Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Субсидію не призначають? Не здавайтеся!
Субсидію не призначають? Не здавайтеся! Печать
Автор ГородА   
26.11.2018 г.
ImageСтаном на 1 листопада житлова субсидія у нашому місті призначена 3621 сім'ї, що становить 18,9% від загальної кількості. Цікаво, що серед охтирських субсидіантів питому вагу складають родини, які отримують допомогу попри неможливість призначення їм субсидії на загальних підставах. Як же так сталося?

З метою вирішення питань «проблемних» сімей при виконкомі Охтирської міської ради працює комісія з призначення соціальних виплат та надання пільг окремим категоріям громадян. Посадовці вивчають документи, надані претендентами на субсидію, а крім цього ще фактичні побутові умови родин, і якщо вважають, що насправді людям потрібна допомога - зазвичай йдуть назустріч. Рішення про призначення субсидій ухвалюється виключно на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов сім'ї. Про те, що охтирчанам здебільш не відмовляють яскраво свідчить статистика.

З початку року проведено 19 засідань, на яких розглянули 917 заяв (задовольнили 902, що становить 98,3%), а саме:

- на понаднормову площу житла - 489;

- про розрахунок субсидії виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, які фактично в ньому проживають - 281;

- у разі здійснення купівлі на суму, яка перевищує 50 тис.грн. - 9;

- особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні на підставі договору найму житла - 26;

- особам, які зареєстровані у приміщенні, та сплачують  за житлово-комунальні послуги на розділені особові рахунки - 19;

- особам, середньомісячний дохід яких менше мін. зарплати - 64;

- особам, у яких відсутні доходи - 6;

- особам, які мають у володіння транспортний засіб (ТЗ) з дати випуску якого минуло менше п'яти років - 2;

- внутрішньо переміщеним особам, які проживають не за місцем реєстрації без укладення договору найму житла - 6.

Таким чином, навіть якщо ви по «діагоналі» пробігли нормативні документи й побачили, що вам нібито повинні відмовити у наданні субсидії, звернутися до Управління соцзахисту населення Охтирської міської ради (УСЗН) по вул. Перемоги, 1 аж ніяк не завадить. Бо шанси отримати субсидію доволі непогані. Кожній четвертій охтирській родині допоміг саме згаданий метод.

 

Але, як пояснили в УСЗН, розраховувати на допомогу все-таки варто не всім. Немає шансів отримати субсидію ніяким чином в т.ч. за рішенням комісії тим, у кого відсутні доходи або доходи менші від мінімальної заробітної плати, і така особа перебувала за кордоном сукупно більше 60 днів протягом періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії.

Єдине виключення з цього правила - громадяни, які в період, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, документально підтвердили шляхом надання легалізованих в Україні документів набуття страхового стажу в інших країнах, з якими укладено договори про соціальне забезпечення, перелік яких розміщується на офіційному веб-сайті Мінсоцполітики.

А ще ніхто не допоможе боржникам із сплати аліментів та тим, у кого опалювана площа квартири перевищує 120 кв.м (будинку - 200 кв.м).

В УСЗН перечислили усі випадки, коли житлова субсидія хоч і не призначається (у т.ч. на наступний період), але комісія з призначення соціальних виплат та надання пільг окремим категоріям громадян все ж таки може ухвалити позитивне рішення. Ось вони.

 

1. Будь-хто із складу домогосподарства або член сім'ї особи із складу домогосподарства має у своєму володінні транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації і з дати випуску якого минуло менше п'яти років (крім мопеда). До транспортних засобів належить і причіп до автомобіля.

 

2. У складі домогосподарства або у складі сім'ї члена домогосподарства є особи, що досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, і в цьому періоді:

доходи були відсутні або менші, ніж розмір мін. зарплати;

не сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому від мінімального, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії (крім випадків, коли наявна заборгованість роботодавця із виплати заробітної плати та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за цих осіб).

Виключення робиться тільки для громадян:

які навчалися за денною формою навчання або зареєстровані у службі зайнятості як безробітні і в цей період навчалися в центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості;

отримували хоча б один із таких видів доходу, як пенсію, стипендію, допомогу при народженні (усиновленні) дитини, допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, допомогу по догляду за особами з інвалідністю I і II групи внаслідок психічного розладу, допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, допомогу по безробіттю.

 

3. Будь-хто із складу домогосподарства або член сім'ї особи із складу домогосподарства протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії здійснив купівлю або іншим законним способом набув право власності (спадщина або дарування) на земельну ділянку, квартиру (будинок), ТЗ та інше  на суму, яка перевищує 50 тис. гривень;

 

4. УСЗН отримало інформацію про наявність простроченої понад 2 місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день звернення за призначенням житлової субсидії (340 грн.);

 

5. УСЗН отримало інформацію про наявність у домогосподарства, що одержувало житлову субсидію у попередньому опалювальному (неопалювальному) сезоні, простроченої понад 2 місяці заборгованості з оплати обов'язкової частки платежу за житлово-комунальні послуги, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн.);

 

Також, якщо у складі домогосподарства або у складі сім'ї члена домогосподарства є особи, які, за даними Єдиного реєстру боржників, мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад 3 місяці, але вони є алко- або наркозалежними, що підтверджується довідкою від лікаря.

 

***

Коли у члена домогосподарства або у члена сім'ї особи із складу домогосподарства, відсутні доходи або доходи менші від мін.зарплати, позитивне рішення комісія з призначення соціальних виплат та надання пільг окремим категоріям громадян може бути прийнято лише у разі, коли такі особи:

перебувають у складних життєвих обставинах, викликаних тривалою хворобою, що підтверджується висновком (довідкою) лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я (ЛКК);

особа або інші члени домогосподарства надають соціальні послуги, перебувають у місцях позбавлення волі;

члени домогосподарств є алко- або наркозалежними, що підтверджується довідкою від лікаря;

на момент призначення житлової субсидії сплачують єдиний соціальний внесок у розмірі, не меншому ніж мінімальний, протягом 2 місяців підряд перед звернення за призначенням житлової субсидії

 

Андрій Міхєєв

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg