Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Слово депутату
Слово депутату Печать
Автор Админ   
24.12.2019 г.
ImageМикола Задорожній про вирішення проблем з асфальтовим заводом

На початку грудня народний депутат Микола Задорожній звернувся до охтирчан із закликом підтримати його ініціативи щодо наведення ладу в задавній історії асфальтових заводів. Крім звернення, Задорожній дав інтерв'ю газеті ГородА.

- Про проблемний завод влада знала давно. Не тільки на місцевому, але й обласному рівні. Чому його діяльність не призупинили раніше?

 Задорожній М.М.:

- Пов'язую це, щонайменше, з недбалістю посадовців. Є підстави вважати, що з деяких причин вони просто не хотіли! Підприємство ТОВ «Південьдортех», останній рік займало територію, державного заводу «Сумський облавтодор» абсолютно незаконно. Як можна таке не побачити?!

- Після вашого втручання, завод закрився не відразу. І, навіть, потім, коли він трохи постояв замкненим, запускався знову. Чому так сталося?

- Боротьбу з порушеннями закону потрібно вести виключно у правовому полі. Ніхто не має права чинити на власний розсуд, лише за підказкою серця. Є певні процедури, яких необхідно дотримуватися. Це стосується усіх без виключення - і бізнесу, і влади, і громадян.

Після звернення охтирчан ініціював перевірки проблемного підприємства. Прокуратура відкрила окреме провадження. Інспекція праці зайнялася незаконним працевлаштуванням людей на заводі. Правоохоронними органами також відкрито окреме провадження. Була зібрана вичерпна інформація, зафіксовані порушення.

Втім, лише з другої спроби місцевий суд наклав арешт на «Південьдортех». Після цього завод опломбували. Однак, попри застосовані санкції, власники спробували відновити діяльність підприємства. Щоб забезпечити неухильне виконання Закону, мені довелося звертатися до Генпрокуратури, СБУ, Нацполіції. Врешті-решт, допомогло.

- Але, все-таки довгенько чекали результату...

- Звісно, хочеться, щоб усе вирішувалося відразу, у ту ж секунду, коли хтось звертається про допомогу. І вам, і мені. Але, так не буває, якщо чинити по закону.

- На що ж порушники розраховували, запускаючи завод? Дехто вважав, що вони знову домовилися...

На відсутність контролю. Вважаючи, що депутат далеко. Але у мене в Охтирці працюють помічники. Люди телефонують. Є порозуміння з місцевим керівництвом поліції.

- У соцмережах шукають мотиви, чому саме цей завод підпав під роздачу депутата. Порушень на любому підприємстві вдосталь...

- Насамперед тому, що на діяльність підприємства скаржилася громада. До мене надійшло колективне звернення з більш ніж 100 підписів.

Коли бізнесмен  звикає нехтувати законами, не рахуватися з думкою людей, існуючими правилами, а на його не може чи не хоче шукати управи місцева влада, тоді потрібне втручання депутата.

Без порушень у роботі обійтися важко, але це не має бути системою. Узяти, наприклад, державний «Сумиоблавтодор». Він функціонує законно, керівництво зацікавлено в усуненні порушень, у січні   встановлять нове обладнання для фільтрації повітря, яке вже замовлено.

- Чи доцільно депутату замість законотворчої діяльності займатися проблемними заводами та подібними негараздами у регіонах?

- Закони потрібно не тільки писати, але й створювати умови, щоб вони запрацювали. Якщо людина не находить розуміння на місцевому та обласному рівні, я ніколи не відмовляю у допомозі.

Спілкувався Андрій Міхєєв

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg