Головна
Віктор Бабич: Покращення у лікарні в першу чергу відчувають пацієнти Печать
Автор ГородА   
24.08.2020 г.



Після оголошення Ковід-пандемії люди почали пильніше стежити не тільки за своїм здоров'ям, епідеміологічним станом в країні, а й за проблемами лікарень.  Наш співрозмовник - Віктор Бабич, головний лікар Охтирської центральної районної лікарні (ОЦРЛ).

- Чи відчувають охтирські лікарі, що держава та міська влада почали ставитися до них з турботою?

Бабич В.О.:

- У зв'язку з пандемією весь світ зараз дивиться з надією на медиків, допомагає медзакладам та лікарям. Бути професіоналом у нашій справі замало, аби вилікувати пацієнта. Потрібно технічне оснащення, медпрепарати та ще багато чого, включаючи засоби індивідуального захисту. Завдяки поміркованій позиції міської ради у цілому та кожного депутата окремо, мера Ігоря Алєксєєва, народного депутата Миколи Задорожнього і безкорисній допомозі багатьох охтирчан, підприємців - ОЦРЛ не тільки має все необхідне, але й продовжує невпинно нарощувати матеріально-технічну базу.

- ...Що повинно відобразитися на якості обслуговування населення...

- Кожне покращення у лікарні в першу чергу відчувають на собі наші пацієнти. З найближчих надходжень очікуємо новий апарат за 284 тис. грн. для проведення ІФА-тестів на Ковід. У нас був до цього лише один 10-річний, який працює зараз на максимумі своїх можливостей. Бо виконується величезний обсяг -обстеженню на інфікування коронавірусом в т.ч. підлягає весь медперсонал. А це тільки в ЦРЛ - 760 чол. Ще попереду первинна ланка, плануємо найближчим часом охопити й медзаклади Чернеччинської ОТГ.

Завдяки тому, що довгобуд ЦРЛ ввели в експлуатацію ми, а не хтось інший, отримали статус  опорного закладу. А з ним і краще фінансування. Відтоді, маючи право, як опорний заклад позмагатися за кошти різних Державних програм ніколи свій шанс не упускаємо.  Цьогоріч виграли 1,9 млн. грн на облаштування сучасного приймального відділення. Тобто, оснащеного та спланованого за новітніми методиками. Навіть передбачений критий в'їзд  для автомобіля швидкої допомоги.

- Коли приймальне відділення (як  я зрозумів, на кшталт голлівудських серіалів) запрацює в Охтирці?

- Проект фінансується не з місцевого, а державного бюджету тому гарантувати не можу, втім переконаний - до кінця року почнемо. Попереду тендери та багато паперів, але навіть, якщо ми не встигнемо цьогоріч, наздоженемо у наступному. Головне, що для розвитку медустанови вдалося залучити в Охтирку великі кошти, які вже ніхто не відбере.

- Маючи сучасну лікарню, ми тим не менш досі відправляємо Ковід-хворих на Тростянець. В області Охтирка серед лідерів інфікування і вже 2 людини померло від коронавірусу. Чому так?

- Дуже жаль, що не вдається допомогти, врятувати кожного, хто звертається за допомогою. Це стосується й Ковід-хворих. Дійсно, на сьогодні від даного діагнозу вмерли 2 охтирчанина - один з них містянин, а другий - мешканець району. Вони лікувалися на дому. Більш детальну інформацію про ці трагічні випадки можуть надати тільки лікарі сімейної медицини, які працюють у відокремленому від ОЦРЛ підрозділі.

Стосовно лікування у Тростянці.  Якому медзакладу бути І лінією (тобто першим приймати хворих), а якому ІІ (приходити на допомогу у разі необхідності) вирішує область. Коли лікарня в Тростянці заповниться на 50%, Охтирка розпочне приймати пацієнтів на стаціонарне лікування. Бо ми заклад ІІ лінії, а вони - першої.

- Таке рішення пов'язане з недовірою Охтирці?

- Ні в якому разі! Вже пояснював раніше і знову запевняю, в нашій лікарні достатньо місця, персоналу, обладнання. Однак, саме на підставі того, що у нас працюють апарати, яких немає у сусідів, та ж «штучна нирка», нас поки не задіюють для лікування інфікованих Ковід. Регламентують таке розподілення державні норми, а остаточне рішення приймається у Сумах з урахуванням доцільності. Для пацієнта з нирковою недостатністю коронавірус може стати смертельним вироком, тому треба зменшувати ризик інфікування.

Тобто,  дотримуючись суворих заходів безпеки, ми як і раніше тестуємо, проводимо рентген-дослідження, комп'ютерну томографію пацієнтів з підозрою на Ковід, але лікувати на стаціонарі почнемо тільки за окремим розпорядженням, в разі якщо не справлятиметься Тростянець. 

А.Міхєєв 

Нагадаємо. Тростянчани відмовляються лікуватись в Охтирській ЦРЛ