Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Як в Охтирці запроваджували е-квиток та що охтирчанам про нього відомо?
Як в Охтирці запроваджували е-квиток та що охтирчанам про нього відомо? Печать
Автор Админ   
14.08.2019 г.
Image У 21 столітті люди все частіше відмовляються від готівки у гаманцях та надають перевагу безконтактним розрахункам.

Такий швидкий та зручний спосіб оплати популярний майже у всіх сферах послуг. Торкнулися ці зміни і громадського транспорту Охтирки. Понад півроку тому в громадському транспорті Охтирки запровадили сучасну електронну систему оплати проїзду, але наскільки популярною вона є серед населення?

На початку року ГО "Охтирська асоціація приватних перевізників" підписала договір з ПриватБанком щодо безкоштовного встановлення валідаторів - спеціальних зчитувальних пристроїв.

ImageВони розташовані біля дверей та у салоні транспорту, але, за словами місцевих перевізників, пасажири рідко використовують е-квиток. Причиною цього є недостатня поінформованість охтирчан.

Тож, які переваги має е-квиток?

По-перше, тепер слід забути про «Передайте, будь ласка, десятку за двох», «Водію, а де моя решта з двадцяти гривень?!» - безготівкова оплата є швидкою, зручною і надійною.

По-друге, і, мабуть, найголовніше, водій не працюватиме кондуктором. Е-квиток - це підвищення рівня безпеки на дорозі. Водій тепер може спокійно займатися своїм безпосереднім обов'язком. По-третє, таким чином можна вести облік реального пасажиропотоку, завдяки якому буде зрозуміло, хто, скільки, коли і куди перевіз. Це допоможе оптимізувати маршрути.

Зазначимо, що квитки всі унікальні. Їх можна відстежити і тепер немає можливості зманіпулювати і, наприклад, продати квиток двічі.

Прозорий рух коштів має збільшити і надходження до бюджетів усіх рівнів.

ImageЯк розрахуватися за проїзд без готівки? У громадському транспортні пасажирам потрібно знайти плакат-наклейку з QR-кодом у транспорті, відкрити мобільний Privat24 і відсканувати код. Автоматично завантажується вкладка «Квиток».

Далі потрібно вибрати тип проїзного («студентський» або «стандартний») і число квитків, вказати карту для оплати і підтвердити покупку.

Останній крок: натиснути кнопку «компостувати». Банківська комісія за послугу не стягується. Вартість проїзду не залежить від відстані, можна проїхати одну зупинку або весь маршрут.

 Під час пересадки з одного тролейбуса на інший доведеться купувати новий квиток. Банківська комісія за використання QR-коду також відсутня, пасажири сплачують лише вартість квитка.

Оплата квитка за допомогою валідатора триває кілька секунд. Достатньо банківську картку вставити в пристрій, якщо це картка з чіпом, провести карткою через зчитувач, якщо це картка з магнітною смугою, або доторкнутися безконтактною карткою до екрана.

Можна використовувати картки будь-яких банків. З картки клієнта миттєво буде списано вартість проїзду, а на екрані валідатора з'явиться смайлик, що підтверджує успішну оплату.

Також можна розрахуватися смартфоном, або будь-яким іншим притроєм із функцією NFC. Квиток, придбаний таким чином, не потрібно компостувати, він залишатиметься дійсним впродовж години з часу покупки. Видача чеку не передбачена.

Цікаво, що з квітня 2017 року по травень 2019-го в Україні пасажири розплатилися QR-кодами більше 8 мільйонів разів.

За перші п'ять місяців 2019 року проведено стільки ж оплат, скільки було за весь 2018 рік. Де ще успішно діє е-квиток?

ImageЗа даними ПриватБанку, оплата проїзду за допомогою QR-коду зараз доступна у 21-му місті України: Львові, Херсоні, Івано-Франківську, Чернігові, Дніпрі, Білій Церкві, Сумах, Хмельницькому, Черкасах, Олександрії, Миколаєві, Краматорську, Дружківцях, Кременчуці, Житомирі, Кривому Розі, Маріуполі, Сєвєродонецьку, Знам'янці, Запоріжжі та Вінниці.

Наприклад, у тролейбусах Дніпра можна оплатити проїзд за QR-кодом, маючи додаток Приват24. Крім цього, в вагонах трамвая №1 в Дніпрі працюють 192 валідатора від банка - по 3 на кожен вагон.

За проїзд можна сплатити не тільки будь-якою банківською карткою, а ще й через смартфон.

«Головна перевага в тому, що ПриватБанк дає обладнання безкоштовно, - розповідають місцеві перевізники. - За купівлю небанківських транспортних валідаторів міські ради та перевізники витрачають десятки мільйонів гривень. А пізніше ще потрібні суттєві суми на обслуговування цього обладнання. Тоді як ПриватБанк бере ці витрати на себе.

 Банківські термінали постійно вдосконалюються та мають окрему мережу на інтернет, тому збоїв в обслуговуванні немає бути».

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg