Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Діло наше - труба?
Діло наше - труба? Печать
Автор ГородА   
27.08.2018 г.
Проблеми житлово-комунального господарства - найпоширеніша тема не тільки у зверненнях громадян до влади. Про дахи, воду, тепло і труби нерідко пишуть і до редакції.

Сьогодні про свою біду розповідає Вовченко Валерій Анатолійович, що мешкає по вулиці Петропавлівській. За словами дописувача, звернення до комунальників і посадовців не допомогло позбутися підтоплення нечистотами багатоквартирного будинку. Лист, в якому читач запитує зокрема і про відповідальність за антисанітарію, подаємо зі скороченнями, бо написаний він не без радикальних висловів. 

«Гарне за нашого часу місто Охтирка. Добра в Охтирці поліклініка. В п'ятиповерховому будинку поруч поліклініки мешкаємо ми: пенсіонери, домогосподарки, службовці. Під будинком - підвал, ледь не вщерть просякає з боку поліклініки. В проект будівництва якої колись було закладено відгалуження каналізаційної труби.

Триповерхові будівлі поліклініки та терапевтичного відділення в дію ввели, а галузку труби не провели і не ввели. Пошкоджена «стара баба» - труба, що прямує попід вікнами будинку до очисних споруд не витримала молодого напору стоків і «вишмаркалась» у підвал.

Мешканці будинку на протязі років раз-по-раз обурено висловлювали невдоволення з цього приводу очільниці житлово-комунального господарства, громадянці Калініченко. У відповідь «сольні» номери про брак матеріалів, фахівців, коштів. Зневірені люди, виборці, кілька разів мітингували біля мерії міста, носили туди відро з «освяченою» нечистотами водою. Не допомогло.

Приходив на місце події мер міста пан Алєксєєв. Він хутко довів нашим домогосподаркам, що вони самі винні у всьому, та порадив на їх власний кошт замінити труби в підвалі, а вже потім замінювати незамінну трубу.

Нову гілку труби проклали минулого року, а в дію вводитимуть разом з відкриттям лікарні, будівництво котрої розпочалося тридцять років тому та продовжиться стільки ж часу іще, бо кошти на будівництво були та й загули.

Зачаровані красномовністю мера, слухачі проводжали його з веселими усмішками, а щойно чари розвіялися, - знову взялися за відра, бо не смердюча гігієна радісніша від словоблуддя.

Однак нездоланний бюрократизм не поспішає. Та й справді: навіщо поперед мера до підвалу лізти. Фекалії ж течуть від поліклініки, то може й з лікувальною метою... самі по собі дзюркотять, ніхто їх звідти не спрямовує, то ж «коні не винні».

Питання орієнтовно такі:

Чи можна призначити авторитетну комісію для визначення  першопричини підпливу будинку та незворотного псування комунікацій у підвалі.

Чи сприяє «пахуча» комароприваблююча рідина під будинком оздоровленню.

Що зробити потрібно найперше: ввести до ладу нову каналізацію, чи по вуха в багні знімати старі труби у підвалі, щоб і вони «кисли» псуючись?

Чи передбачає такий спірно-неорганізований злочин, як розповсюдження антисанітарії, певну відповідальність?

Що перешкоджає вихованню такої бюрократії, котра б не клеїла дурня?

Зважаючи на те, як людську гідність паплюжать, змішуючи з нечистотами приходить на думку порівняння: давньоримські імператори маніпулювали фекаліями вроздріб («Гроші не пахнуть»), а охтирські - оптом».

Вовченко Валерій Анатолійович

 

Від редакції. За коментарем щодо ситуації на Петропавлівській ми звернулися до управління капітального будівництва та житлово-комунального господарства Охтирської міської ради. Відповідь читайте в наступному номері.

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg