Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Що пообіцяла Охтирці голова «Голосу»
Що пообіцяла Охтирці голова «Голосу» Печать
Автор ГородА   
23.12.2020 г.



Народний депутат Юлія Клименко 11 грудня провела зустріч в міській бібліотеці та відповіла на питання охтирчан. 

– Чи легко жінці займатися політикою, бізнесом? 

Клименко Ю.Л.:

– Жінки в політиці, насправді, нічим не відрізняються від чоловіків. Це все міфи та  стереотипи. Зараз в Парламенті 20% жінок, набагато більше, ніж 10 років тому. І це тішить. Сподіваюся, кількість жінок збільшуватиметься в політиці далі і на національному, і на місцевому рівнях. Що стосується мене особисто, я звикла з 17 років багато працювати, бо в бізнесі по-іншому не виживеш, інколи по 20 годин на добу і всього 4 дні в декреті. Це важко, особливо, коли маєш велику сім’ю, тому чіткий розпорядок, планування та делегування роботи іншим, а не тягнути все на собі, завжди мене виручали. Я більшу частину кар’єри працювала в чоловічому колективі, до того ж маю 5 хлопців вдома, тому робота з чоловіками для мене ніяк не відрізняється від будь-якої іншої. 

Охтирка – місто нафтовиків, але бюджет міста від цього немає ніякого зиску. Чому так відбувається? 

– Питання комплексне і, отже, відповідь також. Насамперед, бюджет наповнюють рентні платежі, податок на землю та нерухомість, екологічні податки, ПДФО, ЄСВ та акциз. Для цього потрібно, щоб підприємства та малий і середній бізнес мали стимули реєструватися  і розвиватися у вашій громаді. Не можна сподіватися тільки на одне підприємство. Це повинно бути пріоритетне завдання для місцевої влади. Також наш Закон № 828-ІХ, ініційований “Голосом” та ухвалений ВР минулого тижня, заборонив реєструвати комунальні підприємства та установи в інші громади, ніж в тій, де вони фізично знаходяться і повинні платити всі місцеві податки. Облради дуже часто цим користувалися і перереєстрували такі підприємства в лояльні громади.

У нашому місті чимало занедбаних об’єктів – будівлі колишнього заводу «Промзв’язок», Будинку офіцерів, екзотаріуму, кафе «Алмаз». Колишній міський голова, нічого не міг вдіяти – бо це приватна власність. 

– Якщо об’єкт приватний, то вплинути на нього можна в межах чинного законодавства, а саме через благоустрій та державні інспекції, а також через регулювання податку на землю та податку на нерухомість. Якщо власник не зацікавлений в розвитку об’єкту, він може завжди продати його ефективнішим власникам. Щодо держпідприємств, то тут ситуація складніша, бо зазвичай вони всі напівживі. Але це не заважає меру та місцевій громаді звертатися до держави в особі КМУ, Мінекономіки та ФДМУ як власника держпідприємств, вони точно мають вплив на керівництво і фінансові плани цих підприємств.   

–  У нас тривалий час не ремонтувалася об’їзна дорога з-за того, що вона невідомо чия… 

– Такого бути не може. Всі дороги чиїсь. Я розберуся і дам вам окрему відповідь. Якщо дорога дійсно належить “Укравтодору”, то він разом із Міністерством інфраструктури має включати її в план ремонту та реконструкції. 

В Охтирці ремонтується дорога, що проходить повз мерію. Асфальт вкладається по дощу, поночі. Чому ніхто не контролює освоєння значних бюджетних коштів? 

– Вже надала депутатський запит щодо цього, відповідь надішлю вам і оприлюдню для всіх.

Нові бордюри у місцях пішохідних переходів занадто високі для маломобільного населення…

– Це порушення будівельних норм і ДБНів. Обіцяю, що буду тримати це на контролі, як депутат профільного комітету. 

У місті є довгі вулиці без пішохідних переходів. Після ремонту покриття транспортний потік щільнішає, виникають аварії. Як правильно діяти аби добитися виконання наших вимог?

– Питання треба адресувати МВС та балансоутримувачу дороги, а також МІУ, як відомству, яке відповідає за безпеку руху. 

Скільки коштів виділяється вам на виконання депутатських повноважень і куди ви їх направляли?

– Десь приблизно 40 тис. грн. Я витрачаю їх на поїздки в регіони, купівлю книжок для бібліотек, шкіл, підтримку дітей учасників АТО та армії, українських культурних проектів. Цього місяця, наприклад, я дала гроші на фотовиставку до дня народження Сковороди, купила книги та подарунки на Миколая для вашої школи та діток, чиї батьки загинули в АТО.   

  Чи підтримуєте ви відміну карантину вихідного дня?

– Ми були категорично проти введення карантину вихідного дня. Це недолуге напіврішення, бо два дні не могли розірвали коло заражень і змінити щось кардинально. Геніальність урядових стратегів не спрацювала. Це визнав сам міністр охорони здоров’я Степанов. Як результат - ще більше постраждав малий і середній бізнес. Зараз потрібно допомагати йому подолати наслідки карантину, інакше - більшість не виживе. ВР минулого тижня затвердила надання прямої допомоги ФОП та їхнім робітникам, які вимушені закритися на карантин. А депутати "Голосу" додатково ще зареєстрували законопроєкт, яким пропонується до кінця січня 2021 року звільнити малий бізнес від сплати ЄСВ, також місцева влада зможе давати пільги для місцевого бізнесу. Наприклад, зменшити єдиний податок, податок на нерухомість чи плату за землю. 

Замість карантинних вихідних потрібно проводити масове безкоштовне тестування, забезпечити всіх масками та збільшити кількість ліжок в лікарнях для хворих на Ковід, розгортати додаткові лікарні, дезінфікувати громадські місця та транспорт. 

Як ви ставитесь до Акції протесту #SAVEФОП? 

– У поточній ситуації вимоги #SAVEФОП обгрунтовані. МСБ постраждав найбільше від коронакризи. ВРУ з третьої спроби все ж таки відтермінувала на рік встановлення РРО та фіскалізацію для всіх ФОП, крім ризикових (ювелірка, побутова техніка тощо), а також збільшила ліміт без РРО до ~1.3 млн. Це єдиний компроміс, який змогли досягти фракції. Комітет обіцяє доопрацювати і чітко визначити долю ФОП не лише на наступний рік. Ми зі свого боку маємо стежити за тим, щоб уряд перестав дивитися на бізнес як вовк на овець і почав виконувати взяті на себе зобов'язання щодо реформування державних органів, які взаємодіють з підприємцями.

Що робити тим, хто взимку втратить роботу?

– Протягом карантину безробіття зросло майже до 10%, складно уявити, скільки ще людей втратить роботу через необдумані рішення Уряду. Гроші на підтримку по безробіттю та субсидії скоротили в проекті бюджету 2021. Це просто знущання. В якийсь момент людям увірветься терпець. Це треба переглянути, інакше, бюджету-2021 може бути останнім бюджетом цього Уряду.

Діти пільгових категорій раніше у період канікул оздоровлювалися у таборах по пільговим путівкам, але цього року в Охтирці ДТВ «Космос» не запускався.

– Треба буде дізнатися, чому саме ДТВ не запустився, це мабуть питання більше до місцевої влади. Зараз існує багато конкурсів, грантів, де діти можуть показувати свої таланти і вигравати. Звісно, обдаровану молодь має підтримувати держава, зокрема місцева влада: розробляти різні програми підтримки і виділяти на це кошти. Бо майбутнє - за нашими дітьми, а їх потрібно заохочувати і стимулювати.

Питання щодо передачі спорткомплексу від нафтовиків на баланс міста, досі не вирішене, хоча посадовці кажуть що просто судове рішення не виконують пристави. У чому там справа?

– Надайте копії судових рішень. Я, зі свого боку, напишу депутатський запит у відповідні структури, щоб вони пояснили, чому не виконується рішення суду. 

Які цілі ви ставите перед собою на заплановану поїздку в Охтирку?

Подивитися реальний стан справ, і чим я можу допомогти вирішити конкретні проблеми Охтирки без партійних гасел, бо з Києва це виглядає зовсім по-іншому. Крім того, Сумщина мені близька, тут, недалеко від Охтирки, поховані предки мої та мого чоловіка.

Спілкувався Андрій Міхєєв


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg