Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Разом з бур’яном горять хати й сараї
Разом з бур’яном горять хати й сараї Печать
Автор ГородА   
17.09.2018 г.
Зустрічні пожежі - так між собою вогнеборці називають загоряння, які виникають у один проміжок часу - найчастіше трапляються в посушливу, вітряну погоду. Боротися з ними важко з-за нестачі сил та засобів. Щоб стримати пожежу, яка набирає сили потрібно знімати бійців та техніку з іншої, де вже роботи по локалізації близькі до завершення.

Останнім часом місцеві підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) розриваються на пожежах, найбільша з яких в Охтирці виникла 7 вересня з-за спалювання сухої рослинності у провулку Північному.

Виклик у 6 державну пожежно-рятувальну частину (ДПРЧ-6) надійшов о 13:13. Залучили на гасіння не тільки чергові, а й резервне відділення, викликали додатково з Климентового: машину 31-го державного пожежно-рятувального посту (ДПРП-31) та «КАМАЗ» із військової частини, (командир в/ч полковник Віталій Степанисько). Але вгамувати Червоного Півня довго не вдавалося.

Вітер до 35 м/с сприяв швидкому розростанню зони горіння. Під загрозою повного знищення знаходилося три садиби. Люди з декількох віддалених хат вже почали витягувати речі на вулицю, бо вважали, що пожежу і у цих межах не втримати. Проте рятувальники розповсюдження вогню завадили, о 15:20  пожежу локалізували, а о 19:25 її ліквідували.

Коли керманич охтирських вогнеборців підполковник Олег Осьонов разом із своїми підлеглими гасив на Північному, трапилося ще декілька загорянь у місті та районі. Всюди була потрібна невідкладна допомога.

ДПРП-31 працювала у селі Нове, де спалахнув сінник, ДСНС-ники з Тростянця відправилися на допомогу в Охтирський район, у село Комарівку заливати дровник, а близько 17-ої години хтось підпалив комиш навколо 12-поверхівки.

Де вода дорожче золота? - питається у дитячій загадці. В пустелі, коли мучить спрага? Ні. Вірна відповідь - на пожежах. 72 тони води пішло, аби ліквідувати загоряння в Охтирці.

ImageImage

В цей важкий день охтирським рятувальникам дуже нагодився новенький спецавтомобіль, який вивозить 4 тони за раз. Удвічі більш, аніж ємність старенької автоцистерни, що донедавна чергувала в ДПРЧ-6. Завдяки великому запасу вогнегасної речовини, дії з пожежогасіння стали набагато ефективнішими.

Втім, все рівно на Північному полум'я наробило значної шкоди. За попередніми даними, причиною великого лиха стало необережне поводження з вогнем. Багаття із купи сухої трави неподалік швидко перекинулося на територію прилеглу до 3 садиб. Два будинку ДСНС-никам вдалося відбити, а третій 2 -поверховий більшої часткою вигорів. Ще у одній садибі, яку заграва не зачепила, від великої температури оплавилися пластикові елементи фасаду. Вогонь хотів втекти у бік лісу в районі старого маслозаводу, але йому на заваді стали хлопці з міської пожчастини. Наступний день видався схожим.

8 вересня знову у нас вирували пожежі з-за спалювання сухої рослинності. О 11:20 у Бугруватому загорівся сінник із кількома сотнями тюків. Винним у пожежі виявився сусід господаря, який вирішив поприбиратися на городі за допомогою сірників.

Приблизно в цей же час у Веселому Гаю дачники, після викопування картоплі вирішили підпалити бадилля, яке стягнули докупи. Щоб вдруге не повертатися. Внаслідок таких дій згоріло 4 сараї, які стояли по-сусідству. Палало й у Пиліці. Хтось підпалив суху траву. Добре, що вогонь до домівок не підпустили. Також у цей день знову горів комиш, який вогнеборці  тільки-но погасили учора.

Довгоочікувана дощова погода врешті-решт прийшла у наш регіон і дещо  загальмувала «вправних господарів», які не розстаються з сірниками. Таке вогняне прибирання дуже дорого обходиться і державі, і паліям, і сусідам паліїв. Але іншим чином знищувати суху траву охтирчани не звикли.

Андрій Міхєєв

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg