Головна
Роман Бублик: «Місту вигідно навчати учнів з Чернеччини, а не навпаки» Печать
Автор ГородА   
04.06.2019 г.
Після освітянського брифінгу за участю міського голови Охтирки Ігоря Алексєєва ми спробували з'ясувати, якими ж можуть бути шляхи вирішення питання щодо забезпечення права дітей на безкоштовне навчання. Чи мають право сільські діти навчатися у місті?

Під час брифінгу мер повідомив, що об'єднані територіальні громади (ОТГ) перемовин щодо фінансування витрат за школярів, які обрали міські школи замість районних, не ведуть, за винятком Чернеччинської ОТГ. Утім, навіть тут питання досі не вирішене.

Ще кілька років тому позиція міської ради у цьому питанні була кардинально іншою. Сільських дітей бажали бачити у навчальних закладах міста. Навіть закликали. Тепер - усе навпаки. Наприклад, щоб відвідувати дитячу художню школу, дитині з села знадобиться близько 700 гривень на місяць.

Ситуацію, що склалася, ми попросили прокоментувати голову Чернеччинської сільської ради Романа Бублика. І ось що він розповів:

- Влада Охтирки апелює тим, що Чернеччинська громада отримує більше доходів на одного мешканця. Але у розрахунки безпідставно включають субвенцію, яку може, але не хоче, отримувати місто.

Чернеччинська громада пройшла процедуру об'єднання, відповідно до перспективного плану, та визнана Кабміном спроможною і, як результат, отримує вищезгадану інфраструктурну субвенцію. Ніхто не заважає Охтирській міській раді об'єднатися, наприклад, зі Староіванівською сільською радою та отримувати додаткові кошти на розвиток інфраструктури.

- А що говорить Закон? Чи можуть відмовити учневі з іншого населеного пункту навчатися у міській школі? Як подібні питання вирішуються в інших регіонах?

- В цілому, по країні є поодинокі спроби передачі коштів на утримання учнів, але закінчуються вони здебільшого негативно. На Сумщині така практика відсутня. Порядок отримання субвенції на утримання дітей на законодавчому рівні не прописаний.

- Про які суми коштів у випадку із Чернеччинською ОТГ йде мова? Невже ніякі гроші у міський бюджет за сільських школярів не надходять?

- У 2019 році за кожного учня з сільської місцевості Охтирська міська рада отримала близько 12 тисяч гривень освітньої субвенції. Якщо взяти 234 учня громади, це 2,8 мільйонів гривень. Ця сума більша від тієї, яку повинна перерахувати громада до бюджету міста Охтирка згідно з їхніми розрахунками.

- Що робити, коли людина зареєстрована за однією адресою, а фактично проживає за іншою?

- У Чернеччинській громаді такі випадки не поодинокі. Наш відділ освіти провів детальний аналіз і з'ясував, що у дійсності більшість батьків, про яких зараз ми ведемо мову, працюють та (або) проживають в місті Охтирка (60%). Відповідно, вони, сплачуючи податки, стимулюють розвиток міста, а не села. Бо витрачають кошти за місцем свого реального перебування, а не штампу у паспорті. Вони більше містяни, ніж мешканці нашої громади. Декотрих із селом пов'язує тільки реєстрація. Але місто наполягає, щоб за дану категорію ми все рівно сплачували сотні тисяч гривень. В принципі, це неправильно! Бо, насамперед, для цього немає законних підстав. Та й вимоги міста, якщо розібратися, не логічні.

- Тобто, Чернеччинська громада ігноруватиме клопотання Охтирської міської ради щодо відшкодування витрат на утримання дітей?

- Ні, ми направили кошти у вигляді міжбюджетного трансферту з бюджету Чернеччинської сільської ради до бюджету міста Охтирка в сумі 801 740 гривень. Діти не повинні страждати від того, що чиновники щось собі «напридумували».

Але і мене, і депутатів Чернеччинської сільської ради, які приймали вищезгадане виважене рішення, здивували публікації в ЗМІ, де замовчується справжній стан справ. Школярі з реєстрацією в Чернеччинській громаді не тільки мають повне право навчатися у будь-яких освітніх закладах міста. Більше того, із фінансово погляду вони мають бути більш бажаними, бо приносять разом із собою значні фінансові надходження.

 Записав Андрій Міхєєв