Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Заплатив - погрівся. Грошей немає - мерзни
Заплатив - погрівся. Грошей немає - мерзни Печать
Автор ГородА   
19.11.2018 г.
«За борги українцям відключатимуть опалення», - такими заголовками наповнилися різні інформаційні джерела країни. За змістом повідомлень виходило, що з 1 грудня опалювальний сезон може зупинитися будь-коли.

Бо НАК «Нафтогаз» отримав право припиняти постачання блакитного палива навіть в мороз, якщо виробник теплової енергії не розрахувався з боргами. Масла в цей інформаційний вогонь додали облгази, які прямо звинуватили НАК «Нафтогаз» у лобіюванні відключень теплогенеруючих підприємств, від яких узимку гріється населення. То що ж виходить: дурно лякають, чи справді є чого боятися? 

Позиція облгазу - винуватий Нафтогаз

26 жовтня ПАТ «Сумигаз» розповсюдило на своїй офіційній сторінці повідомлення, яким добряче налякало людей. Зима - це завжди ризик: на вулиці холодно, в квартирах теж не завжди тепло, скільки за рахунками не плати. Але заява учасника газового ринку: «Цієї зими НАК «Нафтогаз Україна» отримає право відключати котельні в будь-який момент. Навіть в морози», - додала напруги.

«Сумигаз» повідомляв, що «Нафтогаз» пролобіював право на відключення виробників теплової енергії для потреб населення взимку. Компанія надаватиме окремі письмові доручення для кожного підприємства. «Оскільки «Сумигаз» розподіляє газ до всіх споживачів області, то ми негайно будемо інформувати місцеві органи влади, підприємства ТКЕ, регулятора, громади про отримання доручень від НАК «Нафтогаз України». Адже припинення транспортування природного газу до котелень взимку неминуче призведе до соціальної напруги», - цитує сайт комерційного директора ПАТ «Сумигаз» Дениса Черненка.

Повідомляється, що держрегулятор - НКРЕКП - не підтримав прохання усіх газорозподільних компаній не відключати тепломережі за дорученням Нафтогазу. Навпаки, в комісії ухилення від відключення тепловиків вважатимуться зловживанням монопольним становищем та передбачає додаткові фінансові стягнення.

Якщо протягом 3-х днів після отримання письмового доручення від НАК «Нафтогаз України» на відключення, теплопостачальні підприємства не врегулюють відносини з державним монополістом, ПАТ «Сумигаз» буде змушене розпочати заходи з припинення розподілу газу до об'єктів.

У ПАТ «Сумигаз» наголошують, що вони не продають, не постачають природний газ та не отримують кошти за нього. Згідно нормативів розподілу коштів за газ на листопад місяць понад 85% отримує НАК «Нафтогаз України». Він же є єдиним оптовим постачальником газу для підприємств ТКЕ.

Газовики вже підготували інформацію про борги населення. Повідомляється, що поточні неплатежі в області сягнули 384 млн грн., у зв'язку з чим припинено постачання газу для 1,5 тис. злісних боржників. Несвоєчасна оплата за спожитий газ негативно вплине на стабільність постачання блакитного палива всім споживачам Сумської області, попереджають у «Сумигаз Збут», за даними якого найчастіше заборгованість накопичують жителі багатоповерхівок, на яких припадає половина загального боргу області. Зараз борг на суму понад 5 тис. грн. мають 1,5 тис. клієнтів «Сумигаз Збут», а понад 10 тис. грн. - 452 домоволодіння. Найбільша сума заборгованості становила 155 тис. грн.

«Через низьку платіжну дисципліну значної кількості клієнтів у компанії утворюється дефіцит коштів, що створює труднощі для функціонування газової галузі в області. Фінансування недостатньо для проведення регламентних робіт і якісного обслуговування клієнтів, розвитку сервісів. У зв'язку з цим за січень-липень 2018 року вже 13 тис. боржників отримали попередження про припинення поставок газу в разі непогашення боргу. Майже 1,5 тис. клієнтам газопостачання вже призупинено. Їх сумарна заборгованість становить майже 6 млн грн.», - цитує директорку Олену Руденко сайт компанії. 

Нафтогаз заспокоює, але гарантій не дає

Аби об'єктивно говорити з читачами на складну газову тему, звертаюся до Департаменту з корпоративних комунікацій Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України»

з проханням розтлумачити ситуацію, бо зміст заяви «Сумигазу» місцями видається тенденційним. Чи правда, що споживачам цієї зими треба боятися не тільки морозу, а ще й «Нафтогазу», який нібито перекриватиме «кисень» котельням, як тільки захоче? Відповідь надійшла. У «Нафтогазі» при написанні роз'яснень орієнтуються на виваженість. «Мови ворожнечі» не застосовують, але й не гарантують, що відключень не станеться. Подаю дослівно.

«Для уникнення ситуацій, пов'язаних з обмеженням чи припиненням газопостачання, підприємствам теплової енергетики (ТКЕ) достатньо чітко дотримуватися вимог законодавства та договірних умов, зокрема вчасно розраховуватись за спожитий газ.

У випадку, якщо підприємство ТКЕ все ж порушило вимоги законодавства щодо закупівлі газу в рамках спецобов'язків, вчасно не вжило заходів щодо врегулювання заборгованості (реструктуризації, тощо) - «Правила постачання природного газу» прямо зобов'язують тепловика самостійно припинити споживання газу.

Якщо підприємство ТКЕ не дотримується і цих вимог - законодавство з 1 грудня 2018 року зобов'язує Нафтогаз ініціювати процедуру обмеження (припинення) газопостачання такого боржника. При цьому фізичне обмеження газопостачання, згідно законодавства, здійснюється газорозподільчим підприємством («облгазом»), до мереж якого приєднаний відповідний споживач.

Нещодавно згадані в медіа зміни стосуються Правил постачання, Кодексу ГТС і Кодексу ГРМ та уточнюють порядок обмеження (припинення) постачання, транспортування, розподілу природного газу (з урахуванням очікуваного переходу з 01.12.2018 до добового балансування з використанням Інформаційної платформи Оператора ГТС) як з ініціативи постачальника, так і без його участі. Негативна реакція окремих «облгазів» на ці зміни ще раз підтверджує їх небажання виконувати встановлений законодавством порядок і свої безпосередні функції щодо забезпечення належної експлуатації газорозподільних систем та недопущення виникнення несанкціонованого відбору.

Нафтогаз закликає підприємства ТКЕ дотримуватися законодавства та договірних умов, вчасно розраховуватися за спожитий газ, не допускати ситуацій, які б ставили під загрозу стабільне проходження опалювального періоду».

Станом на 6 листопада 2018 р. сумарна прострочена заборгованість підприємств ТКЕ, ТЕЦ перед НАК «Нафтогаз України» складає близько 26,9 млрд грн. Це свіжі дані компанії. 

Юристи радять не боятися й готувати позови

За словами експертів, в зоні ризику практично всі теплогенеруючі підприємства, бо винні майже всі. Якщо від газу відключать якусь умовну ТЕЦ, батареї стануть холодними у всіх будинках, дитячих садках, школах і лікарнях, які підключені до мережі підприємства. Але є нюанс. «Відключення від опалення в зимовий період, по суті, є порушенням конституційних прав людини. Адже технічно перекрити тепло для окремих боржників неможливо, а провести масове відключення всього будинку за наявності заборгованості лише у пари абонентів постачальник не може - його просто завалять позовами від тих абонентів, у яких немає боргів. Іншими словами, законодавчо таке право у постачальника є, але на практиці його майже неможливо застосувати», - цитують ЗМІ юристів Асоціації ОСББ «Розвиток самоврядування». 

А як у них? Без популізму і патерналізму

Я вже хотіла закрити тему, як натрапила на допис, де людина ділиться своїм досвідом перебування у Лондоні. Пише, що прокинувшись у друзів удома раптом зрозумів, що в квартирі дуже холодно. На дворі було +2, у приміщенні, звичайно ж, тепліше, але дуже сиро.

Пішов шукати, як увімкнути опалення. І виявив у комірчині газовий лічильник, незвичний для нас. Вставляєш свою картку, на якій є гроші, і газ пішов. Витягнув картку - газ припинився. Закінчилися гроші - сиди без тепла і гарячої води. Ніхто не приходить і нічого тобі не відрізає. Абсолютно справедлива система оплати. Платиш за те, скільки спалиш. Хочеш економити - використовуй менше.

 

Анна Протасова

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg