Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Мийте руки холодною водою і платіть більше
Мийте руки холодною водою і платіть більше Печать
Автор ГородА   
05.05.2020 г.


Аби вберегтися від коронавірусу, медики радять ретельно мити руки теплою водою з милом. З закінченням опалювального сезону для багатьох охтирчан виконання цієї простої поради значно ускладнилося. 

Прийшов з вулиці, а з крану тече холодна вода.  А винуватцем цієї неприємної історії стала постачальник тепла - місцева ТЕЦ, якій 21 квітня перекрили газ. Охтирська ТЕЦ є єдиним постачальником теплової енергії, гарячого водопостачання для населення, бюджетних установ та інших організацій міста Охтирка.

«Увага! Припинення гарячого водопостачання!У зв'язку з  відключенням 21 квітня 2020 року зі сторони ПАТ «Сумигаз» Охтирської  ТЕЦ за борги повідомляємо про припинення гарячого водопостачання у місті Охтирка. Вказане припинення гарячого водопостачання пов'язане з дією непереборної сили/ повне відключення від газопостачання виробничих потужностей теплопостачального підприємства третьою стороною.

Дякуємо за розуміння та перепрошуємо за тимчасові незручності!

З повагою, адміністрація ТОВ "БРОКЕНЕРГІЯ"» - це текст повідомлення, розміщеного на сайті підприємства.

Міський голова Ігор Алєксєєв не залишив поза увагою цю неприємну новину. «Про неприємне. Сьогодні Сумигаз відключив постачання газу Охтирській ТЕЦ. За борги з його транспортування», - написав міський голова на своїй сторінці у ФБ.

Згодом з'явився сюжет від обласної телекомпанії СТС з коментарем від «Сумигазу». Речниця АТ «Сумигаз»  Анастасія Шимаріна підтвердила факт припинення постачання газу Охтирській ТЕЦ, пославшись на те, що опалювальний сезон вже позаду, а підприємство-боржник має можливість працювати на альтернативних видах палива: 

"Про заборгованість за березень у розмірі понад 1,2 млн повідомили як теплопостачальній компаній, так і органам місцевої влади Охтирки ще 15 квітня. Відповідно до розпорядження міського голови, в Охтирці опалювальний період 2019/2020 завершується з 10 квітня. Незважаючи на накопичення заборгованості, АТ «Сумигаз» виконало розпорядження Кабінету Міністрів України й продовжувало доставку газу теплопостачальній компанії до завершення опалювального періоду. «Сумигаз» виконала загальнодержавні вимоги щодо доставки газу теплопостачальним компаніям регіону. У ТЕЦ же є можливість працювати на альтернативних газу видах палива", - повідомила Анастасія Шимаріна.

Міський голова Охтирки Ігор Алєксєєв у сюжеті нарікає на те, що приватна структура, в управлінні якої перебуває державна ТЕЦ - неконтактні, не реагують на проблеми Охтирки і відповідні державні органи. А намагання забрати ТЕЦ у комунальну власність - безрезультатні. «Не реагують ні фонд держмайна, ні Мінпаливенерго, та ніхто не реагує. Ні в комунальну власність не передають, і на управління ми ніяким чином впливати не можемо. Вона в оренді у комерційної структури. На всі наші намагання не реагують. Ні тарифи не перерахували, коли президент обіцяв, ні на копієчку не перерахували, ні зараз, ніяк не реагують. Ми вже два роки намагаємося взяти, у нас є рішення сесії, і ми погоджували всі плани в Мінпаливенерго, були листи, що ми вам обов'язково передамо, і в останній момент отримали ми відповідь, що недоцільно», - розповів міський голова Охтирки.



28 квітня з'явилась інформація про відновлення газопостачання для ТЕЦ з 29 квітня. Міський голова намагається за підтримки ОДА домогтись відновлення гарячого водопостачання в першій половині травня. На сайті ТЕЦ обіцянки відновити гаряче водопостачання відсутні, а в місті обговорюють скорочення працівників підприємства  

Самі ж охтирчани крім слів обурення на адресу усіх причетних до процесу, інших слів не мають. Масла у вогонь долили ще й нові платіжки, які «Брокенергія» запропонувала сплатити своїм абонентам у квітні, пояснивши це об'єктивною необхідністю - внесками за обслуговування вузлів комерційного обліку теплової енергії. Та пославшись на рішення виконавчого комітету Охтирської міської ради.

«Вже у квітні місяці кожен мешканець багатоповерхівок Охтирки отримав окрему квитанцію із графою «внески за обслуговування вузлів комерційного обліку», де було нараховано внески. На виконання Законів України «Про житлово-комунальні послуги», та «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» витрати оператора зовнішніх інженерних мереж на обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку відшкодовуються споживачами відповідної комунальної послуги, а також власниками (співвласниками) приміщень, обладнаних індивідуальними системами опалення та/або гарячого водопостачання у такій будівлі, шляхом сплати надавачу комунальної послуги внесків на обслуговування та заміну вузла комерційного обліку, що потребують  погодження з органами місцевого самоврядування. Розмір внесків визначено рішенням виконавчого комітету Охтирської міської ради «Про встановлення розміру внесків за обслуговування вузлів комерційного обліку теплової енергії та їх розподілу між споживачами ТОВ «БРОКЕНЕРГІЯ» для кожного будинку окремо, він залежить від кількості квартир та кількості загальнобудинкових лічильників, встановлених у будинку». Це дослівне пояснення від «Брокенергії». 

 

Підприємство повідомляє, що розмір внесків за обслуговування вузлів комерційного обліку визначено з розрахунку на один рік, нарахування проводитиметься раз на квартал. Починаючи з 1 січня 2020 року споживачі теплової енергії щоквартально сплачуватимуть внески відповідно до розрахунків.

 

 

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg