Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Як живуть на вулиці Ракетників
Як живуть на вулиці Ракетників Печать
Автор Админ   
12.10.2020 г.



Цього разу ми помандруємо з вами на вулицю Ракетників. Колись вона носила назву «22-го Партз’їзду».

В 2015-му під час декомунізації вулицю назвали на честь ракетників. Всі ми знаємо, що Охтирка - військове місто. Колись у нас був 664-й ракетний полк орденів Кутузова та Богдана Хмельницького.

У 1962 наші ракетники брали участь у військовій операції на Кубі, повернулись в Охтирку. Про це нагадує стела на початку вулиці. Це був 1-й пам’ятний знак ракетникам у Радянському Союзі. Коли Союз розпався, на початку 1992 року полк у складі дивізії без ракетно-ядерної зброї був переданий у склад Збройних Сил України. Полк реорганізували на дві частини. Це вже історія. І хоча ракетних військ наразі в Україні немає, колишні ракетники згадують про своє професійне свято щороку 17 грудня.  

Колишні ракетники мешкають в Охтирці на вулиці Ракетників, Перемоги, Хвильового. Військові пенсіонери створили громадську організацію військовослужбовців запасу та відставки та членів їх сімей, яка називається «Доблесть, мужність та честь». І мешкають вони в декількох багатоповерхівках. 

Вулиця Перемоги. Зупинка. Сквер. Дитячий та спортивний майданчики. Багато дерев. І ніби й затишно, але якось занедбано, доріжки засипані листям. Відчувається запустіння: не прибрано біля пам’ятного знаку, на дитячому майданчику валяються відбиті стовпчики, штахетна огорожа світить дірками, бо відірвані штахетини. «Футбол» написано на огорожі. Так, у футбол тут і досі грають діти й студенти. Місто не хоче брати на свій баланс ці об’єкти. Депутати обіцяли золоті гори, після виборів ні разу не з’явились. Двірники заявили, що безплатні суботники закінчились…

Будинок №2. На стіні висить табличка «будинок зразкового порядку». Можливо колись був. Заходимо у двір. Тут можна й ноги поламати, бо доріжки геть роздовбані. Бездоріжжя. «Після дощу – тут, взагалі, справжні озера. Від будинку до пункту ТЕЦ мережа водопостачання в аварійному стані. Мешканці будинку зробили заявку у «Водоторгприлад». Вони явились через 3 місяці. Весь цей час «шурувала вода» із місця врізки труби опалення. Труби прогнили. Приїхали працівники, почистили, відкачали воду. Через тиждень знову «шурувала вода». І так усю зиму. Весною нарешті «поремонтували». Чи надовго? Цілий рік - калюжа. Коли задощить – знову будуть озера», - поділився наболілим мешканець району. 

З 2016 року будинок належить членам ОСББ. Голова об’єднання – Олена Волошина. А до цього ним опікувалося ЖКГ №2. І передали будинок мешканцям у жахливому стані. Люди зібрали гроші – відремонтували дах. Вхідні сходи на двох під’їздах виглядають пристойно, а до третього під’їзду ще не дійшла черга. Якщо ЖКГ не переймалося ніякими ремонтами, ви можете уявити, що робиться в під’їздах. 

Мешканцям 3-го під’їзду набридло таке неподобство, і вони самотужки, за свої гроші, взялися наводити лад на своїх поверхах. Першим навів лад Максим Клименко на 3-ому поверсі. Тоді мешканці 1-го поверху Михайло Гріневський та Володимир Геринович свої пенсії витратили на будівельні матеріали і протягом двох місяців, серпень та вересень не просто пофарбували, а створили маленьку Україну у парадному вході: тут розквітли маки і зажовтіли соняхи на картинах, доріжки на підлозі, віник в чистому закапелку, шафа для листів, квіти по кутках і, навіть, оберіг повісили. Заходиш у під’їзд – і настрій відразу піднімається, і виходиш із будинку з тим же піднесеним настроєм.

Не втрималася  Валентина Глухова і  на 2-ому поверсі тепер приємно пройтись, стіни почистішали, а пальми в кутках створюють настрій. 

Молодь на 4-ому поверсі заходилася розмальовувати стіни на своїй території. Тепер там посміхаються панди. Юлія та Олексій Коняєви і Настя Воропай – полюбляють цих милих створінь. На 5-ому поверсі хоч і не розмальовано, зате квіти, білі стіни і свіжопофарбовані панелі. Тут постаралися Борис Іваненко та Віктор Міняйло. 

Мешканка 3-го під’їзду пані Людмила коментує: «Ініціатор і найактивніший у нас Михайло Дмитрович Гріневський. Якби він був головою ОСББ, наш будинок був би найкращим у місті».

В процесі спілкування вияснилось, що найзаповзятіші і найактивніші мешканці будинку – вихідці Західної України, з Вінниці, Львова, Житомира… І цей будинок називають «бандерівським». Михайло Дмитрович тільки пишається таким званням. А корінні охтирчани, що собі думають? Безліч разів Михайло Гріневський просив, закликав разом наводити чистоту й порядок – нема зворотнього зв’язку. У приватному секторі господар не чекає поки державні служби прийдуть і підметуть у дворі, треба самому наводити лад. А в багатоповерхівках більшість вважає, що хтось повинен прибирати у дворі та за двором? Може досить жалітись на державу, а  треба починати із себе…

Валерія Бакуліна


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg