Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Що знайдеш сьогодні у бібліотеці?
Що знайдеш сьогодні у бібліотеці? Печать
Автор ГородА   
28.01.2020 г.
ImageЩоб прищепити дітям любов до книги, працівники бібліотек перетворюють свої заклади на простори творчості та цікавих заходів, співпрацюють з різними установами та відомими особистостями.

 

Іншим чином не подолати засилля гаджетів, вважає Надія Григорівна Михайленко - заступник директора Охтирської міської центральної дитячої бібліотеки (Філія № 1 КЗ "Публічна бібліотека Охтирської міської об'єднаної територіальної громади Сумської області").

- У епоху електронних технологій книжки стануть анахронізмом?

Михайленко Н.Г.:

- Не хотілося б у це вірити. Все-таки є суттєва різниця, як отримувати інформацію. Можливо, за допомогою відео чи аудіо цікавіше, простіше. Але текст є першоджерелом. Відкриваючи книгу, ми вступаємо у діалог з автором без посередників - сценаристів, режисерів, операторів. Бюджет найдорожчого блокбастеру має межі, а власна фантазія - ні. Тому, якщо батьки дбають про свою дитину, про її розвиток, то обирають книгу замість ТБ та розваг у Інтернеті.

- Сьогодні придбати книгу не кожному по кишені...

- Ви знаєте, за історію людства простих часів не було. Коли писали на пергаменті, для аркушів однієї книжки потрібно було виростити стадо телят. Але й тоді декому вдавалося збирати цілі бібліотеки. Просвіта без книг неможлива. Ось чому, на мій погляд, забувати дорогу до книгарні не варто.

У кожного вдома повинна матися поличка улюблених книг. Комусь до вподоби вірші, комусь довідникова література чи класики. Щоб у любу хвилину - скрутну або, навпаки, можна було б розгорнути важливу для вас книгу та перечитати не раз читані сторінки.

- У чому електронна книга поступається паперовій?

- У 2014 році норвезькі вчені  довели, що люди, які читають електронні тексти, значно гірше запам'ятовують історії та порядок подій. Тактильний зворотній зв'язок з паперовою книжкою допомагає зберігати деталі та структурувати інформацію.

Крім того, гортаючи справжні, а не сенсорні сторінки, ви, скоріше за все, прочитаєте твір до кінця, не пропускаючи важкі для усвоєння фрагменти. Бо відчувати вагу книги в руках приємно, а стежити  як змінюється співвідношення прочитаних і непрочитаних аркушів - цікаво. Ці процеси відбуваються на рівні підсвідомості.

Електронні пристрої мають стати додатковими помічниками, а не замінниками книг. У нашій бібліотеці ми приділяємо увагу і медіа-презентаціям, і роботі в мережі Інтернет. Але перш за все бібліотека - це книги.

- Чи поновлюєте книжковий фонд?

- У нас чимало корисної літератури «зі стажем», але й новинок теж вистачає. Минулоріч ми придбали сучасні, яскраві, кольорові видання на десятки тисяч гривень. Також діляться власними книжками наші читачі. Коли діти виросли та покинули рідне гніздо, лишаються після них і іграшки, і книжки. Охтирчани передають в дар бібліотеці те, що донедавна приносило радість власним синам та донькам.

- Звернув увагу, що гардероб у вас перетворився на маленьку ігрову кімнату.

- Якщо це дарує дітям приємні емоції, чому б ні? Ми намагаємося створювати максимально дружній простір для читачів. Активно ведеться гурткова робота, запрошуються цікаві особистості.

- Поділіться останніми новинами.

- З гостей згадаю мандрівника Руслана Теліпського, який вивчає пам'ятники Шевченку по всьому світу. З гуртків - відновлення шахових занять з дітьми по ініціативі тренера Вадима Беленецького. З виставок - Сумські витинанки, які до цього експонувалися в столиці. З майстер-класів - заходи за участю КЗ "Охтирська дитяча художнья школа ім. Т. Г. Шевченка" (ДХШ).

- З ДХШ у вас давня співпраця?

- Давня, плідна та безперервна. Навіть у новорічно-святкову пору ми встигли разом здійснити чимало добрих справ. У дитинстві хочеться творити. Ми намагаємося надавати такий шанс при першій ліпшій нагоді. Новий рік - не виключення.

ImageАби порадувати близьких та подарувати їм позитивні емоції, діти, серед яких і вихованці КЗ "Охтирського центру комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю", навчались виготовляти вітальні листівки. Творчу годину для наших читачів провела директор ДХШ Яніна Тищенко.  Учасники заходу  виготовлювали білих щурів - символ 2020 року.

Маленькі (за віком) майстри прагнули за допомогою сувеніру передати теплі побажання та продемонструвати свою увагу та любов. Кожен докладав максимум зусиль, щоб саме його листівка виявилася найкращою. Подібні заняття корисні усім, але, насамперед, вони незамінні для діток з особливими потребами. Бо вчать сконцентровувати свою увагу, працювати у групах, розвивають уяву та стають прекрасною нагодою для спілкування з однолітками.

Юним майстрам дуже сподобалася святкова програма "Різдвяна зірка засіяла", на якій дітки не тільки слухали, а й самі розповідали Різдвяні колядки. Крім того, викладач Ольга Нестеренко та заступник директора ДХШ Олена Маландій влаштували святковий майстер-клас «Веселий сніговик». Снігу бракує, тому майстрували саморобки.  Після кропіткої роботи кожний з учасників зміг отримати свого неповторного сніговика.

- Що у найближчих планах?

- З важливого - ремонт. Щоб читачам було комфортно у бібліотеці - потрібно не тільки мати гарний книжковий фонд, проводити цікаві заходи, але й покращувати побутові умови.

Спілкувався Андрій Міхєєв

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg