Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Як в Охтирці писали Всеукраїнський радіодиктант
Як в Охтирці писали Всеукраїнський радіодиктант Печать
Автор ГородА   
19.11.2018 г.
9 листопада - День української писемності та мови. В цей день відбуваються тематичні заходи, читання віршів, літературні вечори. Кожного року по радіо лунає традиційний диктант, у якому можуть взяти участь всі охочі - навіть за межами України.

Нині Всеукраїнський диктант лунає уже вісімнадцятий раз. З кожним роком число учасників написання диктанту збільшується, як свідчить статистика. Протягом останніх 17 років ця акція із звичайної перевірки знань з української мови виросла до масштабного міжнародного флешмобу.

Гасло цьогорічного диктанту «Нас багато. Ми різні. Але нас об'єднує спільна мета». 

«Держкомтелерадіо запрошує усіх охочих долучитися до акції, зібратися родиною, колективом, організувати написання у закладі, де ви працюєте або навчаєтесь. Адже мета радіодиктанту не тільки перевірка своїх знань української мови, а єднання», - зазначив багаторічний учасник радіодиктанту, перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак. 

ЯК ЦЕ СВЯТО ПРОЙШЛО В ОХТИРЦІ?

Радіодиктант писали у міській раді, у школах, бібліотеках та в інших установах міста.

У районній бібліотеці 9 листопада відбувся День інформації, була розгорнута книжкова виставка, вікторина, лунали українські пісні і, звичайно, шанувальники українського слова писали диктант. У міській бібліотеці також зібрались працівники та користувачі бібліотеки, щоб приєднатись до акції і підтримати українську мову.

У школах це було справжнє свято - учні і вчителі у вишиванках пишуть диктант «КРИЛА УКРАЇНИ», пишуть про мрії, у всіх вони різні...

Деякі охтирчани писали вдома самостійно. А деякі ще зовсім не розуміють значення цього свята, дивуються з того диктанту... 

НАВІЩО ВИ ПИШЕТЕ ДИКТАНТ?

- АННА ПАСТЕРНАК, підприємець, філолог за освітою. «Цього року я пишу диктант вперше. Чому пишу? Вирішила долучитися до акції і підтримати свою рідну мову. Це прикро, але сьогодні в Україні треба боротись за свою рідну мову... Пишу диктант, бо люблю Україну, люблю нашу рідну мову,  поважаю традиції нашого народу і передаю свою любов своїй донечці».

ОЛЕКСАНДР КУЧЕР, пенсіонер, колишній директор спортшколи. Поспішав додому, щоби встигнути на диктант. «Я - українець, долучаюсь до акції».

ТЕТЯНА ГЛУШКОВА, пенсіонерка. «Пишу диктант вісімнадцятий раз. Весь світ пише. Вважаю, що диктант - це іспит нації на знання української мови і водночас єднання українців усього світу. Треба весь час себе тримати в тонусі. І це захоплює».

НАТАЛКА ФАЛЬОВА, державний службовець диктант цьогоріч не писала, бо в цей час відбувалася сесія міської ради, на якій вона була задіяна. «Але мої колеги. Вільні від сесії зібрались у кабінеті і писали диктант. Зібрали тексти і чекають на перевірку знань».

ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ.

Дорослі боряться за мову, долучаються до акції, єднаються, а для дітей рідна мова - українська, і це звичайне явище.

ЖАННА ГРОМАК, вчитель початкових класів. «Тиждень початкових класів був присвячений українській мові, українській поезії. Мої діти вже потихеньку починають писати вірші. Напередодні свята української писемності я запросила до своїх учнів місцеву поетесу ТЕТЯНУ АКІМЕНКО. Вона читала свої вірші, слухала дитячі, разом розбиралися у творчості, читали вірші українських поетів.

Сучасні діти сприймають українську мову як свою рідну, і їм не треба за неї боротися, вони просто нею навчаються, спілкуються, дивляться мультики і фільми. Якось у спілкуванні мій учень висловив прикрість, соромився, що розмовляє суржиком, а не щирою українською. То я заспокоїла дитину, бо що ж вдієш, ми - прикордонна зона, але вдосконалюючи українську, суржик з часом відійде. Нашим дітям простіше бути патріотами. І взагалі, в початкових класах немає такої проблеми, як  питання мови». 

«Головне усім нам робити свою справу з любов'ю, відчувати політ, і тоді обов‘язково мрія здійсниться!», -  такими  словами закінчився Всеукраїнський диктант. Диктант читав український лінгвіст ОЛЕКСАНДР АВРАМЕНКО.

«Нас багато. Ми різні. Але нас об'єднує спільна мета».

Марина Мороз

ImageImage 

 

 

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg