різдвяні візерунки», «Мій казковий світ», «Симфонія кольору» «Щаслива дитина - квітуча Україна». І щоразу отримуємо нагороди. От нещодавно учні Анни Якимової стали лауреатами 1 й 2 ступенів та отримали особливі відзнаки у Всеукраїнському проекті «Просто небилиці».

Напрацювання викладачів художньої школи не проходять марно. Тетяна  Матвійчук зі своїми учнями проводять пленерні роботи у вересні, травні. Протягом року відтворюють копії, вивчають ідеї перспективи, відточують техніку. Наталя Мартиненко працює з малюками, їх треба зацікавити, знайти підхід. Всі молодці.

Особливо хочу похвалити Анну Якимову. Вона у нас передовик, вміє мотивувати дітей і розкривати їхні таланти, вчить перемагати. Встигає все зробити і по робочому плану і попрацювати над конкурсними роботами. У Анни  постійно з’являються яскраві ідеї». 

УСПІХ

АННА ЯКИМОВА: «Ми з 2016 року беремо участь у проекті «Просто небилиці». Такий успіх у 2020 – нарешті!  Всі роботи, що увійшли в експозицію «ПН» виставлені у Львівському музеї, а далі будуть мандрувати по світу, в числі найкращих робіт. Всі мої діти талановиті. Мені подобається  вигадувати різноманітні теми, наприклад, «Кавові історії Аліси», «Казковий світ»... Подобається приймати участь у конкурсах та проектах. Це ж цікаво й захоплююче! Перемога моїх учнів – моя перемога. Подобається перемагати». 

«Найголовніше побачити світ по інакшому та звернути більшу увагу на позитив, на щось прекрасне й витончене. Коли труд дитини оцінений, це стимулює її до подальшого розвитку. Важливо, щоб діти відкидали негативні речі. Адже ми маємо будувати позитивне суспільство» - зазначив організатор конкурсу «Щаслива дитина – квітуча Україна» галерист із Кропивницького Микола Цуканов.  Малюнки учасників конкурсу помандрують до Кувейту, а потім до Норвегії, Грузії, Бразилії… розповідати про квітучу Україну.

Валерія Бакуліна

ImageImage 


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg