Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Ваше авто зупинила поліція? Ваші права
Ваше авто зупинила поліція? Ваші права Печать
Автор ГородА   
05.10.2018 г.
Для того, щоб захистити свої права, потрібно знати їх та вміти довести, якщо вважаєте, що їх порушують.

Закон України «Про національну поліцію» (ст.35) передбачає виключний перелік підстав зупинки авто:

Поліцейський має право і обов'язок зупиняти транспортний засіб у виключних випадках.

1. Поліцейський може зупиняти транспортні засоби у разі:1) якщо водій порушив Правила дорожнього руху;2) якщо є очевидні ознаки, що свідчать про технічну несправність транспортного засобу;3) якщо є інформація, що свідчить про причетність водія або пасажирів транспортного засобу до вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, або якщо є інформація, що свідчить про те, що транспортний  засіб чи вантаж можуть бути об'єктом чи знаряддям учинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення;4) якщо транспортний засіб перебуває в розшуку;5) якщо необхідно здійснити опитування водія чи пасажирів про обставини вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути;6) якщо необхідно залучити водія транспортного засобу до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським або як свідка під час оформлення протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів дорожньо-транспортних пригод;7) якщо уповноважений орган державної влади прийняв рішення про обмеження чи заборону руху;8) якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху;9) порушення порядку визначення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв.

Під час зупинки автомобіля поцейський зобов'язаний:

привітатися;

чітко й зрозуміло назвати свою посаду, звання та прізвище; повідомити про причину зупинки транспортного засобу, суть звернення, суть скоєного правопорушення у випадку його вчинення.

На вимогу поліцейський зобов'язаний пред'явити своє службове посвідчення не випускаючи його із рук  (ч. 3 ст. 18 ЗУ «Про Національну поліцію»).

Увага!!!

Документи надавати в руки поліцейського не обов'язково, достатньо показати в розгорнутому вигляді. Вимога працівника поліції передати йому у руки документи протиправна

Пам'ятайте!!!

У взаємовідносинах з учасниками дорожнього руху працівнику поліції забороняється: звертатися на «ти»; використовувати погрозливі чи ображаючі жести; допускати при спілкуванні зневажливий тон, грубість; пред'являти безпідставні звинувачення.

Законом України «Про правила дорожнього руху» (підпункт 2 п. 2.4) передбачено перелік документів, що надаються для перевірки:  (п. 2.1 цього ж Закону)

а) посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії;б) реєстраційний документ на транспортний засіб;в) у разі встановлення на транспортних засобах проблискових маячків та (або) спеціальних звукових сигнальних пристроїв - дозвіл, виданий уповноваженим органом МВС, а у разі встановлення проблискового маячка оранжевого кольору на великогабаритних та великовагових транспортних засобах - дозвіл, виданий уповноваженим підрозділом Національної поліції.г) на маршрутних транспортних засобах - схему маршруту та розклад руху; на великовагових і великогабаритних транспортних засобах та транспортних засобах, що здійснюють дорожнє перевезення небезпечних вантажів, - документацію відповідно до вимог спеціальних правил;ґ) поліс (сертифікат) обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

д) у разі встановлення на транспортному засобі розпізнавального знака "Водій з інвалідністю" - документ, що підтверджує інвалідність водія або пасажира (крім водіїв з явними ознаками інвалідності або водіїв, які перевозять пасажирів з явними ознаками інвалідності).

Перевірка документів проводиться у випадках (ст.32 Закону України «Про національну поліцію»):

1) якщо особа володіє зовнішніми ознаками, схожими на зовнішні ознаки особи, яка перебуває в розшуку, або безвісно зниклої особи;

2) якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення;

3) якщо особа перебуває на території чи об'єкті із спеціальним режимом або в місці здійснення спеціального поліцейського контролю;

4) якщо в особи є зброя, боєприпаси, наркотичні засоби та інші речі, обіг яких обмежений або заборонений, або для зберігання, використання чи перевезення яких потрібен дозвіл, якщо встановити такі права іншим чином неможливо;

5) якщо особа перебуває в місці вчинення правопорушення або дорожньо-транспортної пригоди, іншої надзвичайної події;

6) якщо зовнішні ознаки особи чи транспортного засобу або дії особи дають достатні підстави вважати, що особа причетна до вчинення правопорушення, транспортний засіб може бути знаряддям чи об'єктом вчинення правопорушення.

 

Поліція для виконання покладених на неї завдань вживає заходів реагування на правопорушення (превентивні поліцейські заходи)1. Поліція може застосовувати такі превентивні заходи:1) перевірка документів особи;2) опитування особи;3) поверхнева перевірка і огляд;

Примітка: поверхнева перевірка - це  здійсненням візуального огляду особи, проведенням по поверхні вбрання особи рукою, спеціальним приладом або засобом, візуальним оглядом речі або транспортного засобу. Здійснюється поліцейським відповідної статі.4) зупинення транспортного засобу;5) вимога залишити місце і обмеження доступу до визначеної території;6) обмеження пересування особи, транспортного засобу або фактичного володіння річчю;7) проникнення до житла чи іншого володіння особи;8) перевірка дотримання вимог дозвільної системи органів внутрішніх справ;9) застосування технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, засобів фото- і кінозйомки, відеозапису;10) перевірка дотримання обмежень, установлених законом стосовно осіб, які перебувають під адміністративним наглядом, та інших категорій осіб;11) поліцейське піклування.                                   

У ВАС ВИНИКЛИ ПИТАННЯ?

Звертайтеся до Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою: м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. Режим роботи: 800-1700 щодня, без перерви, крім суботи та неділі.  Телефон 05446-4-22-23.

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg