Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Обережно - кліщі!
Обережно - кліщі! Печать
Автор Админ   
05.11.2018 г.
Кліматичні умови Охтирського району є оптимальними для розвитку та широкого розповсюдження членистоногих, в тому числі кліщів. Комахи є носіями особливо небезпечних інфекцій - Лайм-бореліозу, рікетсіозів, . Кліщі добре переносять зміни температур, особливо низьких, та потребують багато вологи для своєї життєдіяльності. Всі ці умови забезпечує  природа нашого регіону.

Протягом 2018 року за медичною допомогою  щодо укусів кліщами до медиків звернулися 208 наших земляків, з них, лише за минулий тиждень - 14. Це значно більше, ніж в попередні роки. Даються взнаки походи людей в ліс за грибами.

Системний кліщовий Лайм - бореліоз за останні 10 років набув особливого розповсюдження в Україні і Охтирському районі Він характеризується значною інтоксикацією організму, лімфаденітом, ураженням центральної та периферичної нервової системи, серця, суглобів, очей, сечо - статевих органів. Лише влітку 2018 року в районі зареєстровано 9 випадків таких захворювань.

Особи, до яких інфікований від гризунів кліщ присмокчеться в другій або третій декаді  листопаду, відмітять ознаки хвороби  в січні наступного року. Терміни розвитку хвороби залежать від кількості збудників, занесених кліщем в організм людини та стану його імунної системи.

При попаданні на тіло людини або тварини кліщ відшукує найтонші ділянки шкіри - шия, голова, ділянки біля вух, під пахвами, у паху, під колінами. Присмоктування відбувається непомітно, внаслідок особливих властивостей слини кліща, яка містить біологічні знеболюючі речовини.

Ризик бути укушеними є актуальним не тільки при виїздах на природу, але і після відвідувань міських парків відпочинку, приміських дач, садів.

Проти Лайм-бореліозу специфічна профілактика (вакцинація) не розроблена. З метою запобігання захворювання треба знати і виконувати такі заходи:

- регулярно розчищати місця перебування людей - косити траву, знищувати бур'яни, прибирати та спалювати чагарники;

- нищити комах хімічними засобами;

- нищити мишовидних гризунів - носіїв личинок та німф кліщів;

- застосовувати засоби індивідуального захисту від кліщів;

- після відвідувань лісів і садів проводити само - і взаємоогляди;

- застосовувати репеленти, які пропонує аптека. Захисні властивості обробленого  одягу зберігаються до 5 діб. Дощ, вітер, спека і піт скорочують термін дії препаратів.

            Алгоритм дій при укусі кліщем:

            Для видалення кліща слід терміново звернутися до лікувально-профілактичного закладу, в травматологічний пункт або в хірургічний кабінет.

            При неможливості звернення - видалити кліща самостійно, при цьому не залишити його голову у товщі шкіри.

            Після видалення кліща місце укусу дезінфікувати 70% спиртом або 5% спиртовим розчином йоду, а руки вимити теплою водою з милом.

            Видаленого кліща слід спалити.

   Виконання цих порад гарантує безпеку від Лайм-бореліозу після відвідування лісу, саду або парку.

 

           

Лікар з загальної гігієни      Богданов Ю.М.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg