Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Інформує Охтирський МЦ: пільги для багатодітних сімей
Інформує Охтирський МЦ: пільги для багатодітних сімей Печать
Автор ОМЦБД   
16.01.2019 г.
Багатодітна сім'я - сім'я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує. До складу багатодітної сім'ї включаються також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, - до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років.

 «Документом, що підтверджує статус багатодітної сім'ї і дітей з такої сім'ї та їхнє право на отримання пільг є відповідне посвідчення», -роз'яснюють юристи Охтирського МЦ з ндання БВПД. Посвідчення видається структурними підрозділами районних, районних у м. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчими органами міських, районних у містах рад (відділ у справах сім'ї, молоді та спорту), у тому числі через центри надання адміністративних послуг одному з батьків відповідно до місця реєстрації протягом 10 робочих днів після подання документів.

Посвідчення видається безкоштовно, строк дії якого визначається окремо для кожної багатодітної сім'ї. Дітям з багатодітної сім'ї посвідчення видається з 6 років.

Пільги, що надаються багатодітним сім'ям:1) 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожного члена сім'ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю);2) 50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах норм, визначених законодавством.

Площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, становить 21 кв. метр опалюваної площі на кожного члена сім'ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю;

3) 50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення;

4) позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів.

Пільги щодо плати за користування житлом (квартирної плати), комунальними послугами та вартості палива, передбачені пунктами 1-3 частини третьої цієї статті, надаються багатодітним сім'ям незалежно від виду житла та форми власності на нього.

Дітям з багатодітних сімей надаються такі пільги:

1) безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів;

2) щорічне медичне обстеження і диспансеризація в державних та комунальних закладах охорони здоров'я із залученням необхідних спеціалістів, а також компенсація витрат на зубопротезування;

3) першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація;

4) безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі районних, та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання за наявності посвідчення встановленого зразка, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду - також електронного квитка, який видається на безоплатній основі;

5) безоплатне одержання послуг з оздоровлення та відпочинку.

Довідково:

ст.1 Закону України «Про охорону дитинства»;

Закон України «Про оздоровлення та відпочинок дітей".

Охтирський місцевий центр -
42706, м. Охтирка, вул. Перемоги,13. тел. (05446) 4-22-23

 

Великописарівське бюро правової допомоги -
42800,  смт. Велика Писарівка, вул. Ярослава Мудрого,1. тел. (05457) 5-15-20,  

Лебединське  бюро правової допомоги -
42200,  м. Лебедин, пл. Соборна,29. тел. (05445) 2-14-12

Тростянецьке бюро правової допомоги -
42600,  м. Тростянець, вул. Леоніда Татаренка, 4. тел. (05458) 6-60-52

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги -

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України - безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg