Головна
Учасники АТО мають право на професійну адаптацію Печать
Автор Админ   
19.06.2019 г.
ImageВідновити або отримати нові професійні навички в мирному житті учасники АТО можуть за допомогою центрів зайнятості

З метою відновлення та вдосконалення професійних навичок і вмінь, як невід'ємної складової адаптації до життя в мирних умовах  Урядом затверджено Порядок організації соціальної та професійної адаптації учасників АТО  (постанови Кабінету Міністрів України від 31.03 2015 № 179 та від 21.06.2017 №432)

Соціальна та професійна адаптація учасників антитерористичної операції охоплює всіх учасників АТО (працюючих, непрацюючих, безробітних, військовослужбовців, працівників усіх силових структур, тощо), яким встановлено статус учасника бойових дій, інваліда війни або учасника війни. Право на проходження професійного навчання  мають громадяни, які безпосередньо брали участь в АТО і це підтверджено довідкою військової частини, яка здійснювала їх направлення.

Надання послуг професійної адаптації здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, одноразово в порядку черговості.  

Згідно Порядку організації соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції та постраждалих учасників Революції Гідності, затвердженого Постановою КМУ № 432  від 21.07.2017 року , учасник АТО має пройти професійну орієнтацію у Охтирській міськрайонній  філії Сумського обласного центру зайнятості,  після чого управлінням соціального захисту населення Охтирської міської ради учаснику АТО видається направлення на професійне навчання встановленого зразка.  

 На кожного учасника АТО  оформляються відповідні документи,   до заяви долучаються копії паспорта, довідки про  безпосередню участь у зоні АТО та копія посвідчення учасника бойових дій.

У 2019  році, як і у попередніх трьох роках, переважна більшість учасників АТО виявляють потребу пройти навчання  за професією водій. Навчання учасників АТО проводиться у закладі професійно - технічної освіти Охтирський учбово-спортивний центр ТСО України за професіями  «водій транспортних засобів» різних категорій (В, С, СЕ, Д, Д1). Цей навчальний заклад має відповідну ліцензію Міністерства освіти України, що є вимогою законодавства. 

Згідно кошторису на 2019 рік по м.Охтирка  на професійну адаптацію учасників АТО в рамках бюджетної програми 2505150 виділено 78338 грн. Але, попит на цей вид навчання  перевищує виділені    кошти.  

Управлінням  соціального захисту населення  міської ради  із  Закладом професійно - технічної освіти Охтирський учбово-спортивний центр ТСО України укладено 5 договорів  на загальну суму 64629,24 грн.,  на проведення професійного навчання   за професією «водій транспортних засобів» для 12 учасників АТО.  На сьогодні завершили навчання 8 осіб.   

Інші  учасники  АТО, які потребують навчання ,будуть його проходити  по мірі надходження бюджетних коштів