Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Вивчаємо історію рідного краю
Вивчаємо історію рідного краю Печать
Автор ГородА   
27.08.2018 г.
Можна вивчати місцевість за підручниками, можна познайомитися з нею через вікно поїзда або прочитати інформацію в Інтернеті... Шляхів вивчення є багато, але якщо ви хочете залишити глибокі та незабутні враження у душі, полюбити і пізнати рідну землю по-справжньому, -  вирушайте в туристичний краєзнавчий похід, в захоплюючу мандрівку лісовими і польовими стежками!

Саме так і зробили вихованці гуртків туристсько-краєзнавчого напрямку Охтирського міського центру позашкільної освіти - Мала академія наук учнівської молоді Сердюк Всеволод, Мовчан Сергій, Шудрик Андрій, Шуміліна Катерина, Говорун Олександр. Разом зі своїми керівниками Сталинським В.О. та Альжинською Г.О. вони вирушили у краєзнавчий велопохід ІІ категорії складності по території Сумської та Полтавської областей.

Похід тривав з 16 по 23 червня 2018 року. Його маршрут пролягав через такі основні пункти: Охтирка - Хухра - Опішне - Миргород - Гадяч - Межиріч - Токарі - Лебедин - Чупахівка - Охтирка. Загалом  учасники велопоходу подолали 463 кілометри. 

Оскільки метою туристсько-краєзнавчої подорожі було дослідити розвиток чи не найдавнішого виду народного мистецтва, який несе в собі безцінну інформацію про давній побут, - гончарства, то найбільше юних дослідників цікавили містечко Опішне Зінківського району, що на Полтавщині,  -  найважливіший центр та гончарна столиця України, та село Межиріч Лебединського району -  осередок гончарного виробництва Сумської області.

В Опішному ми відвідали Меморіальний музей-садибу гончарської родини Пошивайлів, Меморіальний музей-садибу славетної гончарки Олександри Селюченко, Меморіальний музей-садибу філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа, музей мистецької родини Кричевських і, звісно ж, Національний музей-заповідник українського гончарства - науково-дослідний і культурно-освітній заклад, метою якого є збереження й популяризація гончарської спадщини України.

У Національному музеї-заповіднику українського гончарства юні поціновувачі мистецтва не тільки з особливою уважністю слухали розповідь екскурсовода, а й доводили на практиці свої уміння під час майстер-класу з виготовлення гончарних виробів під керівництвом гончара Олександра Шкурпели.

У Межиричі учасники велопоходу зустрілися з нащадками місцевих гончарів. Вони розповіли юним дослідникам, що народні умільці не тільки забезпечували своїми виробами навколишні села, але й вивозили свій товар на ярмарки. То були горшки, миски, тазки, пасічники, водянки, глечики, барила, каганці, кубушки з місцевого червоного глею, а також глиняні димарі, що стали фірмовим знаком села Межиріч. До Охтирки туристи  повернулися не з пустими руками - декілька гончарних виробів нам подарували місцеві жителі.

Крім того, що головною метою велопоходу було дослідження розвитку гончарства на території Сумської та Полтавської областей, діти також вивчали і природу рідного краю. Зокрема, відвідали гідрологічну пам'ятку природи загальнодержавного значення «Озеро Шелехівське»; доторкнулись до  унікальної шовковиці (однієї із найстаріших в Україні), яка охороняється державою («Межиріцька шовковиця»); напились у Миргороді знаменитої цілющої мінеральної води «Миргородська», а у Токарях - «Токарівської» (теж цілюща мінеральна вода типу «Миргородська»).

Туристсько-краєзнавча подорож допомогла вихованцям гуртків туристсько-краєзнавчого напрямку збагатитися новими знаннями та почуттям любові та  гордості за рідний край. У вихованців сформувалося розуміння того, що спілкування з кращими творами гончарного мистецтва  не тільки дає естетичну насолоду, але й збагачує людину духовно, допомагає пізнати минуле Батьківщини, виховує патріотичні почуття, підносить творчі сили.

Галина Альжинська, керівник гуртка «Історичне краєзнавство» ОМЦПО -МАН 

ImageImage 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg