Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow «Глибокі» проблеми Хухрянського ставу
«Глибокі» проблеми Хухрянського ставу Печать
Автор Админ   
02.06.2020 г.


Поруч з селом Хухра розкинулося мальовниче водоймище, де є і птахи - лебеді, лиски, качки;і, риба- короп, щука, плотва, линок.

За словами голови Охтирської районної організації Українського товариства мисливців та рибалок  Валерія Страхова, орендаря навколишніх мисливських угідь (угода діє до 2022 року) - його правильна назва: «Водосховище для поливу полів», однак  у документах місцевих активістів з 2018 року воно фігурує як Хухрянський став (Дамба).

У відповіді громадським активістам за підписом голови Чернеччинської сільської ради Романа Бублика, (в якій поясняється, що надавати в оренду цю територію може виключно Сумська облдержадміністрація (далі ­- ОДА), так як водойма знаходиться за межами населеного пункту), мова йдеться про ставок поблизу с. Хухра.

У відповіді про можливу співпрацю з громадським формуванням «Хухрянські угіддя» за підписом голови Охтирської райдержадміністрації (РДА) Віталія Супруна водойму не тільки ніякне іменують, а й визнають, що РДА невідомо навіть до якої форми власності відноситься земельна ділянка під водним об'єктом та взагалі де вона знаходиться - в селі чи за його межами.

Тим часом, селяни при підтримці місцевого сільгоспвиробника опікуються станом гідроспоруди на ставку. Більш того, вони прийняли рішення власноруч дбати і про відновлення, охорону та захист водних, біо та інш. природних ресурсів на Дамбі та всій прилеглій території.

Враховуючи те, що попередні орендарі «запустили» водоймище, а також те, що представники громади самі готові взяти відповідальність за став - ініціативна група зібрала підписи під листом від 5 лютого 2019 р. в ОДА щодо незгоди з проведенням земельних торгів з продажу прав оренди на водний об'єкт.

12 березня з ОДА надіслали відповідь на 3-х аркушах за підписом керівника апарату Ігоря Кальченка, в якому, посилаючись на Конституцію України, Водний та Земельний Кодекси (ЗК), інші нормативні акти, доводиться правочинність дій влади. Відповідно, розпорядження голови ОДА від 17 лютого № 61-ОД «Про проведення земельних торгів у формі аукціону» за підписом Ірини Купрейчик залишене в силі.

Серед основних аргументів на користь подібного рішення вказується наступне. Передача землі в оренду сприятиме наповненню бюджету Чернеччинської сільської ради. Ділянка належить до земель державної власності, а згідно ч.5 статті 122 ЗКОДА має право надавати їх в оренду.  Механізм надання не порушений. ОДА замовлений, виготовлений та затверджений проект землеустрою щодо відведення ділянки, а також паспорт водного об'єкту та тех.документація з нормативної грошової оцінки ділянки (нормативна оцінка 1283896,43 грн.; стартова ціна лота 89 872, 75 грн.)

Невдовзі аукціон відбувся. За його результатами 13 квітня уклали договір оренди на термін 7 років за підписами директора Департаменту агропромислового розвитку ОДА Олександра Маслака та фізичної особи (ФО) Олега Алєксєєнка. На користь останнього передавалася земельна ділянка зі ставком для рибогосподарських потреб та аквакультури.

Хухрянські активісти участь в аукціоні приймати не стали. По-перше, завадив карантин, по-друге, для участі в аукціоні потрібні гроші, яких немає. Натомість, ними були написані листи в СБУ, ДБР, офіс Президента, а у минулу суботу, 23 травня, на Дамбі на 10 годину активісти зібрали незгодних з тим, як переможець аукціону розпочав свою господарчу діяльність.

Серед місцевих мешканців можна було побачити й гостей з Котельви та Охтирки, в т.ч. відому активістку Наталію Міронову, яка допомагала вести зібрання лідеру ініціативної групи Віталію Колонтаєвському.



Під час відкриття зборів на Дамбі перебувало близько 100 чоловік. Хоч в натовпі вешталися й не зовсім тверезі, але, як сповіщали співробітники поліції у своїх перемовинах з черговою частиною «серед протестувальників здебільш адекватні особи». У хід зібрання працівники правоохоронних органів не втручалися, тільки вимагали від людей дотримуватися санітарно-карантинних норм.

Присутні обговорили цілу низку питань і зібрали за словами Міронової 168 підписів. Головне питання - як скасувати договір оренди?

Були й інші, однак, при виконанні першого пункту останні відразу втрачали актуальність (люди хотіли домогтися від орендаря не спускати восени став, привести у договорі оренди фактичні (більші) розміри земельної ділянки та представити документи на гідроспоруду).

Найпалкіші дебати викликало обговорення дій охорони, яку орендар найняв не з місцевих мешканців. Звинувачень висказувалося багато, починаючи від того, що деяким рибалкам забороняють під'їжджати до місця вилову на авто; завершуючи незаконною порубкою дерев та ношенням зброї.

Піддавшись емоціям, протестувальники відправилися з'ясовувати стосунки  зі сторожами. В одному з металевих ящиків поблизу рукомийника активісти знайшли гільзи від мисливських набоїв, за вагончиком - свіже поліно, а біля крісла надворі-вилучені охоронцями ятері з кількома рибками. Врешті-решт на підмогу першому екіпажу поліції викликали ще 2, в т.ч. слідчо-оперативну групу. Люди хотіли вияснити чи мають «чужинці» законні підстави на охорону. Один з сторожів не витримав тиску та пред'явив договір на охорону. Продемонстрована угода без № та дати мала тільки місце складання - Київ. Згідно неї ФО Дмитро Здорик зобов'язувався забезпечити замовнику ФО Олегу Алєксєєнко охорону ставка та правопорядок навколо нього.

Скоро поблизу базування охорони вже вишукувались три поліцейських автівки, а десяток правоохоронців у масках зібрались у коло на «польову» нараду.Тим часом сторожі поховалися у вагончик, а у їхньому кріслі ззовні з комфортом розташувався хтось із місцевих. Біля входу у сторожку стало багатолюдно та гамірно, правоохоронці розпочали відбирати пояснення. Свідчення поліції давали не тільки місцеві мешканці, а й охтирчани. Усі подані заяви поліціянти обіцяли внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відразу по прибуттю у відділ.

Попередньо свій захід, який закінчився викликом поліції, ініціативна група позиціонувала як пошук діалогу з орендарем. Останній вже обживається в Хухрі і, навіть, планує фермерству вати (скоріш за все відкриє звіроферму). Тому, цілком логічно, селяни його хотіли і побачити, і домовитися.

Також запрошення прийняти участь у зустрічі, (правда, не особисто і в останній момент), активісти передали Роману Бублику. Можливо, щось завадило очільнику ОТГ приїхати, а, можливо, повідомлення не встигло дійти до адресата - хтозна, бо голову сільради цього дня побачити не вдалося.

А от орендар про зустріч на березі ставка точно знав. І,щонайменш, збирався прийти до людей. Бо через охоронця передавав, щось на кшталт «маю ось-ось звільнитися від невідкладних справ і за годину з'явлюся на ставку». Однак, не приїхав.Чи то плани різко змінилися, чи то після конфлікту протестувальників з охороною бажання спілкуватися зникло.

Якби там не було, дочекатися орендаря не вдалося. Навіть коли усі люди з Дамби розійшлися він так і не з'явився. Тим не менш, ми готові надати можливість висказатися на шпальтах нашої газети усім сторонам конфлікту стосовно ситуації, що склалася навколо Хухрянського ставку.

Андрій Міхєєв

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg