Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Тугий земельний вузол. Хто розв'яже?
Тугий земельний вузол. Хто розв'яже? Печать
Автор ГородА   
23.07.2018 г.
Два дні підприємці Охтирки вивчали земельне право. 12-13 липня у місті відбувся семінар, що охопив широке коло актуальних питань щодо правового регулювання земельних відносин. У підсумку вирішили - треба об'єднуватися. Самотужки з розбурханого  моря українського законодавства не випливеш.  

«Організатора як такого немає, це підприємці поговорили і вирішили запросити експертів, щоб раз і назавжди поставити крапки щодо своїх спірних питань, а також дізнатись, що нового планується і, що вже впровадили на практиці по Україні щодо користування землею і плати за неї», - так коментує подію підприємець, депутат Охтирської міської ради Олег Погорєлов.

Слухали двох фахівців: експерта з земельного права Тетяну Музичко та адвоката, експерта Інституту Політичної освіти Андрія Березняка.

Цікавість до заходу пояснюється тим, що в Охтирці віднедавна фізичним особам-підприємцям перестали надавати землю «під промисловість», а виключно під комерцію, що значно дорожче. Як наслідок, не укладаються договори оренди землі, а борги за користування землею стягуються у судовому порядку. Таким чином утворилася напруга між органом місцевого самоврядування, який прагне надходжень до бюджету і підприємцями, які схильні оптимізувати свої витрати і вбачають у діях влади прояви упередженості і контрверсійного читання чинних законів. Саме ці питання і стали чи не найголовнішими в ході семінару. Підприємців цікавила думка експертів щодо правомірності земельних позицій в Охтирці і способів їх урегулювання у межах діючого законодавства.

У підсумку вирішили - треба об'єднуватися. Самотужки з розбурханого моря українського законодавства не випливеш. Але правовий нігілізм треба долати, бо український підприємець для власного виживання має бути експертом хоч з економіки, хоч з права чи фінансів.

Намагається вийти з кризи і офіційна Охтирка. Червнева сесія міської ради ухвалила рішення, за яким у 2019 році плата за землю в Охтирці має стати більш лояльною, а ухилення від сплати економічно не вигідним. Сподіваються, нова політика розв'яже вузол неплатежів і поверне у легальне русло користування землею. В той же час оцінки підприємців щодо новацій - неоднозначні.

Семінар по землі відбувся в Охтирці у четвер і п'ятницю, а вже у понеділок на апаратній нараді при міському голові прозвучала інформація відділу земельних відносин на цю ж тему, яка і була оприлюднена. 

Плата за землю - одне з основних джерел наповнення міського бюджету

Отже, за інформацією, оприлюдненою на сайті Охтирської міської ради, на території міста Охтирка обліковується 3186,0 га земель, з них: земель під житловою забудовою - 193.0219 га; землі промисловості - 205,8695 га, землі громадського призначення - 351,6060 га, землі транспорту та зв'язку - 58,8317 га, землі технічної інфраструктури - 22.0126 га. У  постійне користування передано 568,4 га (29%) земель комунальної власності, у власність - 1258,9 га (65%).  

Загальна площа земель, наданих в оренду для підприємницької діяльності з категорії земель житлової та громадської забудови та земель промисловості  становить 122,7 га, які використовують 622 орендарі згідно укладених договорів оренди землі. Це складає 6 % загальної площі земель, наданих у власність та користування.  Всього - 1950,0 га, або 61 % всієї площі земель. 

Середня ставка по місту становить  3  % від нормативної грошової оцінки земель міста. 

Розмір орендної плати 1 м2  земель комерційного призначення становить  від 16,00 грн.  до  50,00 грн. за рік в залежності від місця знаходження земельної ділянки та її функціонального призначення.

Значним резервом забезпечення надходжень орендної плати за землю є укладення договорів оренди землі із суб'єктами господарювання, які використовують земельні ділянки без документів, що посвідчують право користування ними. 

Такі громадяни запрошуються на засідання комісії з питань самоврядного контролю, використання та охорони земель. Членами комісії здійснюються обстеження земельних ділянок, складаються акти, які передаються на комісію по відшкодуванню збитків у вигляді неотриманого доходу до бюджету міста. Акти збитків подаються на затвердження виконавчого комітету. Після чого матеріали передаються до місцевої  прокуратури.

На даний час стягнуто збитків до бюджету міста за користування 3-ма земельними ділянками  площею 0,6423 га на суму 177,0 тис. грн., знаходяться на розгляді в судах різних інстанцій - 4 справи на суму 455,2 тис. грн. на площу - 2,0577 га, передано  матеріали до органів прокуратури для вжиття заходів прокурорського реагування - по 4-м земельним ділянкам, площа яких становить 1,2457 га, на суму 428,4 тис. грн.

Протягом 2017 року - І півріччя 2018 року укладено 139 договорів оренди землі, з них по нововідведеним земельним ділянкам та в результаті вжитих заходів самоврядного контрою - 15 договорів на площу 1,5190 га, що надало можливість отримати до бюджету 288,3 тис. грн. додаткових надходжень, - йдеться у повідомленні відділу земельних відносин Охтирської міської ради.

Підготувала Анна Протасова

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg