Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Є у реформи початок, немає у реформи кінця
Є у реформи початок, немає у реформи кінця Печать
Автор Админ   
21.10.2019 г.
ImageОдна з найважливіших реформ, яка в найближчі місяці торкнеться чи не кожного жителя малих населених пунктів, включно з районними центрами - адміністративно-територіальна, або, як її ще називають, реформа децентралізації.

В понеділок 7 жовтня в Сумах відбулась презентація нового адміністративного поділу Сумської області. Досі точаться дебати - скільки ж районів має бути на Сумщині замість нинішніх 18 - три, чотири, чи п'ять? А якщо говорити більш глобально - які послуги здатна буде забезпечити в себе нинішня (не укрупнена) сільська рада, яка стане старостатом, які будуть на рівні району (інколи звучить назва повіт)? Яким чином громадяни будуть впливати на формування нових органів влади - ради, виконавчих органів, префектів?

Активізація дій в цьому напрямку пов'язана з місцевими виборами, що наближаються. Хоч заплановані вони на наступний жовтень, але дуже ймовірно, що відбудуться вже навесні. Очікується зміна законодавства, що перерозподілить повноваження між органами влади на місцях. Для більшості жителів міст і сіл зміни зведуться до: хто і наскільки швидко видасть потрібну довідку чи виготовить необхідний документ.

На минулому тижні Охтирська міська рада та Староіванівська сільська рада синхронно проголосували за об'єднання - створення Охтирської міської ОТГ (об'єднаної територіальної громади). Зараз дуже можливим вважається приєднання «до Охтирки» і Чернеччинської ОТГ, яка створена в кінці 2017 року, є фінансово спроможною і показує непогані результати, в значній мірі за рахунок «нафтових» коштів, які в вигляді рентних платежів надходять до бюджету вказаної громади. Навряд чи після об'єднання села громади будуть отримувати таке ж фінансування як зараз.

Чи залишиться Охтирка центром району? Не факт. По деяких планах райцентром для нас стане місто Суми. Це не дивлячись на те, що Охтирка закріпила за собою статус центру госпітального округу. Відповіді на ці та інші питання ми, схоже, отримаємо в найближчі місяці. Слідкуймо за спритними руками депутатів Верховної Ради!

Нещодавно народні депутати зареєстрували проект закону відповідно до якого проекти Перспективних планів областей будуть затверджуватись не обласними радами, а Кабінетом міністрів. Схоже, реформа прискориться.

Які будуть її наслідки - побачимо.

 

Сергій ГАВРИЛЕНКО

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg