Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow 10 червня знято заборону на вилов риби. Але не всюди
10 червня знято заборону на вилов риби. Але не всюди Печать
Автор Админ   
15.06.2020 г.


На думку деяких з рибалок, рибалити на Дамбі можна розпочинати з 10 червня - бо заборона діє лише на ставки та стариці (колишні русла) рік. А Дамба це - ділянка річки. 

Голова Охтирського товариства рибалок-любителів Андрій Манжаренко переконаний, що варто ще трохи почекати. Насамперед тому, що мальок, якого випустили, ще недостатньо підріс. Згодом можна нагнати усі «втрачені» улови з лишком. Крім того, статус Дамби остаточно не врегульований - ставок, водосховище, річка - у документах вона зветься по-різному. Тільки управління держагентства рибгоспу в Сумській області може вирішувати, коли ловити без обмежень.

Ми звернулися до провідного держінспектору відділу охорони водних біоресурсів Сумського рибоохоронного патруля Юрія Івановича Марченка, який прокоментував ситуацію.

Марченко Ю.І.:

- Те, що водойма Дамба знаходиться на річці, для рибохорони значення не має. Це штучно створене водоймище. Тобто, ставок. Саме так будують майже усі водосховища та ставки. Дамбу створили для поливу полів з проектним об'ємом 980 тис. м. куб. Статус водосховища присвоюється у разі 1 млн. м.куб та більше. Тому Дамбу вважають ставком.

Терміни закінчення весняно-літньої заборони на лов водних біоресурсів у всіх водосховищах - по 9 червня включно. У придаткових водоймах  - протоки, гирла, озера, ставки та інші водойми, в т.ч. які тимчасово заливаються водою - по 30 червня. Також по 30 червня заборонений всякий вилов раків. Дуже добре розумію усіх, хто скучив за риболовлею з човна. Але до 1 липня таким чином ловити на Дамбі незаконно.

Окрім Законів у своїй роботі ми користуємося й підзаконними та іншими нормативними документами. Одним з таких є наказ управління держагентства рибгоспу у Сумській області № 23 від 12 березня 2020 р. «Про встановлення весняно-літньої заборони на лов біоресурсів у рибогосподарських водних об'єктах Сумської області у 2020 р.»

Згідно якого на Дамбі можна було би рибалити з 10 червня, якби це водоймище віднесли до водосховища. У різні роки об'єм Дамби оцінювався то в 982 тис., то в 1080 тис. м. куб. Тобто, він коливається у офіційних документах.

Станом на 1 січня 2020 р. у Сумській області був визначений перелік з 42 водосховищ. Охтирську Дамбу до нього не включили. Враховуючи те, що водоймище замулюється, на мій погляд, скоріш за все його об'єм ще менший, ніж за проектом. Однак, офіційно визначати його об'єм мають тільки фахівці з області.

Можливо, незабаром прийдуть нові вказівки з Сум, тоді ми оперативно проінформуємо громадськість. На сьогодні змін немає. Тому до Дамби висуваються вимоги, як до ставка.

Користуючись нагодою, звертаюсь до орендарів ставків. Щоб виключити можливість виникнення конфліктів між вами та рибалками варто усім дотримуватись норм, врегульованих Законом.

Відповідно до ст. 51 Водного Кодексу України та ст. 14 Закону України "Про аквакультуру" орендарі водного об'єкта зобов'язані передбачати місця для безоплатного забезпечення права громадян на загальне водокористування (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство тощо). При визначенні таких місць перевагу слід надавати традиційно розташованим місцям масового відпочинку.

На водних об'єктах, наданих в оренду, загальне водокористування допускається на умовах, встановлених водокористувачем тільки за погодженням з органом, який надав водний об'єкт в оренду.

Водокористувач, який орендує водний об'єкт, зобов'язаний довести до відома населення або умови загального водокористування, або про встановлення обмежень. Правила рибальства та норму вилову встановлює сам орендар. Якщо водокористувачем або відповідною радою у договорі оренди не встановлено таких умов, загальне водокористування визнається дозволеним без обмежень. Право безоплатного рибальства на водоймах, де впроваджено платне рибальство, а також на тих, що закріплені за громадськими об'єднаннями, надається інвалідам I та II груп; учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС I та II категорій; дітям до 16 років.

 

Підготував Андрій Міхєєв

на фото Марченко Ю.І.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg