Головна
Чи вдасться активісту відновити клуб? Печать
Автор ГородА   
04.02.2019 г.
ImageЮрій Іванович Дечанський народився у 1986 році в Охтирці. Після завершення навчання у школі №8 планував поступати в аграрний інститут, але за станом здоров'я (серце) отримати аграрну освіту не вдалося.

Втім, цей напрямок по-справжньому цікавив Юрія. Починав він з голубів, потім дісталася у спадщину від бабусі хата в с. Велике Озеро. Вже 13 років поспіль він фермерствує. Вирощує худобу: корів, телят, баранів. Активно займається громадською діяльністю. Завдяки його безпосередній участі підлатали дорогу на В.Озеро, де він проживає разом з дружиною Олесею у (минулому працівницею Липоводолинської пошти) та двома дітьми: донькою Тетянкою та сином Дмитриком.

Село Велике Озеро одне з кількох сіл, які відносяться до Охтирської міської ради. Час від часу про нього згадують можновладці і знову забувають. То там відріже людей від цивілізації весняне підтоплення, то маршрутки перестають їздити розбитими великоозерськими дорогами, але переважно про селян, яких приєднали до міста, особливо не переймаються.

Бо у Охтирки власних проблем вистачає з головою. Якщо їх розгрібати від центру до околиць, черга до віддалених районів, на кшталт Великого Озера, можливо, не дійде ніколи.

Щоб уникнути подібного сценарію Юрій Дечанський намагається влаштовувати широкий розголос питань, які турбують односельців. Серед його планів - побудова нового дитячого майданчика та відновлення клубу в с. В.Озеро. Юрій хотів би стати квартальним, бо разом із новими повноваженнями отримав би й нові важелі для проведення змін, яких потребує село.

Але й без усіляких повноважень Дечанський намагається достукатися до влади. Нещодавно він зустрічався із мером Ігорем Алєксєєвим щодо відновлення роботи клубу в селі. Будівля закладу культури потребує ремонту, хоча б косметичного. Але, насамперед, потрібно, щоб заклад почав працювати. Тоді набагато більше шансів, що з'являться охочі допомогти клубу. Кувати залізо потрібно невідкладно, зараз, поки політики зацікавлені продемонструвати свої добрі наміри добрими справами, вважає сільський активіст.

Юрій Дечанський:

- Після розмови з мером Ігорем Юрієвичем маю певні надії на відновлення клубу у нашому селі. Я надав міському голові офіційне звернення, яке буде невдовзі розглянуте. Клуб необхідний в першу чергу для спілкування, розвитку молоді. Юнь шукає шляхи, як провести дозвілля і ми повинні їм щось запропонувати. Інакше вони все рівно знайдуть чим зайнятися, і на превеликий жаль, скоріш за все чимось не дуже гарним.

Також хотілося б для дітей села гарно обладнаний дитячий майданчик. Розваги на свіжому повітрі набагато корисніші від електронних гаджетів. Втім, будемо просуватися крок за кроком. Почнемо з клубу. Бо він потрібний усім: не тільки молоді, але й дітям, літнім людям.

А що потрібно для відновлення роботи клубу? Ми ж не просимо мільйонів.

Посада завклубу, оплата комуналки та якихось поточних витрат. От і все. При наявності матеріалів, можна робити косметичний ремонт самотужки. Я особисто готовий допомагати, знайду односельців, які на добровільних засадах також погодяться працювати. Відремонтуємо, як для себе - у селі всі з руками. Підбілимо, підфарбуємо і хай працює.

Андрій Міхєєв

 

Без участі громади - навряд чи

Кілька слів на тему клубу Великого Озера прозвучали на сесійному засіданні Охтирської міської ради 29 січня з подачі депутата Олександра Шнайдера. Ідея виступу - клуб треба відремонтувати, щоб не стояв пусткою, а працював на користь. За словами міського голови Ігоря Алєксєєва, у структурі бюджету цього об'єкта немає, відповідно немає і фінансування. За таких умов без ініціативи мешканців і їхньої предметної участі діла не буде.

Хто пам'ятає роботу попереднього скликання ради, клуб і ФАП Великого Озера вже відновлювалися за втручання тодішнього депутата Віктора Марущенка. Якщо об'єкти занепали, очевидно до цього причетні і місцеві жителі. Те ж саме в сесійній залі «прошелестіло» і про дитячій майданчик на селі.

Анна Протасова