Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Як сусіди в Охтирці душать одне одного
Як сусіди в Охтирці душать одне одного Печать
Автор ГородА   
10.09.2018 г.
ImageСпалювання сміття недопустиме, але кожного вечора над вулицями і провулками Охтирки висять сизі бороди вонючого диму. 

В Охтирці настав сезон осіннього прибирання. «Дбайливі» господарі й «зразкові» господині чистять городи від залишків культурної рослинності й бур'яну (і то нічого, що де-юре городництва у місті не існує), вилизують подвір'я, і що в них там іще є. Непотріб складають у купи, і, як вони думають, наводять лад - палять, палять і ще раз палять до голої землі. Містом стелиться густий дим, чадний смог - їдкий і всепроникний...

В той час, як одні підважують на вилах смердючий мотлох, інші - чхають і ховаються по хатах, згадуючи перших не злим, тихим словом. А що іще можна застосувати до паліїв? Гіпотетичний штраф? Та вони з нього сміються.

Так, ми всі за порядок. Але хай той порядок виконує Пушкін, чи хто там в уряді сидить. А я робитиму, що хочу і у зручний для себе спосіб. Приблизно таке правило регулює усе наше грішне життя. А якщо шо, то кум допоможе.

Я нарахувала відразу шість норм закону, за якими палити сміття і рослинність не дозволяється. І що? А нічого. Єдине покарання в нашому випадку - штраф від 340 до 1360 грн., що передбачає стаття 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Це сформульовано як «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів...».

Для суб'єктів господарювання забавки з сірниками на прилеглих територіях коштуватимуть трішки дорожче, але все одно - толку великий і круглий нуль. І не в останню чергу тому, що ця категорія справ розглядається адміністративними комісіями при виконавчих комітетах місцевих рад. Де не те що важко з'ясувати обставини вчиненого, належним чином дати оцінку поясненням та документам для притягнення особи до адміністративної відповідальності, а й саму особу на комісію не притягнеш.

Комісія при виконкомі (при всій повазі) - це не суд. А людям нашим, тим що палять разом із засохлою огудиною пластик, тряпки і все, що під руку попадеться - палець до рота не клади. Можна скільки завгодно обурюватися, чи писати суворі попередження на сайтах і в газетах. Таких можна зупинити тільки реальним і невідворотним грошовим покаранням. Бо наш штраф передбачений, але не застосовується.

Спалювання сміття недопустиме, але кожного вечора вулицями і провулками пливуть сизі бороди вонючого диму. Безглуздо розповідати паліям про те, що в диму містяться оксиди азоту, вуглецю, чадний газ, а також сполуки важких металів, а в тліючих рослинах утворюється бензопірен - речовина, здатна викликати ракові захворювання. Подібними категоріями палії не мислять. Вони за все хороше, тільки чужими руками...

... Маю в хаті гостю, що прагне свіжого надвечір'я. За останні дні таким задоволенням скористалися лише у суботу 1 вересня (свято першого дзвоника відволікло від прибирання?). І от я змушена була розповідати їй, чому ці люди почуваються безкарними.

По-перше, пояснюю, треба скласти правильний протокол. Для цього слід викликати на місце поліцію чи уповноваженого представника органу місцевого самоврядування. По-друге, якщо протокол скласти вдасться, його надішлють на розгляд адмінкомісії при виконкомі, яка у певні терміни і за певною процедурою може ухвалити постанову про притягнення особи до адміністративної відповідальності. А може й не ухвалити з різних на те законних підстав.

Отже, висновок не втішний. Протокол буде чи ні, постанова - буде чи ні. А з сусідами можна посваритись точно, і наскільки безтурботним буде ваше майбутнє, залежатиме саме від великого серця вашого сусіда. А скільки їх по вулиці таких? Дохлої кози вам ще ніхто не підкидав?

Отже, навіть короткий аналіз ситуації дозволяє зробити висновок про недосконалість системи реагування на правопорушення та свідчить про очевидну необхідність посилення відповідальності у суспільстві. А поки що наші люди дуже схильні до порядку лише на словах. Вони люблять палко лаяти владу й одночасно виправдовувати власні криві вчинки.

Діючі штрафи низькі й неадекватні реальності. А уявіть, якби з кожного палія хоч по тисячі гривень до суспільного гаманця? Непогана б добавка до бюджету вийшла.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg