Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Ціна вища, якість нижча?
Ціна вища, якість нижча? Печать
Автор ГородА   
31.07.2018 г.
ImageЗа воду платитимемо більше. Виконавчий комітет Охтирської міської ради 18 липня установив нові тарифи на централізоване водопостачання для ТОВ «Водоторгприлад». Подорожчання відбувається на тлі погіршення якості послуги, якою користується половина населення міста. 

Зношеність мереж -76%, комунікації не оновлюються десятиліттями. Не дивно, що пориви і неполадки у системі стаються все частіше: падає тиск у мережі, замість питної води (за яку люди платять) із кранів нерідко ллється незрозуміла рідина. Залатали в одному місці - на іншому боці дірка. «Чому води немає?», «Це вода чи нафта з крану ллється?» - подібними питаннями рясніють редакційна пошта та сторінки у ФБ. Правдиво, що відповідь криється у цифрі, наведеній вище - 76% мережі зношено, і цей відсоток ніяк не зменшується, він росте.

У середу 18 липня виконавчий комітет Охтирської міської ради ухвалив рішення про нові, суттєво вищі тарифи на воду. «Водоторгприлад» пройшов необхідну процедуру щодо цього і отримав законне право виставляти у платіжках іншу цифру. Як потім повідомили офіційно: «Більшістю голосів члени виконавчого комітету прийняли рішення про встановлення ТОВ «Водоторгприлад» тарифу на централізоване водопостачання та тарифу на послуги з централізованого постачання холодної води (з використанням внутрішньобудинкових систем), відповідно - 15,20 грн/м3 та 16,39 грн/м3».

Чи можемо сподіватися, що тепер, за нової ціни, мережі почнуть відновлювати? На жаль, ні. Тариф зріс переважно за рахунок збільшення мінімальної заробітної плати, росту податкового навантаження та вартості електроенергії. За яку підприємство й так має чималий борг. «Кожні десять днів нас попереджають про відключення», - говорить в.о. директора Олексій Шейко про стосунки з енергетиками. І таки відключають, без попередження, залишаючи сухими водопроводи цілих будинків, як це сталося напередодні по вулиці Київській. А чим люди завинили? Поточні платежі здійснюються на 98%, про що й говорили на виконкомі.

Тобто, в існуючих реаліях, платіжна дисципліна не гарантує споживачам якісної і сталої послуги. Пішов у душ, а в цей час - бац! Два суб'єкти господарювання - два приватних! підприємства (від яких на пряму залежить життєдіяльність міста) посварилися за борги! 748 тисяч гривень, які за кілька днів перетворяться на цифру з шістьма нулями завинив водопостачальник за електроенергію. Але ж ти жодному з них не винен - ні тому, ні іншому!

Біда ще й втім, що й на державного регулятора (НКРЕКП) марно сподіватися. Бо правила гри пишуть саме там, у Києві.

Отже загальний дух затвердження нового, вищого тарифу такий: усе погано, але якщо не піднімемо ціну, буде ще гірше. Інвестиційна програма 2017-го року  підприємством не виконана - обіцяють, що зроблять до кінця поточного року. Одночасно ухвалюють нову інвестпрограму, ціна якої практично дорівнює проміжній цифрі боргу за електроенергію. Тут читача можна обтяжити  цифрами і назвами вузлів, що використовуються на водогонах. Можна ще поговорити про дійсні об'єктивні причини. Та чи варто? Якщо на кухні «полетів» черговий фільтр, а газовий котел кипить, бо напору немає зовсім - воно не допоможе.

Анна Протасова

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg