Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Про кавові уподобання охтирчан і світу
Про кавові уподобання охтирчан і світу Печать
Автор Админ   
30.04.2020 г.


Її величність кава - найпопулярніший напій на планеті. І ваш ранок, зазвичай, починається з кави, чи не так? Але після місяця на карантині вже так хочеться піти у якусь затишну охтирську кав'ярню, замовити горнятко запашної кави і спілкуватися з друзями про все на світі... 

Що для вас день кави? Вирішила я запитати у спеціаліста. Є в Охтирці одне дуже атмосферне місце -  кав'ярня «МАПАЧИНО». Її власники, вони ж і баристи - Андрій Та Олена.

- Для всіх шанувальників і любителів кави - це свято, - визначає Андрій.  Але це не та буденна кава, а та, що тримаємо на свята. Взагалі, каву класифікують за трьома ознаками: якість зерен, якість приготування, розмір зерна. Якість зерен залежить від місця вирощування, а саме - над рівнем моря. Один з найкращих сортів це «Кенія АА». Цю каву вирощують на схилах Кіліманджаро на висоті 1600 м над р.м.

- Звідки ви дізнаєтесь цікаве і корисне про каву?

- У мене є цікаві книги Сергія Ремінного «Нотатки кавового мандрівника», «Секрети кави». Автор і мандрівник одночасно, об'їздив 50 країн світу, де ростуть кавові дерева. І в своїх нотатках ділиться із читачами про особливості  кави, її вирощування та споживання.

- Як починається ваш день?

- Із куштування кави із кавового апарата. Тим самим визначаю, як підстроїти сьогоднішню каву під нашу постійну. Температура,  вологість, вода - від них  також залежить смак нашої кави.

- Який сорт кави ваш улюблений?

- «Кенія АА», тому що святкова. Це була перша, яка сподобалася, смак якої я відзначив особливо. Це сталося випадково, у 2014 році. Я був у Києві. Дізнався, що відбудеться презентація кави від Вадима Грановського. А я вже знав багато про цю людину. Він отримав освіту у Великій Британії, жив у Лондоні, на Мальдівах. Потім захопився новим маркетингом міжнародного рівня у сфері кави. Виходив на новий рівень, відкрив дві нові кав'ярні у Києві та Львові.
Так от того пам'ятного дня я потрапив на його презентацію по заварюванню кави у джезві. Ми мали можливість особисто заварювати. От тоді я і відкрив смак якісної кави. До цього часу кава для мене була однакова.

А ще поділюся з вами такою інформацією про модель «4С». Сofe, сoniyac, сigara, chocolad  - це продукти, які викликають почуття задоволення та розкоші. Але якщо їх споживати маленькими порціями, тобто ласувати, а не об'їдатися. 

Декілька запитань Олені:

- Як правильно подавати еспресо?

- Добряче еспресо - обов'язково до нього подають стакан свіжої води. Вода розкриває смак кави.

- Помол кави буває різний. Яке це має значення для приготування?
- Звичайно, помол кави має значення. Різний помол для різних видів приготування. Для кавомашини - середній помол, для турки - дрібний, щоб кава вийшла міцна і насичена.

- Що ви можете сказати про розчинну каву?

- Взагалі це не справжня кава, а її замінник. Та якщо це гарна марка і людина вже звикла, і вона поспішає, не має часу на приготування в турці... Це просто життєва необхідність, але не задоволення. Тому є сенс пити справжню каву у кав'ярнях.

- Посуд має значення?

- Звичайно. Мабуть ви відчуєте різницю між кавою у пластиковому стаканчику і кавою в з гарного горнятка чи порцелянової філіжанки. Це зовсім інші відчуття, це смачно і естетично. Життя вдалось.

- Олено, чи можете визначити який вид кави найбільше полюбляють охтирчани?

- Охтирчани, як усі люди мають різні вподобання. Та все ж, більшість віддають перевагу лате і капучино. 

Я вдячна моїм співрозмовникам. І можу впевнено сказати, що КАВА - це ранок, історія, смак, свято, спілкування, мрія... 

ЦІКАВІ ФАКТИ

1.Все почалося з Ефіопії. В одній місцині, де росли кавові дерева, паслися кози, коли вони об'їдали плоди кави, помітно збадьорювались і ставали жвавішими. Пастух це помітив, і собі спробував... Це було приблизно в 850 р.;
2. До Х століття каву їли, а не пили;
3. 1555 р. - відкрилася перша кав'ярня у Костянтинополі. При султанському дворі була посада - кавовар. Перші кав'ярні називалися - gahven khaneh (школа мудреців). Там збиралися художники і літератори;
4. 1645 р. В Англії кав'ярні заборонили, оскільки вважали, що там збираються змовники;
5. 1665 р. Молоти кавові зерна вперше почали у Великій Британії. Кавомолку винайшов лондонський коваль;
6.1672 р. Першу кав'ярня в Україні відкрили турки в місті Кам'янець-Подільський;
7. 1906 р. В Італії була зроблена перша кавова машина;
8. 1683 р. Першу кав'ярня «Під синьою фляжкою» у Львові відкрив галичанин Юрій Кульчицький;
9. Термін «американо» з'явився під час 2-ої світової війни. Американські солдати не могли пити міцної європейської кави, і стали розбавляти її водою;
10. Найбільше кави п'ють у Фінляндії;
11. У Копенгагені є цілий район «Лате», де розташовані безліч кав'ярень;
12. 2001 р. У Бразилії випустили марку із запахом бразильської кави. Бразилія - найбільший виробник кави у світі;
13. Каву вирощують у 45 країнах світу;
14. Кава займає 2-е місце за продажем. На 1-ому місці - нафта;

Цей список можна ще продовжувати і продовжувати... 

РОЗМАЇТТЯ КАВИ

Кажуть, що французи п'ють каву тричі на день: на сніданок - каву з молоком, в обід - еспресо, увечері - з лікером. В Італії полюбляють лате, В Данії  -  еспресо, в Америці - американо.

Як і всі нормальні люди, охтирчани також люблять пити каву. Невідомо, на якому місці за споживанням цього напою наше місто, та кав'ярень у нас вистачає. Тривалий час найпопулярнішим «кавовим раєм» був «Кофе-тайм». Там збиралися «змовники», закохані, художники й поети. Все, як і в інших країнах... Замовляли каву, спілкувались...  На жаль, нині карантин, заварюємо каву вдома...

У кожного поціновувача є свій улюблений вид кави. Хтось любить еспресо, інші -  капучіно, лате чи глясе. Кава стала невід'ємною частиною нашого життя. Існує безліч методів заварювання і безліч видів кави. Її можна зварити у джезві, по-турецьки. Наразі популярне заварювання у кавовій машині. І  еспресо, тобто «зварене під пресом». Можна зробити американо, лунго, допіо, ристрето.
Капучіно - це  різновид кави з молоком. Таких варіантів до двадцяти: лате, макіато, флет-вайт, браве... Каву можна споживати і в холодному вигляді: глясе, фредо, афогато.
 

Валерія Бакуліна

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg