Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Газовики захотіли більше. Пропонують платити за мороз на вулиці
Газовики захотіли більше. Пропонують платити за мороз на вулиці Печать
Автор ГородА   
26.11.2018 г.
ImageНовина про зміну умов розрахунків за спожитий газ сколихнула громадську думку. Підприємство «Сумигаззбут» повідомило споживачам, що до рахунків за лічильником відтепер додаватимуть кілька кубів газу. Назвали це нововведення приведенням об'єму спожитого газу до стандартних умов.

Ті зі споживачів газу, хто користується електронним кабінетом, тривалий час не звертали уваги на вкладку під назвою «ЯК ПРИВЕСТИ ОБ'ЄМ СПОЖИТОГО ГАЗУ ДО СТАНДАРТНИХ УМОВ». А треба було. Бо за хитромудрими фразами крилася проста річ - як змусити людей платити більше.

Газовики пояснюють, що існує шість груп коефіцієнтів для приведення об'єму газу до стандартних умов, в залежності від місця розташування лічильника.

А стандартні умови - це температура повітря 20 градусів за Цельсієм та абсолютний тиск 760 мм ртутного стовпчика.

Більшість лічильників, які встановлено у споживачів, - пояснюють газовики, - рахують об'єм газу в робочих умовах - без корекції температури та тиску. Якщо потребується визначити об'єм у стандартних умовах, треба застосувати коефіцієнт, тобто збільшити кількість спожитого газу на 1 чи 5 кубів. Бо зимою холодно, а лічильники за холодної погоди не вірно обраховують обсяги блакитного палива, яке від морозу стискається

Виходить наші тарифіковані лічильники - це нікчемне фуфло? А ми їм вірили?

Користувачі фейсбук відгукнулися на новину оперативно.

«Логика есть, конечно, с точки зрения физики, но в паспорте счетчика указан диапазон рабочих температур -25 ... +50 С. И погрешность в этом диапазоне температур 1,5-3%. То есть, может получиться так: погрешность +3% да еще 1% доначислили. Итого переплата на 4% - а это уже не так и мало», - написав Ігорь Кірієнко.

А Мирослав Нікулін додав: «А газ из магистральной трубы они отбирают в Африке, что ли? И, получается, летом, при жаре, они должны уменьшать начисления? Остап Бендер отдыхает...»

Ігорь Золотарьов запропонував газовикам розповісти не про додаткові куби в мороз, а про якість газу, на якому й макаронів не звариш без електрочайника.

Біда з тим газом. Мало того, що навішали лічильників на багатоповерхівки, щоб усі гуртом колгоспну кашу варили, та й ціна - космічна, з огляду на якість продукту. А тепер під ялинку іще одна цукерка! Щось тут не так. Тема для гарних юристів, я думаю.

Анна Протасова

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg