Головна
Депутати облради відстояли 5 районів Сумщини Печать
Автор Админ   
03.06.2020 г.


Кабінет Міністрів України погодив створення на Сумщині 5 районів   

Міністерство розвитку громад та територій України подало до Верховної Ради України законопроект, яким визначено утворення на Сумщині п'яти районів: Конотопський (з адміністративним центром у місті Конотоп), Охтирський (з адміністративним центром у місті Охтирка), Роменський (з адміністративним центром у місті Ромни), Сумський (з адміністративним центром у місті Суми) та Шосткинський (з адміністративним центром у місті Шостка).

Про це повідомила прес-служба Сумської облради. 

За планом реформи передбачається, що найближчим часом Верховна Рада прийме відповідну постанову «Про утворення та ліквідацію районів». 

Формування саме такого районного поділу активно відстоювалося депутатами обласної ради протягом останнього року. Нагадаємо, за пропозицією Міністерства розвитку громад та територій України, на Сумщині раніше пропонувалося залишити тільки три райони з 18 існуючих - Сумський, Шосткинський та Конотопський. Це спричинило б ускладнення доступу до ряду адміністративних послуг, медичного обслуговування. Також негативно вплинули б на життєдіяльність громад відсутність прямого сполучення між більшістю населених пунктів трьох районів та вкрай незадовільний стан автомобільних доріг. А відстань між населеними пунктами в деяких районах становила б більше 80-100 км, що суперечить нормам.

Прийнятий варіант із п'яти районів дозволив створити максимально наближено рівнозначні за розміром територій та кількістю проживаючого на них населення райони (крім Сумського). Це, безумовно, сприятиме вирівнюванню навантаження як на місцеві, так і на терпідрозділи центральних органів виконавчої влади. Що дозволить їм більш якісно надавати людям адміністративні послуги та знизити соціальну напругу серед населення області, пов'язану із запланованими змінами в адміністративно-територіальному устрої.

Наразі, після погодження членами Української асоціації районних та обласних рад, законопроєкт буде направлено на затвердження Верховною Радою України.