Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Після виборів:Охтирка експериментує?
Після виборів:Охтирка експериментує? Печать
Автор ГородА   
02.11.2020 г.



У неділю 25 жовтня в Охтирці, як і по всій Україні, відбулися місцеві вибори. В Охтирці народ мав обрати міського голову, депутатів до міської, районної та обласної рад. Але навіть на другий день, у вівторок 27 жовтня, по обіді ми ще не знали, хто ж переміг і на чиєму боці перевага.

Мовчала як офіційна сторона – Охтирська міська ТВК, так і самі учасники перегонів. 

Станом на 15 годину ЦВК повідомляла, що у регіонах України завершується процес підрахунку голосів виборців на виборчих дільницях на місцевих виборах, складання відповідних протоколів, передачі їх разом з іншою виборчою документацією від дільничних виборчих комісій до сільських, селищних та міських ТВК. Так, за інформацією, яка надійшла до Секретаріату Центральної виборчої комісії, станом на 12:00 27 жовтня 2020 року, майже 26,7 тисяч дільничних виборчих комісій, що становить понад 91 % від загальної кількості утворених ДВК, завершили підрахунок голосів виборців, склали про це протоколи та передали всю виборчу документацію до відповідних територіальних виборчих комісій. Цей процес повністю завершено в 6 регіонах: Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській, Сумській, Хмельницькій та Чернівецькій областях.

Окрім того, вже розпочався процес передачі протоколів про підсумки голосування з виборів депутатів районних та обласних рад від ТВК територіальних громад (сільських, селищних, міських) до районних та обласних територіальних виборчих комісій.

Отже, тоді як ми верстали газету, Охтирська ТВК тільки збиралася підбивати підсумки того, що нарахували на дільницях. Про паралельний підрахунок голосів в Охтирці нічого відомо не було. З’являлися окремі дані, з неперевірених джерел. Жоден штаб у публічний простір за цей час не вийшов. Тобто ті  з громадян, що побажали бути обраними, виявилися такими ж млявими, як і ті, що обирали.

За даними центральної виборчої комісії у Сумській області своїм правим обрити скористалися лише 35,58 % громадян. Тобто зі списочних 845309, отримали бюлетені лише 300770 людей. Кажуть, що це найменша явка за всю історію виборів в Україні. В Охтирці, за неофіційним джерелами, прийшли на виборчі дільниці 10364 виборця, що теж не густо. Напевно у навколишніх лісах людей було більше. Якби участь у виборах брала партія грибів, а урни для голосування встановили на галявинах – ми точно б мали інші цифри. А так, багато хто не знайшов у списках потрібного кандидата: як не старі, так занадто нові – немає з чого вибирати. Це як ніби ти прийшов у магазин по яйця на пиріг, а тобі запропонували тенісні кульки різного кольору і ґатунку.

Отже мотивуємо тут не офіційними, а ймовірним даними. А за ними ортопед Павло Кузьменко – можливий міський голова Охтирки. Лікарів на чолі міста ще не було, отже охтирчани продовжують експериментувати. А от імовірна більшість ОПЗЖ у міській раді напевне свідчіть про те, які телеканали охтирчани дивляться кожного вечора і звідки черпають інформацію. Примітно, що вони ж усі сердиті на якість роботи ТЕЦ, але жодним чином не ототожнюють холодні батареї з керівником підприємства (перший у списку ОПЗЖ). Де логіка?

Чи стали місцеві вибори реваншем для проросійських сил

«Мудрий народ? Ці вибори ще раз показали, що фраза «мудрий український народ» є дуже маніпулятивною. З якого числа цей народ мудрий? Голосувати за ОПЗЖ на сході України – це наближати війну з Донбасу – прямо на свої кухні. Але у всіх східних і південних областях – любо-дорого глянути – ОПЗЖ набирає найбільше голосів» - написав у себе на ФБ політичний оглядач із Сум Віктор Бобиренко.

«З упевненістю можу сказати що ОПЗЖ посіла перші місця в Донецькій, Луганській, Запорізькій, Херсонській, Одеській, Миколаївській областях, друге місце - в Сумській, Харківській, Дніпропетровській, Кіровоградській, третє - в Житомирській області. Також наше представництво буде в деяких областях Західної України», - цитують ЗМІ слова колишнього регіонала Юрія Бойка.

Лідери партії заперечують свою проросійську спрямованість, наголошуючи, що головна мета партії - встановлення миру на Донбасі і добробут усіх українців. Проте у партійній програмі ОПЗЖ - відновлення політичних і економічних зв'язків з Росією є одним із пріоритетів.

Однак, директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко каже, що «з надзвичайно високою імовірністю» можна казати, що популярність проросійських сил або не зросла, або ж зросла не значною мірою.

І пояснює свої висновки технічними причинами, а саме, вкрай низькою явкою на виборах.

«Треба розуміти, що ідеться про критично низьку явку по всій Україні. 37% - це дуже мало. Можемо припустити, що голосувати пішли найбільш вмотивовані виборці. Ці фактори призвели до зміщення результатів. Картина могла б бути іншою, якби голосувало більше людей», - сказав Андрій Биченко в інтерв'ю ВВС News Україна.

І в підсумку від того ж Бобиренка: «Але я люблю цей народ. Таким яким він є. Як єдність мертвих, живих і ненароджених. І найбільше люблю дітей, які ще не голосували. І ненароджених. Може ж народяться мудрими?» Але це не точно.

Потурання брехні 

Що кидалося у вічі при вивченні списків партій, так це значна кількість кандидатів у депутати, які подавали про себе інформацію як про таких, що «тимчасово не працюють». Тобто, людина працездатного віку, що не змогла дати собі ради з працевлаштуванням чи бізнесом іде до місцевих рад, щоб що? Чим така бездіяльна особа, що знаходиться на утриманні родичів може прислужитися громаді? Чи можливо вона приховує свою зайнятість, тобто не сплачує податки до бюджету, за яким збирається наглядати? Виходить, що сам майбутній депутат толерує свою нечесність перед виборцями – обманює і оком не моргне. А партіє, що висуває кандидата закриває на це очі. І що примітно, виборці також не надто прискіпливі у вивченні чеснот майбутнього обранця. 

Насправді, одне з небагатьох питань, яке би варто було поставити кандидатам в депутати: «А скільки податків ви сплатили за минулий рік?» Бо якщо там 0, або символічна сума, то за рахунок чого і кого ви жили? Бо як можна довіряти владу людині, яка петляє ще на порозі? 

 

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg