Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Зустрілись ремесло і творчість
Зустрілись ремесло і творчість Печать
Автор ГородА   
02.04.2019 г.
Що таке «Глиняний день», який вже вдруге відбувся в Охтирській дитячій художній школі? Здається, думати довго не доведеться. Глина - це глина! Але не все так просто, як здається. Кераміка старіша за вас, вашу бабусю і всіх родичів разом узятих - це архаїчний матеріал. Але сьогодні - це ще й мистецтво, яке народжується з рук однієї людини і живе в руках іншої. Саме про це і був майстер-клас під назвою «Глиняний день».

 

Директор закладу Яніна Тищенко говорить, що минулорічний досвід надихнув на нові, більш далекоглядні плани. На майстер-клас 18 березня запросили старших школярів (від 12 років) для більш предметної, складнішої роботи в матеріалі:

Глиняний день - це захід, що відрізняється від решти своєю концепцією. Багато років поспіль ми проводимо різноманітні майстер-класи чи відкриті уроки, творчі заходи, які мають свій формат. Глиняний день посідає особливе місце. Працюючи з глиною, діти наче виходять за межі класу. Одночасно дізнаються більше про можливості та особливості матеріалу, про різні техніки і технологію, - пояснила директор.

Школярі працювали разом з викладачами: Світланою Беспалько, Сергієм Степановим, Анною Якимовою, Григорієм Протасовим, Сергієм Жидєлєм, Яною Вовк та іншими, обравши для себе найцікавіше - ліпити, малювати, працювати з печатками чи при гончарному крузі.

Наприклад, Кисіленко Аня вирішила ближче познайомитися з технікою оздоблення глиняного посуду, скориставшись архаїчними мотивами, а Таїсія Ахмерова у групі викладача Анни Якимової опановувала іншу роботу - декор посуду з використанням готових форм (печаток). З-під тих печаток вийшло червоне глиняне печиво.

Найскладніше, звісно, це спробувати себе при гончарному крузі. М'яти в руках глину й фантазувати, ким вона стане цього разу - ніколи. Викрутити з першого разу горнятко вдалося не кожному охочому. Але маючи за вчителя художника-кераміста Григорія Протасова, шанс у послідовних і зацікавлених учнів є. На думку ж самого художника, кераміка - це не тільки про глечики. Вона може стати чим завгодно - все залежить від рук, до яких вона потрапляє, і від думок художника. Це саме те, чим захоплює глина. «Фонтан» Марселя Дюшана - це теж кераміка, яка і досі провокує запитання про те, що ж таке мистецтво і де його межа.

Анна Протасова

ImageImage 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg