Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Микола Горпинченко: на чемпіонаті України зупинилися в кроці від призів
Микола Горпинченко: на чемпіонаті України зупинилися в кроці від призів Печать
Автор ГородА   
26.06.2018 г.
Спортивна акробатика в Охтирці відродилася 8 років тому, коли в ДЮСШ прийшов молодий тренер Микола Горпинченко. Відсутність відповідної матеріально-технічної бази не зупинила Миколу Григоровича. Разом з батьками дітей, тренер готував знаряддя та облаштовував зал. Тепер у подружжя Миколи і Яни Горпинченків займаються понад півсотні охтирчан.

Серед досягнень не тільки перемоги в обласних турнірах, але й успішні виступи на Чемпіонатах України (ЧУ). Кілька днів тому чотири вихованки тренера повернулися з Вінниці. Про підготовку майбутніх чемпіонів та про акробатику в Охтирці розповідає Микола Горпинченко.

- Миколо Григоровичу, скільки потрібно часу аби підготувати спортсменів для гідної участі у змаганнях всеукраїнського рівня?

Горпинченко М.Г.:

- Дуже багато залежить від самої дитини, її таланту, відповідальності. Важливий і вік, з якого починаєш серйозно займатися спортом. Наскільки готовий віддаватися улюбленій справі, працювати для досягнення поставленої мети.

Якщо узяти за приклад наших кращих акробаток, які тільки 4 дні тому змагалися на ЧУ - Єлізавету Зенову, Ткаченко Дар'ю (у категорії 10-16 років) та Дарину Колесник і Поліну Спасьонову (9-13) - вони просто молодці! Рік поспіль дівчатка віддано працюють майже без відпочинку. І старша пара, і молодша перемагали у 2018-ому на сумських змаганнях. Виступ на ЧУ, без перебільшення, дуже важливий крок у їхній кар'єрі.

- Які завдання ви ставили для своїх вихованок перед ЧУ?

- Насамперед, здобуття турнірного досвіду. Важко помітити свої помилки, якщо не змагатися з найсильнішими. Крім цього, для пари Зенова - Ткаченко малося додаткове завдання - підтвердити рівень кандидата в майстри спорту (КМС). На чемпіонаті області дівчата успішно виступили за програмою КМС, і тепер для здобуття звання їм протягом календарного року необхідна кваліфікація на всеукраїнських змаганнях.

- А молодшій парі додаткового завдання не було?

- Вони й так перевершили вимоги для свого віку. На області дівчата виступили за програмою І дорослого розряду. Чотири дні у Вінниці - кожний день по одній змагальній вправі - це й так дуже велике навантаження. Тому додаткових завдань молодшій парі ми не встановлювали.

- Як ваші вихованці виступили?

- Старші стали шостими (для прикладу сумська пара зайняла 11 місце). Це гарний результат, але підтвердити КМС не вдалося. Багато питань по артистизму, були й інші похибки. На жаль ми ще не можемо дозволити собі утримувати хореографа, всі вправи готуємо з дружиною Яною. В цьому напрямку нам потрібно працювати.

Молодша пара стала четвертою. Для змагань рівня ЧУ - це серйозне  досягнення. Для виходу у призи дівчаткам не вистачило дещиці. Плануємо після відновлення сезону знову спробувати сили на ЧУ. Він буде проходити восени у Львові.

- А які плани на літні канікули?

- Відпочити з користю для здоров'я та не полишати тренування. З 18 червня по 6 липня працює літній табір ДЮСШ, де ми не тільки активно займаємося спортом, але й цікаво проводимо дозвілля. Ігри, самодіяльність, творчість.  Начальник табору Тетяна Вікторівна Антонова підтримує усі наші ініціативи. Я є тренером-вихователем загону акробатичного відділення. Є ще загони дзюдо, легкої атлетики, настільного тенісу, боксу, лиж. Діти спілкуються між собою, заряджуючи дин одного стремлінням до нових досягнень.

- Що заважає здобувати максимальний результат на ЧУ?

- Є об'єктивні причини, які стримують розвиток майстерності. Насамперед, не вистачає стандартного залу. Ми займаємося на майданчику 12х6 м замість 12х12. Тобто, на офіційних виступах нашим дітям удвічі важче.

- Чи плануєте ускладнювати програму?

- Разом з дітьми повинні прогресувати й тренери. Постійно беремо нові вправи з таблиць і поступово їх опановуємо. З нових - ми зараз відточуємо опускання в шпагат з верхнім акробатом в стійці на руках, «винт» -  сальто назад з поворотом на 360 градусів... Це складні елементи. Вони забирають півроку, або навіть і до року. Буває тренуєш якійсь елемент, а він не виходить. Є рівень, який дитині попри всі її та наші зусилля не підкорюється. Тоді ми вправу виключаємо з програми. Інколи на тривалий час. Буває, що дитина ще недостатньо психологічно та морально готова до тренувального процесу. Допомагаємо їй адаптуватись до занять. Усім, хто має амбіції досягати успіхів на всеукраїнському рівні, доводиться багато працювати.

- Не всім же бути олімпійськими чемпіонами...

- Так. У світі є багато цікавих справ і занять. Втім, мати гарне здоров'я нікому не завадить. Хочете бути скоординованим, гнучким, з гарною осанкою - все це ви досягнете завдяки регулярним заняттям акробатикою. А якщо вам подобається сцена, також не пожалкуєте, обравши саме цей вид спорту.

Вихованці відділення завжди беруть активну участь у міських та районних святах. Невдовзі будемо виступати на Випускному вечорі на стадіоні. Чи всі учасники святкової програми -  чемпіони? Ні. Однак, навіть якщо дитина освоїть тільки базові вправи, але серйозно зацікавиться спортом та назавжди обере здоровий спосіб життя -  це вже вагома перемога.

Андрій Міхєєв

ImageImage 

На фото в центрі Микола Горпинченко, зліва від нього Дарина Колесник і Поліна Спасьонова. Справа Єлізавета Зенова і Ткаченко Дар'я

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg