Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Сучасна музика: Охтирка VS Тростянець
Сучасна музика: Охтирка VS Тростянець Печать
Автор ГородА   
21.08.2018 г.
Якщо порівняти Охтирку та Тростянець, варто визнати, що ми програємо по рівню та масштабності культурних заходів для молоді. Протиставити «Схід-Року» охтирчани могли би фестиваль електронної музику «Климентове». Але про нього чомусь забули.

У 2014 році Сергій Токарів при сприянні тодішнього голови райдержадміністрації Сергія Гавриленка започаткував  KLIMENTOVO EDM Festival. Захід займав три дні, точніше доби, тому що за світлої пори відбувалися квести, спортивні та інші розваги, а від сутінків до сходу сонця працювало аж 4 сцени.

Перші два роки фестиваль гостював у «Лісовичку», третій і поки що останній раз у 2016 році Сергій Токарев зупинився на протилежному боці Ворскли. Як повідомив Гавриленко, який досі підтримує контакти з Токаревим,  бажання відновити проект у харківського діджея є.

Гавриленко С.А.:

- На жаль з самого початку фестиваль електронної музики був збитковим для організаторів. Коли все починалося у 2014-ому Україну струснула війна. Втім очікування миру та надії на краще змушували дбати про майбутнє - де культурні заходи для молоді обов'язково повинні бути.

Пам'ятаю, тоді виступаючи в ЗМІ, запрошував не тільки мешканців Сумщини, а й наших найближчих сусідів. Транспортна доступність Климентового дозволяла розраховувати на гостей з інших регіонів. У Харкові моє інтерв'ю випустила в ефір програма «Коза». Втім, у порівнянні з промо-заходами сучасного «Схід-Року» ми, звісно, програвали. В подальшому розрив тільки збільшився.

Відразу після закінчення «Схід-Року-2018» зв'язався з Токаревим, і він поділився своїми міркуваннями щодо майбутнього KLIMENTOVO EDM Festival.

Харків'янин є палким ентузіастом просування сучасної музики. Але на сьогоднішній день жодних шансів на вихід хоча б до рівня самоокупності Сергій не бачить.

Попри розрекламований бренд та зроблені напрацювання організаторам поки що важко наважитися на відновлення фестивалю. Але проект KLIMENTOVO EDM Festival не закритий, він поставлений на паузу.

Щоб його відновити, потрібні кардинальні заходи по мінімізації витрат. По-перше, варто замислитися про пошуки потужних спонсорів, а також про активне залучення в підготовчий процес усіх зацікавлених органів державної і місцевої влади.

Проблему фінансової спроможності заходу можна вирішити й іншим чином. Зосередитися на потужній рекламі на рівні Сумської області, а краще й сусідніх областей. Мається на увазі реклама в ЗМІ, соцмержах, офіційних сайтах та особистих аккаунтах політиків. Гості 3-денного заходу залишать гроші в регіоні, купуючи їжу, напої, сплачуючи послуги транспорту, закладів відпочинку тощо.

Тут з Токаревим важко не погодитися. Візьмемо приклад сусідів - хоч фестиваль «Схід-Рок» суто комерційний проект, Тростянецька міська рада виділяє кошти на його проведення. Працює дві сцени, одна з яких безкоштовна. І гроші, дійсно, згодом повертаються до міської скарбнички за рахунок збільшення доходів від туризму. Тому не дивно, що протягом кількох місяців до «Схід-Року» ми тільки й чули новини про цей фестиваль, в тому числі з вуст тростянецьких чиновників. Тобто ми бачимо, що сусіди працюють водночас у двох напрямках, про які каже Токарев, задля рентабельності заходу.

На останок додам, що однією з найголовніших проблем організаторів KLIMENTOVO EDM Festival було енергопостачання. Живлення здійснювалося за рахунок генераторів, які нещадно їли пальне.

Також, дуже доцільною стала б допомога у розселенні та харчуванні запрошених артистів, діджеїв. Чим вище фах, тим більше вимог у райдері - але нічого захмарного там все рівно немає. Особисто я мрію, аби проект KLIMENTOVO EDM Festival зняли б з паузи. Охтирка легко може позмагатися з Тростянцем за звання осередка молодіжних фестів Слобожанщини. Впевнений, мою думку поділяють чимало фанатів електронної музики, але охтирським чиновникам до цього байдуже. 

Свято Року в Тростянці

Три доби з 10 по 12 серпня у Тростянці вирував «Схід-Рок». Працювало дві сцени. Головна - у Круглому Дворі (КД) в центрі міста та Мала - у Нескучному.

Для того, щоб потрапити на виступи колективів у історичній споруді, потрібні були квитки. А в Нескучному насолоджувалися важкими акордами абсолютно безкоштовно. На березі ставка виріс наметовий табір. Дехто розмістився поближче до сцени, хтось заховався подалі в лісочок, а комусь сподобалося безпосереднє сусідство з водоймою.

До Головної сцени неважко було дійти пішки, але переважно рокери переміщувалися містом на автобусі чи таксі. Вартість проїзду 5 гривень не відлякувала охочих добиратися з комфортом.  Відразу після закінчення концерту на Малій сцені меломани тягнулися до траси. Перші кілька автобусів завжди відправлялися забитими під зав'язку.

За словами водія, транспорт ходив доки були бажаючі їздити, фінішували перевезення далеко за північ.

Серед рокерів приємно було побачити  мешканців міста Охтирки та Охтирського району. Як молодих, так і літніх людей. Один з активістів привіз із собою великий прапор України з написом Охтирка. Поруч зі стягом раз по раз підходили фотографуватися охочі.

Перший день фестивалю на Малій сцені завершувала tribute-група відомого пітерського колективу «Король и шут» під назвою «Царство Шута». Колектив так вдало та енергійно виконував хіти Михайла Горшеньова, що публіка у захваті почала штурмувати сцену. Добре, що поліцейські змогли захистити майданчик.

Але артистам, яких безперервно викликали на біс, довелося вибачитися і, обґрунтовуючи вимогами безпеки, швиденько завершити виступ. Після цього фронтмен групи Олексій Вольф (Тимошенко) у макіяжі та концертному одязі спустився до фанатів і довго спілкувався, не відмовляючи нікому у селфі.

Головна сцена подарувала  ще більше емоцій. Гарна акустика Круглого Двору та вищий за рівнем відомості состав артистів стали запорукою особливої атмосфери, яка панувала на майданчику.

Поруч з Круглим двором виросло ціле містечко з комерційних наметів із закуточком платних біотуалетів.

На заході можна було побачити міського голову Юрія Бову, який із готовністю спілкувався із гостями міста та тростянчанами. Юрій Анатолійович наголошував, що артисти, які сьогодні виступають на Малій сцені, завтра-післязавтра будуть задавати тон у рок-музиці. Тож, як то кажуть, спішіть побачити, поки є шанс.

Щодо ціни білетів на фестиваль, то вони, на думку мера, комерційно обґрунтовані. Щоб збирати потужний склад, потрібно створити артистам гідні умови.

Стосовно тих глядачів, хто дозволив хильнути зайве, Бова підкреслив, що п'ють скрізь - і у нас, і за кордоном. Відмовлятися з-за цього від фестивалю ніхто не буде. Поліція ж у Тростянці спокійно тримає ситуацію під контролем. Так, дійсно, поліціянти заслуговували вдячних слів від влади. Патруль із 5 осіб постійно крейсерував перед входом у КД, а також усередині Круглого Двору. Якщо хтось вів себе неадекватно, ще на вході його розвертали назад, без зайвого шуму та застосування сили.

Хедлайнером першого дня на головній сцені був «Бумбокс». Другого - «Друга ріка», Третього - Сергій Михалок із колективом «Ляпіс-98». Перед найвідомішим рокером Білорусі виступала російська група «Порнофильмы». Її соліст Володимир Котляров здивував фонтаном енергії, і, мабуть, наступного разу йому запропонують бути хедлайнером.

Сергій Михалок готувався до виступу у Домі Голіцина, поруч із КД. За півгодини до виступу він провів невеличку автограф сесію, але від коментарів відмовився, посилаючись на те, що вже час розминатися перед виходом на сцену. Музичному фестивалю в Тростянці Михалок дав другу, дуже влучну назву Сastle rock. Комусь вона, навіть, подобається більше, аніж існуюче ім'я.

Останній третій день глядачам давався непросто. Дехто з рокерів «від втоми» проспав на лавочці головний виступ фесту. Декому було важко зрозуміти месседжі, гумор та натяки, які щедро розсипав Міхалок зі сцени щоразу після виконання чергового хіту.

Втім це нікого не засмучувало. Глядачі веселилися, танцювали, влаштовувати різні перфоманси і співали.

У Тростянці ще було дуже багато цікавого, і фестиваль фарб «Холі», і польоти на повітряній кулі, і цікаві фотозони. 6-ий «Схід-Рок» завершився, тепер будемо очікувати, чим здивують сусіди наступного разу.

Андрій Міхєєв

ImageImage 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg