Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Начальник УЖКГ Олександр Демиденко відповідає на запитання
Начальник УЖКГ Олександр Демиденко відповідає на запитання Печать
Автор ГородА   
29.04.2019 г.
ImageНа адресу редакції газети «Город А» від читачів надходить чимало запитань, що належать до компетенції управління капітального будівництва та житлово-комунального господарства. Сьогодні на них відповідає начальник управління Олександр Володимирович Демиденко.

 

 - Хто відповідає за дитячий майданчик по вул. Слобідській? Він у аварійному стані і може стати причиною травмування. Куди звертатися, аби його полагодили?

- Відповідно до статті 10 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду», власники квартир багатоквартирних будинків та житлових приміщень у гуртожитку є співвласниками допоміжних приміщень у будинку чи гуртожитку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою і зобов'язані брати участь у загальних витратах, пов'язаних з утриманням будинку і прибудинкової території, відповідно до своєї частки у майні будинку чи гуртожитках. Статтею 382 Цивільного Кодексу передбачено, що усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав. Крім того, статтею 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» встановлено, що співвласники приймають рішення щодо управління багатоквартирним будинком на зборах. До повноважень зборів співвласників належить прийняття рішень з усіх питань управління багатоквартирним будинком, у тому числі про:

- розпорядження спільним майном багатоквартирного будинку, встановлення, зміну та скасування обмежень щодо користування ним;

- визначення управителя та його відкликання, затвердження та зміну умов договору з управителем;

- обрання уповноваженої особи (осіб) співвласників під час укладання, внесення змін та розірвання договору з управителем, здійснення контролю за його виконанням;

- визначення повноважень управителя щодо управління багатоквартирним будинком;

- проведення поточного і капітального ремонтів, реконструкції, реставрації, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку та визначення підрядників для виконання таких робіт;

- визначення переліку та розміру витрат на управління багатоквартирним будинком та інші.

Отже, проведення ремонту будинку та його фінансування є обов'язком співвласників багатоквартирного будинку (власників квартир та нежитлових приміщень у цьому будинку) з моменту набуття у власність квартир чи нежитлових приміщень шляхом приватизації, купівлі тощо.

Одночасно звертаємо увагу, що відповідно до частини статті 8 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» Управитель багатоквартирного будинку зобов'язаний:

- забезпечувати належне утримання спільного майна багатоквартирного будинку та прибудинкової території відповідно до нормативних вимог і договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, від власного імені укладати з підрядниками необхідні договори про виконання окремих робіт та послуг;

- інформувати співвласників багатоквартирного будинку про необхідність капітального ремонту (заміни) спільного майна багатоквартирного будинку;

- у разі прийняття співвласниками багатоквартирного будинку відповідного рішення від імені, в інтересах та за рахунок співвласників укладати з виконавцями комунальних послуг договори про надання таких послуг, забезпечувати виконання умов договорів та контроль якості цих послуг;

- за рішенням співвласників багатоквартирного будинку та в межах виділених ними коштів організовувати виконання та виступати замовником робіт з капітального ремонту (заміни) спільного майна багатоквартирного будинку;

- у разі прийняття відповідного рішення співвласниками багатоквартирного будинку приймати на банківський рахунок, відкритий для розрахунків за окремим багатоквартирним будинком для цієї мети, внески на проведення капітального ремонту спільного майна багатоквартирного будинку, орендну плату і плату за сервітути та забезпечувати проведення відповідних розрахунків, а також на запит будь-якого співвласника багатоквартирного будинку, який перебуває в його управлінні, надавати інформацію про рух коштів на відповідному рахунку;

- вести окремий облік доходів і витрат за кожним багатоквартирним будинком, що перебуває в його управлінні, та забезпечувати співвласникам багатоквартирного будинку вільний доступ до такої інформації щодо їхнього будинку у порядку, визначеному договором;

- щороку звітувати перед споживачами про виконання кошторису витрат та подавати кошторис витрат на поточний рік споживачам на погодження.

За згодою сторін, договором про надання послуг з управління багатоквартирним будинком також може бути передбачено інші права та обов'язки управителя багатоквартирного будинку.

Співвласниками багатоквартирного будинку № 4 по вул. Слобідській в м. Охтирка обрано управителем ПП «Базис», відповідно до протоколу від 20.10. 2016 року.

Крім того, повідомляємо, що вищевказаний майданчик на балансі Управління не обліковується.

 - Мешканці гуртожитку по Київській, 94, звертаються з проблемами: не працює ліфт, відсутня вода, нещодавно почався монтаж телекомунікаційного обладнання компанією «Водафон». Чи може допомогти у вирішенні їхніх проблем УКБ? Куди їм звертатися для захисту своїх прав?

- Будівля гуртожитку по вул. Київській, 94, на балансі Управління капітального будівництва та житлово-комунального господарства Охтирської міської ради не перебуває і є власністю НГВУ «Охтирканафтогаз» ПАТ «Укрнафта». Тому, всі питання щодо належного функціонування комунальних послуг необхідно вирішувати з власником, а саме з НГВУ «Охтирканафтогаз» ПАТ «Укрнафта».

 - Інвалід, ліквідатор аварії на ЧАЕС отримав квартиру по вул. Київській, у якій існують суттєві недоробки. Чи приймаються УКБ якісь заходи щодо їх усунення?

- Рішенням виконавчого комітету № 176 від 25.01. 2019 було надано інваліду І групи, віднесеному до І категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, житлове приміщення, що знаходиться за адресою: вул. Київська, 34. Програмою економічного та соціального розвитку міста Охтирки кошти на усунення недоліків, які наявні в квартирі, не передбачені.

 - Чи багато у місті аварійних дерев? Скільки у середньому їх випилюється щомісяця? Турбує стан дерев, які знаходяться у «прохідних» місцях: по вул. Перемоги, неподалік світлофору, дерево біля під'їзду майже впало; по вул. Київській, біля зупинки, стовбур берези до половини пошкоджений тощо. Коли їх видалять?

- Згідно з переліком дерев на видалення в 2019 році, загальна кількість аварійний дерев, що підлягають зрізу, становить 52 шт. Відповідно до проведеної процедури закупівель послуг, у 2019 році послуги з утримання та догляду за зеленими насадженнями по місту (в т. ч. зріз дерев) надає КП «Благоустрій», відповідно до укладеного договору та технічних вимог. Так, станом на 10 квітня 2019 року силами комунального підприємства проведено зріз 17 дерев (в тому числі і дерева, які були пошкоджені в результаті буревію в березні місяці).

Питання щодо видалення дерев за вказаними адресами - по вулицях Київській та Перемоги - потрібно вирішувати по кожному зеленому насадженню індивідуально.

 - Чому не проводяться будівельні роботи щодо влаштування дощової каналізації біля школи № 1? Коли планується її завершити? Коли закриють люки колодязів кришками (решітками)?

- Роботи з капітального ремонту дороги по вул. Батюка (з облаштуванням системи відведення талих та дощових вод) продовжуються. Станом на сьогоднішній день вже встановлені прийомні решітки та кришки оглядових колодязів. Із 15.04.2019 планується ревізія колодязів основної лінії системи та проведення робіт з благоустрою території.

 - На розі вулиць Слобідської та Батюка жвавий пішохідний та автомобільний рух, об'єкти з масовим перебуванням людей (гімназія, амбулаторія № 1 ОМЦ, промислові бази, магазини тощо), але немає жодного пішохідного переходу. Минулого року у цьому місці внаслідок наїзду вантажівки загинула дитина. Чи планується наносити зебру чи встановлювати тут обмежувальні дорожні знаки?

- Відповідно до дислокації дорожніх знаків у м. Охтирці по вул. Батюка до вул. Слобідської, пішохідні переходи передбачені лише на розі вулиць Батюка - Перемоги та Батюка - Слобідської. Інші місця улаштування пішохідних переходів, встановлення будь яких дорожніх знаків потребують погодження з управлінням патрульної поліції м. Суми. Станом на сьогоднішній день від органів поліції не надходило рекомендацій щодо необхідності встановлення додаткових пішохідних переходів або інших дорожніх знаків на вказаній ділянці дороги.

 - Що планує зробити Управління капітального будівництва у 2019 році? Що було зроблено торік?

- Плани та роботи Управління регламентовані Програмою економічного та соціального розвитку міста Охтирки, згідно з якою вони й виконуються.

 Записав Андрій Міхєєв

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg