Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Україна у вогні
Україна у вогні Печать
Автор ГородА   
28.04.2020 г.


Михайленковому й Буймерівці пощастило. Живій природі - ні. Що далі?  

Команда втримала рубіж... А якби вітер перекинув вогонь на ліс, могли би згоріти два села: Буймерівка і Михайленкове. Кілька  тижнів тому ми писали, як рятували від вогню Литовку. Але ж мова не тільки про можливі людські жертви, чи втрату майна. Ви чули, як кричать птахи, чиї гнізда поглинає безжальний вогонь? А рятувальники чули! Хто кинув сірник у суху траву? Навмисно чи по дурості? Горимо. Вся Україна палає і невідомо, кому під силу загасити цей згубний вогонь. Хто здатен вкласти розум у ті порожні чи зловмисні голови, які власними руками знищують свою хату?.. 

Подія, про яку повідомляє Гетьманський національний природний парк, сталася напередодні великодніх свят. Далі пряма мова джерела.

«На території Гетьманського національного природного парку, поблизу с. Буймерівка Чернеччинської ОТГ Охтирського району сталося непоправне - пожежа.

На даний час перелітні птахи повернулися у наші краї, щоб зростити потомство. І велика частина висиджує його на землі та в очеретах. Це перш за все водно-болотна дичина, серед яких є і представники Червоної книги України. Окрім того, на випаленій ділянці загинуло багато представників ссавців, плазунів, комах, їх личинки та вся корисна мікрофлора ґрунту.

Як показує багаторічний досвід, тварини, які потрапили в район пожежі, гинуть майже стовідсотково, а так як лихо сталося в нічний час - шансів на спасіння не залишилось зовсім.

І завжди є той, у кого піднялася рука підпалити суху траву та обректи всіх представників дикої природи на загибель. Через таких «свідомих» громадян на даний час «горить» уся Україна. Це їхня вдячність рідній землі.

Шановні жителі міста та району, задумайтесь над своїми діями, коли ви берете сірники до рук у лісі, на лузі чи в полі. Це може призвести до невиправної трагедії.

За фактом пожежі ведеться слідство. Винні у скоєному злочині будуть обов'язково покарані. Законодавством України передбачені нові, в рази збільшені, адміністративні штрафи та кримінальна відповідальність.

Страшно собі уявити, що сталося якби команда не втримала рубіж і пожежа зайшла в ліс. Верхової пожежі було б не уникнути, а це говорить про те, що ліс миттєво згорів би на великій площі. І тоді б постало питання: чи уціліли б села Буймерівка, Михайлеве, Гай Мошенка Чернеччинської ОТГ?

Завдяки чітким, професійним та спільним діям працівників Гетьманського національного природного парку, ДП «Охтирське лісове господарство» та пожежників ДПРЧ-3, а саме: працівників Гетьманського національного природного парку: інспектора з охорони ПЗФ Охтирського ПНДВ: Ботка І.В., Кругового С.М., майстра з охорони природи Галіневського С.О., начальника відділу державної охорони природно - заповідного фонду Антюха М.Г., водія Проненка Р.М.; ДП «Охтирське лісове господарство»: директора ДП «Охтирське ЛГ» Римаря Ю.В., інженера з охорони та захисту лісу Назаренка О.М., лісничого Охтирського лісництва Шукаловича В.М., старшого майстера лісу Охтнрського лісництва Щетініна О.В., лісової охорони: Тананіка М.С., Костенка І.В., Горішнього М.О., Бублика О.О., Остапенка В.М. та пожежників чергового караулу ДПРЧ-3 під ранок була зупинена вогняна стихія.

На гасіння пожежі було задіяно: три пожежні автомобілі, трактор з ґрунтообробним обладнанням для створення мінералізованих смуг, ранцеві лісові вогнегасники та інший ручний інвентар». 

«Суворість» покарання підкидає хмизу у вогонь

Як суворо карають паліїв в Україні? Масштаби згарищ і їхня кількість свідчать самі за себе. Прикладом тому справа, що 6 квітня 2020 року розглядалася в Охтирському міськрайонному суді за матеріали, які надійшли від Гетьманського національного природного парку.

ОСОБА-1 (у реєстрі судових рішень прізвищ фігурантів справ не називають) 25.02.2020 року о 15.10 год. порушив охоронний режим Гетьманського національного природного парку, а саме: в кварталі № 30 Охтирського держлісгоспу урочище Ківшар 400 м від контори лісгоспу, що відноситься до зони регульованої рекреації Гетьманського національного природного парку, палив багаття, розмір кострища 1 м2, тобто скоїв правопорушення, передбачене ст. 91 Кодексу України про адміністративні правопорушення, - сказано у тексті постанови суду. Чоловік в судове засідання не з`явився, про дату, час і місце розгляду справи повідомлений у встановленому законом порядку, причини неявки суду не повідомив.

При призначенні стягнення суд врахував характер правопорушення, особу порушника, і призначив йому адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі, передбаченому в санкції ст. 91 КУпАП, без конфіскації знарядь та засобів вчинення правопорушення - 153 грн. 

Нові штрафи вищі за старі, але нижчі за «коронавірусні»

Два роки тому в Охтирці була повінь. Сьогодні у Ворсклі води, як на середину літа. Видно дно. Луги сухі. І в таких умовах вистачає відчайдухів, охочих  «гратися» з вогнем. Напевне серед українців забагато людей з дитячим розумом і замало дорослих, здатних забрати у малих сірники.

Мода палити сухостій з'явилася не так давно. Підживила її безкарність. Заклики до розуму не діють на неслухняну малечу, бо його там немає.

І ось нарешті дійшло діло до підвищення відповідальності. Потенційний палій, якому не болить згоріла земля, має хоча би боятися наслідків для власної кишені.

13 квітня парламент на позачерговому засіданні проголосував за законопроект № 2339 і посилив відповідальність за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків (до речі цей законопроект лежав у парламенті з 29 жовтня  2019 року). 15 квітня законопроект повернули у парламент з підписом президента. Станом на 20 квітня на сайті Верховної Ради ще не було відомостей про його публікацію і, відповідно, набрання ним чинності. Тобто, його положення ще не можуть бути застосовані до паліїв.

Яке ж покарання матимуть вони у перспективі.

Більшість змін стосуються Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема, збільшено розміри штрафів.

Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем караються штрафом від 91 тис. 800 грн до 153 тис. грн.

Порушення вимог пожежної безпеки в лісах - тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1 тис. 500 до 4 тис. 590 грн і на посадових осіб - від 4 тис. 590 грн до 15 тис. 300 грн. Якщо це ж призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, - штраф від 4 тис. 500 грн до 15 тис. 300 грн для громадян та від 10 тис. 710 грн до 18 тис. 360 грн.

Випалювання стерні, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища - карається штрафом від 3 тис. 60 грн до 6 тис. 120 грн для громадян та 15 тис. 300 до 21 тис. 420 грн для посадових осіб.

Якщо ті ж дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду - від 6 тис. 120 до 12 тис. 240 грн.

Отже, якщо людина здуру вкрала велосипед, вона може сісти, а якщо спалила ліс і заодно село? До того ж нові великі штрафи так і не змогли сягнути межі «корона вірусних».

 

Що думають люди? 

Про пожежу на своїй території Гетьманський національний природний парк повідомив у ФБ. Повідомлення зібрало чимало коментарів. 

«Палії не читають пости в фейсбуці... Вони взагалі нічого не читають....Таке враження, що це повністю неграмотні особини, в головах яких суцільна "тирса"... Вони зрозуміють лише фізичне або фінансове покарання, але для цього їх потрібно як мінімум піймати.. І варто не забувати про наш суд.. самий "чесний" і самий "гуманний" і за сумісництвом продажний... Тому, так і живемо: все навколо рубається, палає, знищується і гине все живе.... і ніхто не несе відповідальність, нікого не карають...» 

«Якби повсюди стояли камери, то палії боялися б це робити, ніякі штрафи їм не завадять, бо ніколи ніхто не спіймає винних. А відеокамери допоможуть зменшити такі трагедії.» 

«Везде горят парки, заповедники..это какая-то страшная акция?» 

Вот типовой поджигатель - сельский житель за 50, на вопрос зачем поджог ответил - испокон веков сухую траву выжигаем чтоб новая лучше росла» (фото).

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg