Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow До зустрічі, гетьманський парк!
До зустрічі, гетьманський парк! Печать
Автор ГородА   
07.07.2020 г.



Дивовижна природа, яскраві враження, цілюща енергія, легендарна історія - кожен мандрівник шукає це по всіх усюдах. Охтирчани - не виняток. Та  необов'язково їхати за тридев'ять земель, можна поїхати в Климентове і пересвідчитись, що вся краса і сила тут, на нашій землі.

«Український клуб Охтирки» відкрив свій туристичний сезон із пізнання рідного краю.
24 червня охтирські туристи мандрували екологічною стежкою Литовського бору Гетьманського національного природного парку. Це був фантастичний день! Відкриттів було достатньо, і емоції просто переповнюють, як же не поділитися радістю?!

ЕКОЛОГІЧНА СТЕЖКА
Екологічна стежка - це пізнавально-туристична стежка, облаштована  інформаційними стендами для екологічної освіти населення. Зазвичай, такі стежки прокладені в зонах організованого туризму в національних парках та ландшафтних заповідниках.
Всі, хто зупиняється на відпочинок у Литовському бору, мабуть бачили такий стенд: «Гетьманський парк...» А читали? А занурювались тією стежкою? Можливо... Але якщо екскурсію проводить досвідчений екскурсовод - то це вже зовсім інша річ. Все по-справжньому, по-крутому.
Оксана Суслова та Ірина Зуза були нашими гідами. Вони - провідні фахівці із екоосвіти Гетьманського НПП. 24 червня вони відкрили й «подарували» нам перлину Охтирщини, Сумщини, України - Гетьманський парк. Дякувати - не передякувати.
Климентове - географічний центр Гетьманського національного природного парку. І саме тут мав би бути візит-центр. Сподіваємося, що все ж таки буде. Екскурсію почали із прикмет цього дня. І якщо зранку було схоже на дощ, то далі розпогодилось і день був ідеальний.
Спочатку наша гідеса Оксана зробила невеличкий екскурс в історію нашого краю. Ми почули про союз чотирьох гетьманів, Гетьманщину зі столицею у Глухові та їхні володіння на нинішній території Сумщини. Так починався розвиток незалежної України. І багато води витекло із того часу... Та Ворскла тече собі й досі. І в незалежній Україні в 2009-ому році створюється Гетьманський парк. Символ заповідної території - сірий журавель (занесений у Червону книгу). Ворскла - одна з найбільших приток Дніпра. Протяжність річки 122 км територією Сумщини. Гетьманський НПП простягається вздовж Ворскли. Лісова система є найстарішою (!) в Лівобережній Україні. Рослинний світ нашого парку налічує приблизно 1013 видів, а тваринний - 2580, багато з яких занесені до Червоної книги України.
Попереду нас чекала магічна стежка. На території Охтирщини визначені і оберігаються законом 6 заповідників.

Литовський бір - це пам'ятка лісопарку, унікальний реліктовий сосновий бір. На цій ділянці в 41 га вік дерев сягає до 300 років. Колись давно тут з дерев точили живицю, яка йшла у виробництво скипидару, каніфолі... І ці дерева ще стоять, позначені часом.
«Соломонова печатка», або просто купина запашна - це отруйна рослина, «трьохголовий дракон» -  могутня сосна, обійнявши яку, треба загадувати бажання, цілющий філейник, поляни конвалій і суниць, поодиноких грибів, сухої хвої і бирок - це запахи лісу, совник - будиночок для сов, пір'їна дятла на осонні, у верхів'ї сосен чути його невпинний стукіт. Десь бродять лосі, косулі, повзають червонокнижні плазуни... Відбулося повне занурення в природу. І я бачу себе на тій стежці, як у кіно. І не хочеться звідти виходити...
«Тут нічого не можна чіпати, рубати, прибирати, виносити, - попереджають нас екскурсоводи, - заповідна зона». Забираємо тільки спогади і віковічну енергію сосен.
Територія Литовського бору поділена на квадрати, межі визначають шлагбауми, їх аж 50. По стежці - інформаційні стенди, чистота, спів пташок, шум дерев і божа благодать...

Так ми виходимо на оглядовий майданчик. А тут - такий краєвид, що перехвачує подих... Велич, простір, кургани, Ворскла... Це колишнє прикордоння... Тут жили наші предки, тут велися битви... 1399 рік Битва на Ворсклі між Литовським князівством і Золотою Ордою... Тепер це земля України. Там за річкою - село Боголюбове, Тростянеччина. Там працюють археологи, знаходять артефакти тисячолітньої давнини.
Дивимось у вічність ... А в небі кружляє орлан, а може яструб.

РЕКРЕАЦІЇ

Екологічна стежка всього 900 м. Це ніби все знайоме з дитинства, але сьогодні ми зрозуміли, що це наші перли, наш скарб, подарований природою.
Рекреація - це активний відпочинок з метою оздоровлення, культурно - ознайомча  і спортивна програма на спеціальній території. Нарешті дійшли до рекреаційної зони, до Ворскли. Знову «ох та ух!», « яка краса!». Ні, це не Карпати, це Климентове, Гетьманський НПП.
До речі, для любителів «зеленого туризму» - це найдешевше місце в Україні.
Інспектори приготували нам чай із річковою м'ятою, який тонізує, надихає, «захоплює в полон»... Ворскла тут вузенька, але стрімка, течія вирує. Поплавали, підкріпились, у волейбол немає сили грати, сушимось на сонці, милуємось живописними пейзажами. І дивуємось невже це все наше?!

ВРАЖЕННЯ

Людмила Новосєльська: «Лицар на білому коні зі щитом і списом стоять на високому пагорбі. А я у білій довгій вишитій сорочці із стрічкою на чолі подаю йому руку. Ніби проводжаю на військовий збір...», - я знову згадала свій дитячий сон, коли ми стояли на оглядовому майданчику. Я наче відчула себе у 300-річній давнині.
Ще мене вразили історичні відомості про точіння живиці, про гетьманів. І, взагалі, дивовижне - поряд. Треба щоби про це знали більше людей, особливо молодь. Треба розвивати зелений туризм»
Любов Мураста: «Литовський бір, екологічна стежка - це справжній рай. Тут я відчула потужну енергію. Поряд були люди із спорідненими серцями і відкритими душами. Це якесь єднання. Мені здається, що мирні перемовини треба перенести із Мінська в Климентове, і війна закінчиться».
Ольга Косарєва: «Я об'їздила майже всю Україну, відвідала багато національних парків, ландшафтних заповідників та дендропарків: Умань, Красний Кут, Вижниця... А сьогодні я відкрила для себе Климентове, Гетьманський парк. Це наша лісова перлина, наше природне багатство. І приємно вразило, як працівники парку бережно ставляться до природи, відповідально до своїх обов'язків і з трепетом і обізнаністю діляться інформацією із гостями парку».
Людмила Фісюкова: «Мене вразила тиша і неймовірної краси природа, не гірша ніж у Карпатах. Природа нашого краю - неперевершена. Шкода, що про це мало знають. Треба розвивати зелений туризм».

«Український клуб Охтирки» туристичний сезон відкрив. Велика подяка фахівцям Гетьманського НПП Оксані Сусловій та Ірині Зузі за відкриття перлини Охтирщини. І далі продовжуємо в тому ж напрямку. Куземин-Скелька, Бакирівка, Хухра... Мандрівні душі, приєднуйтесь.
До зустрічі, Гетьманський парк!

Валерія Бакуліна

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg