Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Район arrow День села в Чернеччині
День села в Чернеччині Печать
Автор Андрій Міхєєв   
19.09.2018 г.
Image15 вересня в Чернеччині відсвяткували День села. Захід приурочили до 75-річчя з дня визволення населеного пункту від нацистських загарбників.  Згадали односельців, які віддали життя за визволення країни від ворога, поклали квіти , пом'янули хвилиною мовчання та подякували за мир, цінність, якого сьогодні відчувається набагато глибше.

Біля чернеччинського Будинку культури, якому щойно виполнилося 60 років, влаштували глядацьку залу, а майданчик навколо сходів став головною сценою свята. Вже о півдні в центрі села було багатолюдно.  А до 16 години - часу, коли офіційно стартувала святкова програма, глядачів ще збільшилося. Гості приїжджали звідусіль. Не тільки з навколишніх сіл, але й з віддалених куточків Охтирщини, а також з міста і, навіть, із сусідніх районів.

Значну роль у популярності заходів в Чернеччині зіграв «Гарбуз-фест» - перший гарбузяний фестиваль у нашій місцевості.  Обабіч центральної вулиці вистроїлися ряди з проробками із городини. Оригінальні фігурки і композиції виготовлювалися власноруч з баклажанів, огірків, картоплі, але, насамперед, з гарбузів.

З жовтих, зелених, помаранчових. Довгих, грушоподібних, кругленьких. Гарбузи були всюди - прикрашали сцену, виносні лотки, слугували тарілками й чашками. Найбільшими екземплярами оздобили фотозони. Аніматор у костюмі Пана Гарбуза, охоче позував любителям світлин.

Зі сцени поздоровляли мешканців об'єднаної територіальної громади її очільник Роман Бублик  та депутат Чернеччинської сільради, директор ПСП «Хухрянське» Микола Смілик. Останній до слів привітання долучив подарунок - яскравий феєрверк, який став мажорним акордом фінальної частини «Гарбуз-фесту». Почесні гості, а їх прибуло чимало - приїжджали навіть з Сум, також підкріпляли теплі слова подарунками.

Організатори відзначали працівників культури, багатодітні сім'ї, новонароджених  чернечан, молоді пари, які побралися цьогоріч... Були у довгому списку нагороджених й місцеві підприємці, які дбають про розвиток громади. Правда, не усі вони свої подарунки отримали на сцені. Бо таку собі обрали роботу - працювати, коли більшість відпочиває.

Василь Лахман, який тривалий час підтримував спорт в селі, а особливо футбольну команду «Ворскла», цілком заслуговував бути викупаним у оплесках земляків. Але саме під час церемонії нагородження підприємців він готував для гостей свята. Тому, хоч  і був неподалік, не мав змоги ні руки ополоснути, ні вогнище без нагляду лишити.

ImageОрганізатори перемежували виступи та вітання з концертними номерами, утримуючи увагу глядачів навколо головної сцени. Але водночас працювала і «мала» сцена. Там лунала виключно жива музика, грав баян, задавали ритм музиканти-ударники і танцювали пари, здебільш поважного віку.

Понад три десятки  номерів підготували артисти для Чернеччинського свята. Особливо запам'ятався виступ співачки з Хухри. Енергійна мов запальничка Вікторія Смоленко піднімала танцювати, навіть тих, хто прикипів до лавочок.

Для дітей облаштували ігрові зони, працював батут, надувний атракціон. Дорослі могли посмакувати  шашликами, капустняком, та ще цілою добіркою домашніх страв. Пропонувалися й різні випічки та смаколики, які, втім,  дуже швидко розмели.

Налагоджене автобусне сполучення з Охтиркою сприяло відвіданню містянами чернеччинського свята. Ті, хотів затриматися довше, без особливого труда могли знайти знайомого з міста на авто. Таких теж було чимало.

Image Image Image 

Image Image Image 

Image Image Image 

Image   

Андрій Міхєєв

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg