Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Туристичні магніти Охтирщини
Туристичні магніти Охтирщини Печать
Автор Админ   
05.10.2020 г.



Згадаємо наші мандри по Україні, місця, які найбільше вразили та запам'ятались і визначимо туристичні магніти Охтирщини.

Репліки цього мандрівного літа:

Я об'їздила майже всю Україну, а сьогодні відкрила для себе Климентове.

Як схоже на Буковель! - Та це ж наш Куземин.

Ти що, була в Єгипті? - Ні, це Могриця.

Де це така краса? - У Кияниці.

В Лебединському художньому музеї є картини Юлії Бразоль. Художниця  любила проводити літо в Журавному.

Охтирка така цікава в історичному плані. Про неї скільки можна розповідати... Згадаємо наші мандри по Україні, місця, які найбільше вразили та запам'ятались і визначимо туристичні магніти Охтирщини.

Запитаємо про це у наших завзятих туристів, ентузіастів та спеціалістів туристичної галузі.

Оскільки протягом літа  «Український клуб Охтирки» провів у пошуках скарбів рідного краю і враження про свої знахідки друкувалися на сторінках нашої газети, з них і почнемо. Вірніше нагадаємо найцікавіші моменти.
Підбиваючи підсумки, можна сказати, що літо промайнуло, як щаслива мить. І нам є що згадати завдяки мандрам. Ми відкрили для себе заповідний Литовський бір у Гетьманському парку. Ворскла, сосни, велична панорама з оглядового майданчика.
Куземин - це, безперечно, Замкова гора, кряжі Скельки, купальські вінки, родинні історії, колишні панські садиби. І Ворскла.
Потім з'їздили до сусідів у Лебединський художній музей і в Михайлівку «до Капністів». Там більше дізналися про гетьмана Мазепу і долю мазепинців. Сподобався сучасний парк ім. Павла Полуботка і Псел.
У Кияниці слухали про Харитоненків і Ліщинських, гуляли англійським парком. Саме в Кияниці наша гідеса пані Олена повідала нам новину про туристичні магніти України. Могриця - це взагалі фантастика: Крейдяні гори і  простір покордоння, знаменитий ЛендАрт, схожий на Стоунхендж. У Пслі  скупнутися не вдалося.
У вересні несподівано порадували харківці зі своєю програмою у Шарівці. «Осінні барви білого палацу». Колишня велич і занепад, пани і панянки, бальні танці, каміни, Кеніг, Сковорода, Рєпін. Про всіх потроху. І на завершення мистецтво - для народу. Під зоряним небом, на фоні білого палацу слухали оперету «Сільва».

Та щоразу поверталися додому, відпочивати. Охтирка - наш дім, тут все так звично і буденно. А їдуть же й до нас туристи. Що їх цікавить? І як зробити місто Наше і наші села ще привабливішими? Які у нас туристичні магніти? 

Людмила Міщенко, директорка Охтирського краєзнавчого музею: «На запит обласного департаменту туризму ми визначили 4 туристичні магніти Охтирки.
Покровський собор, як одне із чудес Сумщини. Також, як «подієвий туризм» - паломництво на свято чудотворної Охтирської ікони Божої Матері.
Вулиця Незалежності - «музей під відкритим небом».
Григорій Савич Сковорода - до 300-ліття філософа Охтирка включена в «сковородинівські» міста.
Іван Багряний - літературний туризм.
До нас часто приїздять із Сум, Полтави, Харкова, Києва. Що цікавить туристів у Охтирці? Полтавчани і сум'яни дуже люблять наш музей і вулицю Незалежності. Харківські групи формуються за напрямком зацікавленості. Освітян цікавлять наші письменники й поети, медиків цікавить монастир і храми. Ми співпрацюємо із агенцією «Київські фрески». Їх цікавить музей, монастирська гора, Іван Багряний, Остап Вишня».
 

Валентин Сталинський, керівник гуртка спортивного туризму: «Цього літа зробив для себе відкриття, що в Україні більше місць, де я ще не був особисто і разом зі своїми вихованцями. Планую маршрут у Карпати, на гору Піп Іван Мармароський. Хочеться відкрити для себе і дітей Тернопільську, Хмельницьку, Рівненську, Житомирську області.
Ми багато мандруємо на велосипедах по нашому краю. І в нас є на що подивитись і отримати задоволення. Туристичний магніт Охтирки №1 - Покровський собор. І всі наші храми. Також Гетьманський парк. Не тільки екологічна стежка, а вся територія вздовж Ворскли. Цікаві Монаші озера, Риботень, Куземин, мазепинські стежки. Також родзинка Охтирки - сотні міста Нашого, краєзнавчі об'єкти, архітектура, цвинтарі. А головне - це подача інформації. Дуже важливо, як екскурсовод про це розповідає. Не сухо й монотонно, а якось по-особливому для кожної групи».
 

Людмила Фісюкова, активна мандрівниця: «Коли мені було 17 років, мріяла побачити Західну Україну. Попала туди у 50. Головне, щоб була мрія. А взагалі я багатенько де побувала. Перші незабутні враження від Правобережної України - це Кам'янець-Подільський. Там уперше побачила костьол, почула величну історію міста від неймовірних екскурсоводів. І досі пам'ятаю вулиці й  фортеці Кам'янця-Подільського.
Найбільшим відкриттям цього літа для мене була Скелька. З неї почалося відкриття Івана Багряного. Мені соромно признатися, що до цього часу не була знайома з його творчістю. А там же історія України. Читаєш і ніби все стає на свої місця, розумієш, як нам брехали, гнобили, вбивали і перекручували історію. Настало прозріння. «Тигролови» прочитала на одному диханні, «Скельку» читаю в Інтернеті. «Сад Гетсиманський» читаю дозовано, бо це про жахіття  радянського режиму. Дуже важко читати. Зрозуміло, чого Багряний так довго був заборонений. Після 2014-го року я по іншому ставлюся до «старших братів». Після Багряного, я їх просто зневажаю. Тому «Іван Багряний» - це туристичний магніт Охтирки, однозначно. Читаєш його твори і бачиш стару Охтирку. Другий туристичний магніт - наш «музей під відкритим небом», від площі до площі, а точніше до Зеленого озера. Безумовно, подача має значення, багато залежить від екскурсовода.
Моє особисте бажання, цікавий жіночій клуб, де можна одягатись у шляхетні сукні і читати поезії при чайній церемонії. У кожному віці свої «прєлєсті».
 

Оксана Суслова, провідний фахівець Гетьманського національного парку: «Наш парк являється 2-м національним природним парком України. І головною перлиною його є Ворскла. Цього року, в зв'язку з карантином, спостерігався «байдарочник бум» на Ворсклі. Хоч і обміліла наша річка і заросла, це не зупинило туристів.  Ворскла була хітом сезону і завжди приваблює всіх, як місцевих, так і з усієї України. Бачили на річці й іноземні прапори.
Гетьманський парк співпрацює із картографами Google. На початку літа вони приїздили до нас і  розробили водні маршрути по Ворсклі, зокрема в Тростянецькому, Великописарівському і Охтирському районах (Куземин-Скелька). Всі стежки ведуть до Ворскли».

Ну що ж, шановні мандрівники зі святом вас! Попереду ще багато відкриттів!  Охтирщина цікава і колоритна. Ще скільки історій треба розкопати, подати і рознести по світу. МандруйУкраїною!

Валерія Бакуліна

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg