Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow А ти з якої сотні?
А ти з якої сотні? Печать
Автор ГородА   
14.10.2019 г.
Image«Крiм подiлу на вулицi, вулички та майдани з їхніми назвами, все це мереживо мaє ще інший подiл, древнiй, адмiнiстративний подiл, якого немає бiльше нiде - це подiл на сотнi. Всiх сотень десять. 

Подiл на сотнi iснує вiдтодi, коли це мiсто було козачим, військовим селищем. Iснують Перша сотня, Друга сотня i т.д. Всiх сотень десять, i це число стає бiльше, - кiлькiсть сотень за номером не збiльшується, хоч збiльшується кiлькiсть вулиць.

Море хат і хаток та всiх інших будiвель тягнеться вздовж на десять кiлометрiв i на стiльки ж упоперек. А живе в ньому, бiдує й радiє якихось шістдесят - замалим не сто! - тисяч мешканців, що дуже люблять своє мiсто. Своє древнє, в павутиннi вуличок и перевалкiв i в такім же мереживi легенд мiсто, розкреслене генеральними магістралями головних вулиць, вистрiлених у всi кiнцi свiту! І називається це мiсто - Наше. Iван Багряний «Маруся Богуславка». 

Боже мiй! Невже це про Охтирку? Читаєш i дивуєшся, яке ж самобутнє і незвичайне мiсто Наше, уславлене всесвiтньовiдомими письменниками. Так, тепер у цьому може переконатись кожен охтирчанин, і кожен гiсть мiста Нашого. На Торговiй площi з'явилася ще одна родзинка. 27 вересня, у Всесвiтний День Туризму вiдбулося урочисте відкриття Карти Сотень.

Це була мрiя багатьох охтирчан - краєзнавцiв, музейникiв і просто небайдужих. З чого все починалося? Ось що згадує ентузіастка проекту ОЛЬГА КОСАРEВА:

«Вперше подiбну карту сотень охтирчани побачили 2 жовтня 2016 року, на святкуваннi ювiлею Iвана Багряного. Велику подяку у розробці першого проекту карти сотень хочу передати краєзнавцеві ОЛЕКСIЮ СЕРГIEНКУ.

Це був пробний варіант, там були ще старi назви вулиць i неточнi межi сотень. Карта ще не була така  яскрава та досконала. Але яка була жвавa зацiкавленiсть охтирчан! Люди уточнювали, шукали, дiлилися думками. Виникла iдея створити велику мапу Охтирки. Iнiціативу громадськостi підтримала мiська влада. Перша презентація Карти Сотень вiдбулася минулого року на День Незалежностi. Тодi Карта Сотень стала надбанням краєзнавчого музею. А як же мiсто без родзинки? Наш унiкальний адмiнiстративний подiл, який передається iз покоління в покоління! Чому це не показати свiтовi?! Нас почули... I, нарешті це сталося. Як то кажуть: «Обiцяного три роки чекають». Мiський голова Iгор Алeксeeв обіцяв  КС ще й бiля «Кнєжi» розмiстити. Хотiлося б удосконалити  - збільшити, позначити на картi хоча б нашi собори, бо вони ж зображенi на гербi Охтирки. Велика подяка нашому керiвництву».

А я ж тобi казала, що ми живемо на третій сотнi, а не на четвертiй?

А мiй дiд розповідав...

А менi здається, що тут неправильно межа показана.

«Такi розмови точилися рiк тому, 24 серпня, на першiй презентацiї, - розповiдає ОЛЕНА БОЙКО, науковий спiвробiтник краєзнавчого музею. I це не дивно, бо вулиця Сумська подiлена на третю й четверту сотнi, i Армiйська також роздiлена. Кiлькiсть туристів до Охтирки збільшується. У своїх екскурсіях ми завжди робимо акцент на унікальний адмiнiстративний подiл Охтирки. Тепер Карта Сотень - наочний об'єкт. А для охтирчан Карта Сотень - це ще й збереження пам'ятi поколiнь. Для старших - це продовження традицій, а для молодi - зв'язок iз предками.

Коли з'явилась iдея створити Карту Сотень, нам була поставлена задача зробити макет. Для цього на сучасну карту Oхтирки ми нанесли межi сотень. Мiсто наше розрослось, межi умовнi. Звичайно, ми звертались до краєзнавців за допомогою, звірялися з iсторичним календарем i довідниками. Карта була виготовлена на замовлення вiддiлу культури, дизайн проекту розробила ОКСАНА ЧЕХУТА (Рекламний квартал), Мiська влада профінансувала. Звичайно, карту можна доповнити iсторичними та архітектурними об'єктами, можна доправляти. Великi мiста презентують себе у різних форматах. А в нас одна вулиця Незалежностi - це музей пiд відкритим небом. Звичайно, туристам потрiбно показати об'єкти на картi. Попереду багато цiкавої роботи».

До карти Сотень підходять i старi, й малi, підходять, роздивляються, шукають свою сотню, свою вулицю, свій дiм, свою фортецю...

Валерiя Бакулiна  

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg