Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Звернення Громадської ради до міського голови, депутатів
Звернення Громадської ради до міського голови, депутатів Печать
Автор Админ   
24.09.2019 г.
Щодо наміру місцевої влади про переведення   комунального некомерційного підприємства Охтирської міської ради «Охтирський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» у будівлю по вулиці Сумській, де був розташований Охтирський пологовий будинок

                                                                        З В Е Р Н Е Н Н Я

                         Шановний,  Ігоре Юрієвичу, шановні депутати Охтирської міської ради!

 16.09 2019 року на засіданні громадської ради при виконавчому комітеті Охтирської міської ради під час розгляду питання «Перший етап реформування галузі охорони здоров'я. Реальна якість надання медичних  послуг в медичних закладах міста» членам громадської ради було доведено інформацію про намір місцевої влади про переведення   комунального некомерційного підприємства Охтирської міської ради «Охтирський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» у будівлю по вулиці Сумській, де був розташований Охтирський пологовий будинок. Також було поінформовано членів громадської ради і про те, що в цю ж будівлю передбачається переселити  з колишнього приміщення відділень урології та отоларингології лікарів педіатрів.

 Заслухавши доводи заступника міського голови Мартим'янова С.В. щодо такого «ПОКРАЩЕННЯ» умов надання первинної медико-санітарної допомоги населенню міста, члени громадської ради прийняли рішення звернутися до міського голови та місцевих депутатів з клопотанням про негайну передачу будинку по вулиці Петропавлівській, де було у 2000 році урочисто відкрите поліклінічне відділенні Охтирської центральної районної лікарні, на баланс комунального некомерційного підприємства Охтирської міської ради «Охтирський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» з наступних причин:

-зазначена будівля будувалася відповідно до вимог и медичних стандартів саме для надання амбулаторно-поліклінічної допомоги. Громада міста не зрозуміє, чому спеціально збудована  коштом податків охтирчан, підприємств Охтирки та соціальних внесків «Укрнафти» будівля має використовуватися не за її головним призначенням, а надання первинної медико-санітарної допомоги населенню міста знов буде здійснюватися у  старих, непристосованих, ВІДДАЛЕНИХ від сучасної лабораторії та від сучасного обладнання приміщеннях;

-переведення центру первинної медико-санітарної допомоги у будівлю колишнього пологового будинку можливе лише за умови здійснення в цьому приміщенні капітального ремонту, а ,можливо, і повної реконструкції  і не тільки тому, що одна з стін будинку має тріщину, яку можна бачити  неозброєним оком, а й тому, що ця будівля абсолютно не відповідає сучасним вимогам. Наприклад, як будуть підніматися на другий поверх інваліди ( таких людей в місті більше, як 2000) за відсутності ліфтів? Чому громада міста має двічі витрачати кошти на одне і те саме? Спочатку збудували сучасну будівлю для надання медико- санітарної допомоги, а тепер будемо витрачати кошти на ремонт та реконструкцію іншої старої будівлі для використання її за таким же функціональним призначенням?

-концепція державної медичної реформи передбачає, перш за все посилення роботи з профілактики та виявлення хвороб на ранніх стадіях, а відтак, збільшення в перспективі лікарів сімейної медицини та скорочення койко-ліжок в стаціонарах другого рівня. Якщо сьогодні поліклінічне відділення під будь-якою вивіскою та назвою залишиться в складі центральної районної лікарні, то за умови продовження реформи медицини другого рівні ця будівля перейде до обласної власності. В разі, якщо ця будівля в перспективі стане зайвою для потреб медицини, вона буде об'єктом приватизації,  отримувачем коштів від якої буде вже не місто, а  обласний бюжет. То, хіба для того охтирчани витрачали кошти на будівництво поліклінічного відділення?

-  якщо , навіть,місто Охтирка   стала центром госпітального округу, консультативний прийом лікарями - спеціалістами буде здійснюватися і в місті Тростянці, і в смт В. Писарівці, тощо, тобто збільшення навантаження на охтирських лікарів- спеціалістів в частині амбулаторного прийому  НЕ ПЕРЕДБАЧАЄТЬСЯ, по- перше. По-друге, станом на сьогодні реалізацію реформи медицини другого рівня профільним міністерством на певний час відкладено. Більш того, опубліковано законопроект щодо зміни адміністративно-територіального устрою України, яким передбачено, що в Сумській області буде лише три райони з центрами в Сумах, Конотопі та Шостці. Відтак, чи буде  місто Охтирка й надалі центром госпітального округу -це ще питання.   

   Враховуючи викладене вище, ми -члени громадської ради, які є представниками 22 громадських організацій міста Охтирка, щиро сподіваємося, що депутати міської ради та міський голова не повторять минулорічної помилки з переселенням дитячої поліклініки в старі приміщення на вулицю Сумську, яке було здійснено без врахування думки громадян міста і призвело до значних незручностей  для дітей і батьків. Станом на сьогоднішній день понад 38000 громадян Охтирки вже уклали угоди з лікарями первинної ланки медицини. Відтак, просимо вас за медичним принципом « НЕ НАШКОДЬ» хоча б не погіршувати умови надання медико-санітарної допомоги населенню міста, не викидати кошти  з міського бюджету на ремонти старих непристосованих приміщень, а передати  будівлю поліклінічного відділення Центральної районної лікарні на баланс комунального некомерційного підприємства « Охтирський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» для організації надання первинної медико-санітарної допомоги населенню  та здійснення консультативного прийому лікарями спеціалістами.              

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg