Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Прокуратура інформує
Прокуратура інформує Печать
Автор Админ   
05.03.2019 г.
Cтан роботи з вирішення звернень та запитів, прийому громадян, забезпечення доступу до публічної інформації в Охтирській місцевій прокуратурі за 2018 рік 

У минулому році до Охтирської місцевої прокуратури надійшло 500 звернень, проти 635 у 2017 році, що менше на 6,5 %. Таке зниження зумовлене тим, що відповідно до положень Закону України «Про прокуратуру» прокуратура не здійснює нагляд за дотриманням законодавства про звернення громадян. Цим же Законом органи прокуратури позбавлені повноважень щодо проведення перевірок у порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів. Також, під час надання відповіді заявнику роз'яснюється його право згідно Закону України «Про безоплатну правову допомогу» право на безоплатну правову допомогу.

Що стосується категорій вирішених звернень, то 142 або 18,4% від загальної кількості, це звернення з питань досудового розслідування, 74 звернень надійшло від учасників кримінального провадження. Здебільшого звернення надходили від потерпілих, захисників та інших учасників процесу. Зазначені звернення стосуються повноти стану досудового розслідування кримінального провадження та порушення працівниками поліції норм КПК України під час здійснення досудового розслідування.

На дії і рішення слідчих поліції надійшло 56 звернень, що на 12 % менше ніж у минулому році. Причинами надходження такої кількості звернень з питань досудового розслідування є незгода з законними рішеннями працівників правоохоронних органів, так і правова необізнаність громадян, яка полягає у недотримання вимог ст. ст. 303-307 КПК України під час оскарження рішень, дій чи бездіяльності слідчих.

З числа вирішених звернень у 2018 році задоволено 4 проти 6 минулого року. Спостерігається зменшення кількості задоволених звернень на 33,3 %, що стало наслідком змін в законодавстві.

До інших відомств для вирішення направлено 184 звернення і становить 36,8 % від кількості всіх прийнятих звернень. Такі звернення здебільшого належать до компетенції органів поліції, органів державної влади та місцевого самоврядування і стосуються питань охорони громадського порядку, соціального забезпечення, земельних відносин тощо.

Працівниками прокуратури повернуто заявникам 12 звернень, які не відповідали вимогам ст. ст. 5, 7 Закону України «Про звернення громадян».

У 2018 році на особистому прийомі громадян прийнято 215 звернень, що на 30% більше ніж у минулому році. Керівником прокуратури особисто прийнято 72 звернення, що становить 33,5% від загальної кількості прийнятих на особистому прийомі звернень прокурорами.

Протягом 2018 року прокуратурою розглянуто 2 запити на інформацію. Категорія запитів стосувалась питань організаційно-розпорядчої діяльності Охтирської місцевої прокуратури.

Випадків оскарження рішень щодо вирішення запитів про надання інформації в судовому порядку не було.

Охтирською місцевою прокуратурою здійснено ряд організаційних і практичних заходів з метою  забезпечення кваліфікованого та своєчасного вирішення звернень громадян, реального поновлення порушених прав. Насамперед, робота прокуратури спрямовувалася на захист прав і свобод людини та громадянина, зміцнення законності у регіоні.

 

За інформацією Охтирської місцевої прокуратури

 

 

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg