Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Нові витрати на воду: як їх зменшити?
Нові витрати на воду: як їх зменшити? Печать
Автор ГородА   
17.09.2018 г.
ImageПро нові комунальні витрати мешканці міста взнали від ТОВ «Водоторгприлад» з «листів щастя» під назвою «Повідомлення про намір встановлення вузла комерційного обліку (ВКО)». Чому і навіщо ці вузли у листівці не роз'яснювалося. Серед зворотних контактів є телефон 25521. Додзвонитися туди можна, але щодо фінансових питань перенаправляють на номер 41038. А от там замість відповіді лише короткі гудки. І так протягом години.

Тобто взнати скільки у рахунку буде нулів пересічному громадянину неможливо. Наприклад, вартість встановлення ВКО (з цікавою позначкою - попередня!) для багатоповерхівки по вул.Полтавська, 10 Б коштуватиме 30 829 грн. 33 коп.

З цієї суми одному з абонентів запропонували сплатити внесок у 80 грн. 28 коп. Нібито все зрозуміло, але далі мається приписка «сплата внесків здійснюється за кожний календарний квартал». Тобто сума, мало того, що «попередня», але й не остаточна. Інформація про те, скільки кварталів будуть визискувати гроші приховується.

Якщо користуватися положеннями Закону «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», який  набрав чинності  2 серпня 2017 року, там фігурує термін «5 років або інший строк за згодою сторін». Телефоном повідомили, що «Водоторгприлад» вирішив зібрати кошти зі споживачів за 1 рік.

Навіть, якщо вдома встановлений індивідуальний водяний лічильник, платити прийдеться також. На питання чому саме така сума у квитанції абонента, пояснили, що ділять витрати на кількість квартир (споживачів). Законом, дійсно, передбачено, що внески за встановлення ВКО розподіляються пропорційно до кількості приміщень, які є самостійними об'єктами нерухомого майна. Але, чому відразу це не вказати у квитанції?

Навіщо приховувати повну суму? Фактично конкретному абоненту ВКО обійдеться не 80,28 грн., а 321,12 грн. Можливо людина захоче розрахуватися відразу, або, навпаки, загітує сусідів замовити послугу в іншої компанії. Сотням охтирчанам доведеться ухвалювати рішення про ВКО на підставі лише усної інформації, отриманої від працівника водоканалу. Ситуація виглядає щонайменш дивно.

У місті 121 багатоквартирний будинок, який підлягає обладнанню ВКО. Тобто, обсяги великі і, вірогідно існують підприємці, які погодяться виконати дані роботи й за меншу ніж «Водоторгприлад» ціну. Потрібно тільки активніше залучення міської влади у процес. Переважній кількості охтирчан не вдається постійно слідкувати за змінами у законодавстві.

Одного повідомлення на офіційному сайті замало. Ми обирали охтирських депутатів, мера для того, щоб вони захищали інтереси містян. У даному випадку мешканцям багатоповерхівок пропонується безальтернативний варіант - невже це непомітно із кабінетів?

У ТОВ «Водоторгприлад» погоджуються, що мерія повинна діяти. Тільки іншим чином - за рахунок бюджетних вливань зменшити, або взагалі зняти,  фінансове навантаження на споживачів. Дійсно, п. 8 ст. 3 Закону говорить, що «органи місцевого самоврядування, згідно із затвердженими відповідно до законодавства місцевими програмами, можуть приймати рішення про виділення коштів із місцевого бюджету на оснащення вузлами комерційного обліку будівель... Внесок за встановлення вузла комерційного обліку за таких умов споживачами не сплачується».

Але тут на перший план виходить питання часу. Часу фактично немає. Вирішувати проблему ВКО потрібно невідкладно, а з міської скарбнички узяти «просто так» не вийде. Потрібно переглядати бюджет, затверджувати відповідні програми.

Пункт 2 р. IV Закону приписує оператору зовнішніх інженерних мереж протягом 2-х років із дня набрання чинності Законом, тобто до 2 серпня 2019 року оснастити будівлі ВКО.

Перший крок «Водоторгприлад» вже зробив. Повідомив про намір і якщо протягом 2 місяців з дати повідомлення люди не відмовляться або не змінять умови, то прийдеться платити як прописано в «листах щастя».

І, навіть, якщо мешканці багатоквартирного будинку відмовляться, але протягом 4 місяців із дня повідомлення «Водоторгприладом» не змонтують ВКО, їм знову доведеться оплачувати суму, обраховану охтирським водоканалом.

 

Андрій Міхєєв

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg